Classic. Het is een beladen term in hiphop die leidt tot eindeloze discussies. Wanneer is een album nu een klassieker en wie bepaalt dat? Hoe oud moet een plaat er voor zijn? HIJS gaat die vragen met jouw hulp beantwoorden. De komende maanden bepalen we welk album nu dé absolute klassieker is van de Nederlandstalige hiphop en we doen dat in de vorm van een groots toernooi: Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen.

toernooi - week 14

Speelronde 14 van het ultieme toernooi der Neerlandschtalige hiphop is aangebroken en voor diegenen die denken dat rap een puur Randstedelijke aangelegenheid is vormt dat meteen een mooie alarmwekker. We dalen af naar zuid-oost Nederland voor Ossenaar Royal en beatmaker Inf, in hun match tegen Nijmegenaren Nosa, Rosco en Nikes. Daarna dalen we nog verder af naar het zuiden als Antwerpenaar Tourist LeMC represent voor zijn stad tegen Rico, Sticks en Delic, de iconen van het verre oosten. Het rode potlood moet je er zelf even bij bedenken maar de stembus is weer geopend!

Zo Moeilijk – Nijmeegse Modo
Royal & Inf – Insectenleven

Quiz Maker

 

 

 

Tourist LeMC – Antwerps Testament

 

Opgezwolle – Eigen Wereld

 

Quiz Maker

 

 

Voor Frans, Bart en Mulu is er deze week slecht nieuws, hoewel iedereen zich kan verheugen op een old school vete die nieuw leven wordt ingeblazen in de 1/16e finales als Extince het opneemt tegen Osdorp. Voor dat zover is werpen we echter zoals gewoonlijk eerst nog een blik op de waardige verliezers.

Lange Frans & Baas B – Supervisie
Ver voordat de vrouw van Lange Frans met een wapen werd gearresteerd voor het huis van Baas B., waren Frans Frederiks en Bart Zeilstra kompanen in een van de meest succesvolle rapduo’s die Nederland heeft gekend. Met in hun kielzog de click D-Men, bekend van de Straatremixes reeks, die eveneens de carrières van Yes-R, Negativ en The Opposites lanceerde, brachten de twee in 2004 hun soloalbum Supervisie uit. Er is de zoetsappige TMF-hit (dat heette toen zo, ja) Moppie maar naast anti-zinloos geweld anthem Zinloos kent het album ook wat serieuzere tracks (Strippenkaart, Ver Van Je Bed Show, Voorbij). Toch blinkt het vooral uit in meligheid en brag ’n boast tracks, met als toppunt mijn Kazaa favorite Juffrouw Cockie. TMF, Kazaa… ja, Lange Frans & Baas B. hielden het oldschool als Michael Jackson en Danny de Munck, maar kunnen het niet laten toch serieus te eindigen met Laatste Dag, een straight-up hiphopbeat, een geschratcht refrein en een beschrijving van de laatste dag van beide heren. Na het succes van de hits van het debuutalbum kregen ze de smaak te pakken volgden nog twee albums, hits als Het Land Van, Dit Moet Een Zondag Zijn en Mee Naar Diemen-Zuid. Supervisie vormde, zo leek, de opmaat voor een glansrijke carrière van het duo, dat echter in 2009 uit elkaar ging vanwege geschillen maar alsnog een bladzijde mag claimen in het boek der Nederlandse hiphop.

Mulu – Glasplaat
Mulu kun je niet van eenzijdigheid betichten. Glasplaat opent nog traditioneel met een intro waarin flarden van zijn lyrics gescratcht worden als ouverture van het album en Tweede Kans brengt een dosis introspectieve lyrics over een kalme maar sfeervolle beat, maar daarna krijgen we in Zal Je Zeggen Hoe Het Loopt een diepe, dubstep-achtige bass voorgeschoteld waarop Mulu vol energie zijn verses uitspuwt. Vooral wanneer zijn tracks een wat roffer randje hebben liggen ze goed in het oor, in tegenstelling tot een track alsAls Ik 1 Ding Weet, dat met zijn poppy sound ietwat uit de toon valt. Dan is de bluesy elektrische gitaar van Compleet (samen met Raymzter) of de rauwe boombap van Grimmig Persoon een stuk effectiever. Mulu rapt even makkelijk over zijn moeizame familierelaties en leven als jonge immigrant in Nederland als over recreatief drankmisbruik en hoe goed hij is op de mic. Brag ’n boast werk is echter relatief schaars op het album dat voornamelijk bestaat uit autobiografische tracks. Een album Glasplaat noemen wekt de indruk dat je een helder beeld wilt scheppen en Mulu slaagt daar dan ook glansrijk in. Tegen de tijd dat de prettig trippy, nerveuze klank van de kort gechopte samples in albumsluiter Einde Van De Regenboog langskomt, heeft Mulu in slechts 45 minuten tijd een debuutplaat laten horen waar menig rapper jaloers op kan zijn. Glasplaat is plaat om het glas op te heffen.

Hoe we de 64 deelnemers bepaalden lees je hier. Twitter mee met de hashtag #dehardste!

Meer Achtergronden