Op onze redactie wordt er de hele dag op los gestreamd, en we kunnen ons geen makkelijkere manier voorstellen om nieuwe releases te checken (totdat Skynet ze rechtstreeks je hersenstam inlaadt via het mobiele 12G netwerk, ten minste). Maar we kunnen ons ook geen wereld voorstellen zonder platenzaken, want wat is nou leuker dan eindeloos door de bakken struinen op zoek naar onverwachte parels? Hiphop zou nog geen schim zijn van wat het is zonder crate diggers, dus wij verheugen ons alweer op 22 april, Record Store Day 2017!

Helaas zijn er een paar prachtige releases die Nederland officieel niet bereiken, zoals een nieuw Czarface album in een comic book op 12″ formaat, of een 7″ box set van Slick Rick’s debuutalbum, vormgegeven als kinderboek. Dat wil overigens niet zeggen dat ze in Nederland 100% onbeschikbaar zijn, winkels met solide importkanalen kunnen misschien iets voor je fiksen. En natuurlijk zijn er ook internationale webshops, maar dat zou wel dwars tegen het hele idee achter Record Store Day ingaan…

Gelukkig zijn er ook een boel releases die wél de Nederlandse platenboer bereiken, en wij zetten de interessantste voor je op een rij. Hier is de HIJS Guide To Record Store Day 2017!

Banks & Steelz – Wild Season
7″ single
De samenwerking tussen Wu-Tang’s Rza en Interpol’s Paul Banks leverde vorig jaar een album op, en van de openingstrack daarvan wordt op Record Store Day 2017 een single uitgebracht. Er zijn verder geen bijzondere fratsen mee uitgehaald, maar de oplage is uiteraard gelimiteerd.

Broederliefde – Jungle / Mi No Lob
7″ single
Dat er voor een release van Broederliefde gekozen is als enige Nederlandstalige rapformatie op Record Store Day mag best verrassend genoemd worden. Als er één act is in Nederland die gedomineerd heeft op Spotify en YouTube dan zijn zij het wel. Deze single is dan ook hun eerste vinyl release, dus daar heb je wel meteen met een collector’s item te maken.

André 3000 – All Together Now
7″ single
Outkast’s Three Stacks nam een paar jaar terug een eigenzinnige cover op van Beatles klassieker All Together Now als soundtrack voor een campagne van Nike over de inmiddels gepensioneerde ‘Black Mamba’ bekend als Kobe Bryant. Die track wordt nu als single uitgebracht voor iedereen die zijn Outkast/André collectie compleet wil maken.

Slaves – Take Control
12″ LP
Punkduo Slaves is in Engeland tot ‘Record Store Day UK champions’ gebombardeerd, en dan kan een eigen release in het spektakel natuurlijk niet achterblijven. Hun tweede album krijgt een nieuwe goudkleurige, glimmende hoes, een ‘foto diary’ en wordt geperst op wit vinyl. Het album is geproduceerd door Mike D van de Beastie Boys, die er ook een gastoptreden op verzorgt. Een toffe plaat voor zowel punkliefhebbers als hiphop-afficionado’s die niet vies van het rauwere gitaarwerk zijn, maar dat geld natuurlijk ook voor de normale, niet gouden versie.

Kate Tempest – Let Them Eat Chaos
12″ 2LP
Onze eigen Marco tipte Let Them Eat Chaos al in zijn eindejaarslijst van 2016, en noemde het ‘een verhalend meesterwerkje’ dat ‘rauw, Brits en urgent’ is. Het album krijgt nu wel een heel bijzondere reissue; het wordt nu namelijk als dubbelaar uitgebracht, waarbij één plaat enkel de vocalen bevat, en de andere de beats. Ideaal wanneer je je op één van de elementen concentreren wilt, of aan het remixen wil gaan.

Danny Brown – Ain’t It Funny
10″ single
Één van de vele beklemmende tracks van Danny Brown’s briljante album Atrocity Exhibition, uitgebracht als picture disc single. De Joy Division invloed is zowel te zien aan het artwork als te horen op de track.

The Notorious B.I.G. – Born Again
12″ 2LP
Vorig jaar werd Biggie’s Life After Death op transparant vinyl uitgebracht voor een exorbitante prijs, dit jaar zijn postume album Born Again voor een schappelijker bedrag. Wij hadden liever zijn debuutalbum gezien, want hoewel dit album nog wel een paar pareltjes bevat (zoals Dead Wrong met Eminem of Rap Phenomenon met Red & Meth), begon hiermee ook het twijfelachtige knip- en plakwerk met de nalatenschap van de legendarische rapper, waarmee er nieuwe albums uitgepoept werden van iemand die daar zelf niks meer over te zeggen had. Oppikken als je écht alles hebben moet, anders je geld bewaren voor de niet-limited edition en normaal geprijsde reissue van Life After Death, die komt er in april namelijk ook aan.

Brother Ali – The Undisputed Truth (10 Year Anniversary Edition)
12″ 3LP
Rhymesayers trekt alles uit de kast voor de tiende verjaardag van Brother Ali’s gerenommeerde album The Undisputed Truth. In de sleeve vind je acht pagina’s met lyrics, het album op twee stuks transparant vinyl met wolken effect, en een derde schijf met acht B-kanten en vier demo’s uit de sessies voor het album. Must have voor de Brother Ali-fan.

Flowdan – Disaster Piece
12″ LP
Britse grime rapper Flowdan bracht zijn Disaster Piece uit in de zomer van vorig jaar, maar deed dat alleen digitaal en op CD. Als jij één van de slechts 500 (!) mensen wilt zijn die het album op vinyl in de kast heeft staan, dan kun je daar op RSD 2017 voor zorgen bij je lokale platenboer.

Muggs Presents… The Soul Assassins Chapter 1
12″ LP
Cypress Hill DJ Muggs was de drijvende kracht achter Soul Assassins, een collectief artiesten waar hij naast een toen nog vrij onbekende beatbakker genaamd Alchemist ook het gros van de beats voor leverde. De compilatie die zij twintig jaar geleden uitbrachten krijgt een reissue als 12″ picture disc. Opvallend, want dat gebeurde een paar weken terug ook al, maar dan op 180 grams dubbel vinyl. Dat was gewoon zwart gekleurd, maar klinkt door het gewicht en het feit dat de groeven minder dicht op elkaar zitten waarschijnlijk wel wat beter. Als je ‘m aan de muur wilt hangen pak je deze, als je ‘m daadwerkelijk draaien wilt kun je beter die andere versie kopen.

Swet Shop Boys – Sufi La
12″ EP
De Engels-Pakistaanse Londenaar Riz MC en Indiaas-Amerikaanse New Yorker Heems spitten op vorig jaar verschenen debuutalbum de beats van Redinho vol met politiek beladen bangers. Voor RSD 2017 maakten ze een exclusieve EP met zes niet eerder uitgebrachte tracks waarop ze ouderwets in party mode gaan. De onderstaande track staat er dus niet op, maar geeft hopelijk een kleine indicatie van wat te verwachten. Wij zijn in ieder geval benieuwd!

Urban Dance Squad – Beograd (Live)
12″ LP
De Urban Dance Squad zijn een legendarische crossover groep en Beograd is hun legendarische live album. Het is geen geheim dat Rage Against The Machine op het geluid van deze Nederlandse band voortborduurde, en ook de Beastie Boys werden naar verluid door hun energieke mix van rap, rock en reggae geïnspireerd om hun instrumenten weer op te pakken. Op Beograd hoor je waarom.

Arthur Verocai – Arthur Verocai
12″ LP
Arthur Verocai was al en gewaardeerde producer in het Brazilië van 1972 toen hij zijn titelloze solodebuut uitbracht. De plaat werd goed ontvangen maar leverde hem buiten zijn geboorteland niet direct wereldfaam op. Een paar decennia later was groeide de plaat uit tot een geheim wapen onder crate diggers.. DOOM, Madlib, ScHoolboy Q, Little Brother en Ludacris zijn zo maar een paar namen van artiesten die de zonnige jazz en funk van Arthur Verocai gebruikten om als samplemateriaal en het album werd op eBay verkocht voor bedragen tot wel $5000. Ja, dat lees je goed. Vijf. Duizend. Dollar. De RSD reissue gaat je €35,- kosten. Niet mals voor enkel vinyl, maar een koopje in verhouding tot het origineel. Bovendien is de plaat geremasterd in de befaamde Abbey Road studios en zou het daardoor nu zelfs beter moeten klinken dan ooit.

Meer Achtergronden