We trappen vandaag af met de halve finales! Om onszelf niet compleet te overladen met filterwerkzaamheden (want sommige stemmers weten zich echt niet meer te gedragen naarmate het toernooi vordert) hebben we besloten de halve finales te spreiden. Deze week kun je dus maar op één plaat stemmen.

toernooi-halvefinale_zwolle_zwolle

Nul7Negen kan gerust de grote verrassing van het toernooi worden genoemd. Het is uiteraard een plaat waarbij de term ‘hard’ bijzonder van toepassing is, maar dat het album zo massaal omarmd zou worden dat het commercieel vele malen succesvollere platen voobijstreefde, hadden de bookies vast niet voorzien. Vloeistof van Opgezwolle leek daarentegen van meet af aan al een gedoodverfde favoriet. Nu staat de underdog tegenover de publieksfavoriet en bepaal jij welke van die twee de felbegeerde finaleplaats behaalt.

Opgezwolle – Vloeistof
Nul7Negen – Kwaad Tegen Kwaad

Poll Maker

Jiggy Djé – Noah’s Ark
In 2006 hoorden we Jiggy Djé timmeren aan zijn ark over een sfeervolle fluitmelodie. “Noah!” echode het over de vlakte, en een nieuw Nederlands hiphop-imperium, met dezelfde titel als deze plaat, was geboren. Wat volgt is het relaas van één van de meest zelfverzekerde rappers die Nederland kent. Organische boombap-beats waarop borstklopperij succesvol met humor doorspekt wordt. Op banger Blauw Bloed wordt dat ook nog gecombineerd met een ongebreideld enthousiasme en een beat waarvan je spontaan zin krijgt om met shit te gaan gooien. Een absoluut monster van een track in de meest positieve zin van het woord. Op Equinox, samen met Terilekst, en het speelse De Kleren Van De Keyser wordt vervolgens slim gas teruggenomen. Ken Je Dat brengt een vleugje jazz en interludes als Bahasa en Een Brokje en Een Slokje zorgen voor afwisseling en een lach zonder de flow van het album te breken. De liefdevolle dubbelzinnige ode Michelle (aan een microfoon) bewijst bovendien dat Jiggy zich emotioneel bloot durft te geven, zonder daarbij dweperig te worden. Op zijn solodebuut wordt meer dan in zijn eerdere werk een blik gegund in de belevingswereld van Jiggy Djé. Dit is mijn visie als MC, muzikant of artiest / Passie voor lyrics en passie voor beats hoorden we hem al zeggen in de titeltrack, een track die eigenlijk exemplarisch is voor het album als geheel; nog steeds veel geslaagd brag en boast werk maar nu soms ook met een persoonlijkere invalshoek. De rollende drums van Terilekst sluiten er perfect op aan en zo klinkt de plaat al als een victorieronde wanneer deze nog geen vijf minuten onderweg is. Een uur later blijkt dat rondje volledig verdiend. Noah’s Ark is nog steeds waterdicht.

Osdorp Posse – Geendagsvlieg
Het is de tweede week op rij waarin Osdorp Posse het moet afleggen tegen een plaat van Opgezwolle. Waar vorige week Afslag Osdorp het loodje legde, wordt er nu afscheid genomen van misschien wel de overtreffende trap ervan. Geendagsvlieg, het zesde album van de posse, is het bewijs dat de groei van de crew nog niet uitgerekt was na de release van Afslag Osdorp. Op het album is een vlijmscherpe, recht-in-je-smoel-rappende Def P. te horen die als vanouds de kar trekt en de luisteraar trakteert op de nieuwste woordspelingen (wat te denken van termen als Creatyfuslijer, Demo-stratie en Geendagsvlieg alleen al als tracktitels) en het nodige brag ‘n boast-werk ,maar zich tegelijkertijd afvraagt of principes nog wel tellen in de scene of dat iedereen liever zijn ziel verkoopt aan de duivel voor wat poen. Eveneens grensverleggend: de spiegel die hij een drugsgebruikende vriend(in) voorhoudt in Brainstorm In Een Glas Water, de triphopbeat van Leot Sed Dap en de samenwerking met Henny Vrienten op het memorabele en muzikaal hoogtepunt Onkwetsbaarheid Is Eenzaamheid. Met recht dat Geendagsvlieg door veel van hun fans wordt gezien als het absolute hoogtepunt in de carrière van de O.P.

Meer Achtergronden