De Grote Prijs van Nederland is de langstlopende muziekcompetitie van Nederland en kent sinds 1996 de categorie hiphop en r&b. HIJS introduceert de finalisten van 2009 door in aanloop naar de finale-acts één voor één in de spotlight te zetten. Als laatste: UnknownEye!

Ter introductie

G. Zichem aka UnknownEye is bepaald geen broekie meer. Als één van de oudste van het finalistengezelschap heeft de Engelstalige rapper al behoorlijk wat ervaring. Zo heeft de man met Surinaamse roots dit jaar al de Grote Prijs van Zuid-Holland op zijn naam geschreven en vormde hij samen met onder meer GMB de groep Dutch Conspiracy (check hier ons Roffadam item over de crew).

Stijl

“Pompende beats in combinatie met een duidelijke en energieke delivery van de mc die het ook daadwerkelijk ergens over heeft; oftewel hip hop met inhoud zoals het ooit is begonnen.” Beter dan Unknown zelf kan niemand het verwoorden. De mc past met zijn maatschappijkritische stijl en sound dan ook prima thuis in het (Rotterdamse) rijtje van GMB, Concrete aka The BlackStarLiner en aDiSON. Met een aantal zeer overtuigende shows wist de rapper de Grote Prijs jury al snel te overtuigen.

Releases

Tot op heden heeft UnknownEye als soloartiest nog niets uitgebracht. Wel staat hij met Dutch Conspiracy op de What’s Da Flavor?! compilatie-cd uit 2005. Een debuutalbum staat inmiddels in de steigers en Eye is op dit moment veel bezig met Team Focus, dat verder bestaat uit DJ 1st Angle, back up B Styx, vocalist Furlan en producer/DJ J’83. Zijn nieuwe cd, getiteld Focus, hoopt hij begin volgend jaar uit te brengen. De boodschap zal hetzelfde blijven, maar de manier waarop Unknown het brengt zal soms wat anders zijn, zo vertelt hij in een interview met State: “Je hoort misschien wat vaker een zangrefreintje waardoor het ook opgepakt wordt door een andere groep luisteraars maar ik ben absoluut niet van plan om tekstueel of qua beats te dimmen omdat mensen het anders niet willen horen.”

Conclusie

Engelstalige acts hebben het traditioneel moeilijk in de Grote Prijs, zeker de laatste jaren ‘dankzij’ de populariteit van Nederlandstalige hiphop. Skiggy Rapz was in 2003 de laatste Engelstalige rapper die de finale won. Aan UnknownEye om deze, voor iedereen die Engelstalige hiphop uit Nederland een warm hart toedraagt, negatieve tendens te doorbreken. De skills en ervaring heeft UnknownEye in ieder geval…

Beeld door Daniel Baggerman. Klik hier voor zijn website en hier voor zijn blog.

12 december: GPvNL finale met Kraantje Pappie, Tastic, Dope D.O.D., Fotosynthese, Dret & Krulle en UnknownEye.

Meer Grote Prijs

Meer UnknownEye

Meer Achtergronden