De Hardste: Spacekees & Terilekst vs Great Minds en THC vs Brainpower

Classic. Het is een beladen term in hiphop die leidt tot eindeloze discussies. Wanneer is een album nu een klassieker en wie bepaalt dat? Hoe oud moet een plaat er voor zijn? HIJS gaat die vragen met jouw hulp beantwoorden. De komende maanden bepalen we welk album nu dé absolute klassieker is van de Nederlandstalige hiphop en we doen dat in de vorm van een groots toernooi: Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen.

toernooi_week4

Spacekees & Terilekst dropten in 2005 hun titelloze album, hun enige samen, waarop zowel Kees (Het is Kéés!) als Turrie (met zijn signature beats) uitblonken. Dikke stoffige beats met harde drums en origineel gekozen samples vormen de fundering voor de plaat die doordrenkt is met humoristische rijmelarij. Ze nemen het op tegen de in 2013 gevormde groep Great Minds, die met hun album tot ongekende hoogte stegen; tijdens de release stond het op nummer 2 in de album top 100.

De straten van Tuindorp versus doctorandus B a.k.a. GJ, zo zou je de tweede match van deze week kunnen noemen. De groep met o.a. Rocks, RBDjan en toentertijd ook nog Appa in de gelederen neemt het met hun debuutalbum Artikel 140 op tegen het debuutalbum van Brainpower, die jarenlang in het Engels had gespit maar zijn doorbraak beleefde met o.a. Wat Een Jinx Is en De Vierde Kaart, die afkomstig zijn van Door Merg & Brain uit 2001.

Wie blijven er in de race om Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen te worden? Stemmen doe je hieronder:

Spacekees & Terilekst – Spacekees & Terilekst
Great Minds – Great Minds

Poll Maker

thc-vs-brain

THC – Artikel 140
Brainpower – Door Merg & Brain

Quiz Maker

Ook deze week moeten we helaas afscheid nemen van twee albums, dit zijn de volgende twee:

Feis – Hard van Buiten, Gebroken van Binnen
Jarenlang hebben de Nederlandse rapliefhebbers uitgekeken naar een album van Feis, waarvoor de verwachtingen al sinds zijn verse op de Rotterdam remix van U-Niq uit 2008 al hooggespannen waren. In 2014 waren er na al die tijd maar liefst twee releases vlak achter elkaar; eerst de EP Gebouwd Voor Dit en daarna het langverwachte album Hard van Buiten, Gebroken van Binnen. De man die bekend stond om harde straatrap en hosselverhalen gebracht met karakteristiek rauwe stem en strak afgemeten flow, bleek een heel ander album in petto te hebben dan velen van hem verwacht hadden. De hossel en ongegeneerd vrouwonvriendelijke humor zijn nog steeds duidelijk aanwezige ingrediënten, maar verdwijnen veelal naar de achtergrond ten faveure van zelfontdekking, worsteling met zowel zijn verleden als met het daaruit vloeiende alcoholgebruik, gebroken harten en verloren vriendschappen. Zware thema’s die ondanks een veelvoud aan melancholieke pianolijnen toegankelijk gebracht worden en meteen duidelijk maken waarom het eigenlijk zo lang duurde. Feis is dan wel moeilijke en niet bepaald productieve jaren doorgegaan, het leverde uiteindelijk een onverschrokken, diepgravend album op dat misschien een extra banger had kunnen gebruiken, maar stevig indruk wekt met zijn veelzijdigheid en eerlijkheid.

Raymzter – Rayalistisch
Ten tijde van de release van Rayalistisch wist heel Nederland wie Raymzter was; hij had immers een half jaar ervoor een klapper van een hit gescoord met Kut Marokkanen??!, dat hij maakte naar aanleiding van een controversiële uitspraak van toenmalig wethouder Rob Oudkerk. Zijn debuutalbum verscheen op Top Notch en bevatte meer dan alleen die hit: groovy producties van DJ Mass, met een lekkere live feeling, geven Raymzter de ruimte om te bitchen op zijn woonplaats Almere, racisme, gasten die geweld gebruiken, de nadelen van de digitalisering van de samenleving en een 9-tot-5-baan. Zowel flow- als beatwise was Rayalistisch een verademing.

Geplaatst door Noah Godefroy op 7 juli 2015