De productiviteit van Action Bronson is indrukwekkend. Rare Chandeliers met Alchemist is alweer release nummer zes in nog geen twee jaar. Alle releases van de chef op een rijtje gezet.

Action Bronson is in korte tijd een waar hiphopfenomeen geworden. In een tijdsbestek van nog geen twee jaar is hij alweer toe aan zijn zesde release, de Rare Chandeliers mixtape met niemand minder dan topproducer Alchemist. Voordat we dit laatste huzarenstukje onder de loep nemen nog even een kort overzicht van Big Bronsolini’s carrière tot nu toe.

Vorig jaar spraken we de mc uit Queens met Albanese roots ook al. Toen vertelde hij ons dat er maar liefst vijf albums/mixtapes in de pijplijn zaten. “Ik ben iemand die slecht stil kan zitten, moet altijd wat te doen hebben. Dus neem ik doorlopend muziek op met verschillende mensen. De volgorde is nog niet helemaal duidelijk, maar je kan albums/mixtapes verwachten met Harry Fraud, Party Supplies, Tommy Mas, The Outdoorsmen (Meyhem Lauren en A.G. Da Coroner) en Alchemist.”

Beeld door: Joël Frijhoff

2011: van Bon Appetit…Bitch!!!!! tot Well Done
Moeilijk voor te stellen maar we maakten pas vorig jaar kennis met Bronsolini. Bon Appetit…Bitch!!!!! was een heerlijke kennismaking met de stevige mc uit Flushing, Queens. Uiteenlopende producers als Bronson zelf, Tommy Mas en P.F. Cuttin’ zorgden voor een nostalgische 90’s sound met vette samples en breakbeats. Action doet in meerdere opzichten aan Ghostface denken. Naast zijn opvallend vergelijkbare stemgeluid en accent, zijn net als bij de Wu-member obscure gerechten, films, misdaad en vrouwen belangrijke ingrediënten van Action’s rhymes. Toch is er wel een groot verschil: de zelfspot van Action Bronson. Vooral in zijn clips neemt hij zichzelf niet altijd serieus. Hij weet dat hij er met zijn geringe lengte en 130 kilo vrij kolderiek uitziet en maakt daar gretig gebruik van. Zijn onmiskenbare skills gekoppeld aan zijn zelfspot maken Bronsolini eigenlijk een instant hiphop cultheld.

The Program volgde vrijwel onmiddelijk en was de opmaat naar Bronson’s debuutalbum Dr. Lecter. Dat komt ook nog in de eerste maanden van 2011 uit en is volledig geproduceerd door Tommy Mas. Qua sound erg goed te vergelijken met Bon Appetit…Bitch!!!!!, zeker ook omdat Tommy Mas-bangers als Get Of My P.P en Imported Goods op voornoemde mixtape stonden. Dr Lecter is een rauw en goed ontvangen officieel debuut van Action Bronson.

Beeld door: Willem de Kam

Meesterproducer Statik Selektah heeft de mc inmiddels weten te strikken en in november 2011 komt hun geweldige album Well-Done uit. De soulvolle, pompende beats van de producer uit Boston passen perfect bij Action Bronson’s stijl en leveren een paar van Action’s beste songs tot nu toe op, zoals Time For Some met M.O.P., en Cocoa Butter  met mooie zang van Nina Sky die geweldig contrasteert met Bronson’s hondsbrutale raps.

2012: Blue Chips en Rare Chandeliers
Eerder dit jaar kwam er alweer een mixtape uit, dit keer met producer Party Supplies. Na de volle sound van Well-Done is Blue Chips rauw en bijna lo-fi qua geluidskwaliteit. Clip Hookers At The Point is een mooi voorbeeld van Action’s mengeling van inktzwarte humor en zelfspot. De naargeestige clip over de criminele wereld van hoeren en pooiers is toch ook grappig vanwege Bronson’s bizarre uitdossing.

Beeld door: Joël Frijhoff

En nu is daar dan in november 2012 Rare Chandeliers met Alchemist. In één woord een voltreffer van jewelste. De hoes is een mooie indicatie van de tracks op Rare Chandeliers: de mixtape voelt als een ouderwetse 70’s Blaxpoitation-film. De vaak briljante, funky muziek op de soundtracks van deze films was eigenlijk altijd beter dan de films zelf en is ontelbare keren door hiphopproducers gesamplet. Rare Chandeliers is alleen de soundtrack, zonder de film.

De sfeervolle, mysterieuze titeltrack Rare Chandeliers is een van de hoogtepunten, evenals het spannende Blood Of The Goat met Big Twin en het soulvolle Bitch I Deserve You met Evidence. Ach, eigenlijk is deze mixtape zonder zwakke tracks. Bij Action Bronson weet je stilistisch altijd waar je aan toe bent: eten, vrouwen, humor, harde delivery, maar toch is iedere track van de New Yorker altijd weer fris. Voed deze ras-mc goede beats en je hebt gegarandeerd een banger. Rare Chandeliers is slechts de volgende collectie van Bronson-bangers, het wachten is op de reeks nieuwe releases in het komende jaar.

Download Rare Chandeliers hier:

 

Meer Achtergronden