Cratediggin: Diggen in Parijs en Sotu the Traveller

En dan, diggen in Parijs. Over diggen in Parijs kan ik eigenlijk kort zijn. Sterker nog, diggen in Parijs is bijzonder goed in slechts een woord te omvatten, namelijk: DUUR! Maar dat zou een beetje flauw zijn, ohnie ohwel dan.

Jackson
Het eerste platenwinkeltje dat ik bezocht was Jackson, vlak naast ons hotel (en Gare du Nord) aan de Rue du Faubourg Poissonniere. Alle platen zijn hier dik overpriced en originele persingen en reisues staan door elkaar heen. Dus kijk uit als je iets koopt. Ik maakte bijna een klein vreugde sprongetje toen ik een zeldzame lp voor 15 euro zag staan… Om er vervolgens achter te komen dat het om een reissue ging. De bakken die ik wel kan aanraden zijn de ‘cheape’ bakken naast de deur. Hier vind je veel Franse lp’s die je in Nederland niet ziet. Geen hele bijzondere lp’s, maar wel fijn voer voor de sampler.

Troglodisc
In de buurt van de Moulin Rouge zit Troglodisc in een van de zijstraatjes (Rue Fromentin nummer 5). De zaak ziet er behoorlijk hip uit en daar waren de prijzen ook naar. Gelukkig had de eigenaar wel een flinke stapel library lp’s achter staan. Eveneens te duur, maar hier heb ik toch een paar leuke lp’s tussen kunnen vinden. Ook stonden er diverse dozen op de grond met 45’s die schappelijk geprijst waren. Helaas had ik niet genoeg tijd om alle bakken door te snuffelen. Als je in Parijs bent en je hebt een uurtje of twee, dan is deze zaak zeker een aanrader (http://www.myspace.com/troglodisc). Helaas ook hier geen snippets. Luister over een half jaar naar de beats van Kapabel. 🙂

Saint Germain
De eigenaar van Troglodisc had nog een paar adresjes met platenwinkels meegeven. Zo kwam ik in de studentenwijk Saint Germain terecht bij twee boekwinkels aan de Boulevard Saint-Michel met ook een paar bakken lp’s. De prijzen waren hier iets schappelijker. Vooral de bakken buiten waren bijzonder cheap. Een van de winkels heeft buiten ook een bak met lp’s voor 20 cent. En laat ik daar nu de twee leukste lp’s van de vakantie gevonden hebben. Een is een sample lp en die zal ik daarom niet vermelden. De andere lp heet Paris Soul en is afkomstig van Ben and his Platano Group. Deze lp is de heilige graal der Franse lp’s en gaat voor 500 dollar op ebay. Uiteraard vond ik niet de originele pers in de 20 cent bak, maar wel de reissue (die inmiddels ook erg gewild is). De muziek van Paris Soul is een bizarre mix van funk, bossa en library. Als je op zoek bent naar een fijne luister lp, dan is dit een dikke aanrader. De namen van de boekwinkels zijn mij ontschoten, maar je kunt ze bijna niet missen. Het zijn twee hele grote winkels met ook buiten boeken en platen. Enjoy de snippets!

Zic & Bul
Tijdens ons verblijf in Parijs hebben wij een abonnement genomen op de huur-fietsen van Velib. Om de drie straten kom je een fietsenstalling tegen (zie foto). Super handig voor kleine afstanden en super chill voor binnendoorroutes naar bezienswaardigheden (je hebt wel een creditcard nodig om ‘lid’ te worden). En tijdens deze binnendoorroutes kom je vaak leuke winkeltjes tegen, waaronder Zic & Bul aan de Avenue de la Republique. Dicht bij Parijs bekende Cimetiere du Pere Lachaise (begraafplaats waaronder andere Jim Morrison ligt). De platenwinkel zag er bijzonder goed uit en had ook een kelder met weirde soundtracks en dingen die op ebay verkocht worden. Hoewel de eigenaar ook een paar cheape bakken had staan, waren de prijzen weer behoorlijk aan de hoge kant. Zo stond de eerste compilatie van het Nederlandse label The Bombay Connection hier in de bakken voor 42 euro! Library lp’s hebben ze ook in deze winkel, maar de prijzen nodigen niet bepaald uit tot kopen jammer genoeg. Ik heb een paar leuke dingen gevonden in de 3 euro bakken en tussen de jazz platen in de gang achter de kassa.

Brocante
Op de laatste ochtend, twee uur voordat de trein ons weer terug naar Nederland bracht, ben ik in alle vroegte naar een brocante gefietst. Nu is een brocante in Nederland al synoniem voor een hele dure rommelmarkt en was ik wat prijzen in Parijs al redelijk wat gewend, maar damn: wat was die brocante DUUR!!!!! Lelijke bijzettafel: 225 euro. Versleten bank: 430 euro. Kitscherige spiegel: 350 euro. En een karig bakje met prut platen: 5 euro de stuk! Ga alleen naar een brocante als je wilt lachen om prijzen, want verder is er niet veel te zoeken.

Conclusie
Mocht je na al deze positieve verhalen over diggen in Parijs toch de knapzak over je schouder gooien en vol goede moed naar de lichtstad afreizen: ga dan in het weekend, want dan worden rondom het centrum grote rommelmarkten georganiseerd. Ik denk dat dat de beste kans is op dope platen voor een redelijke prijs in Parijs. Lokaties kun je op deze site vinden http://www.parispuces.com en bijzondere vondsten kun je via de post naar mij sturen. 🙂

Praatjes over plaatjes
Tot slot heeft niemand minder dan Sotu the Traveller de tijd genomen om te vertellen over zijn liefde voor vinyl. Enjoy!

Wanneer ben je begonnen met diggen en wat was je eerste lp?
Ik denk ongeveer in 2000, toen ik 14/15 was. Ik zat op de middelbare school in Haarlem, midden in het centrum, en in de pauze ging ik bijna altijd naar de Plaatboef, platen kopen uit de ‘gulden-bakken’. Op een gegeven moment kocht ik dagelijks wel 1 of 2 platen. Mijn allereerste vinyl aankoop ooit was toen ik net 14 was, toen kwam ik voor het eerst in Fat Beats, Big Pun – Capital Punishment en Akinyele – Aktapuss gehaald die toen net uit waren. Ik had nog geeneens draaitafels of een platenspeler! Qua diggen denk ik iets van Gladys Knight and the Pips of Jackson 5 ofzo.

Hoeveel lp’s is je collectie ‘diep’?
450-500, en nog een hele hoop singletjes, cd’s en tapes

Hoe vaak trek je er op uit om te diggen?
Misschien 1, max 2 keer in de maand ga ik echt ergens heen om platen te checken, maar in principe kijk ik altijd wel even rond als ik ergens langs loop waar platen verkocht worden. Voornamelijk bakken en dozen die op de grond staan, geef eigenlijk niet vaak meer dan 2 euro uit aan een plaat.

Heb je spijt dat je een lp ooit gekocht of laten liggen hebt, en zo ja welke?
3 jaar geleden in NY liep ik een tweedehandswinkeltje binnen, zag er echt heel klein uit van buiten, maar ze bleken helemaal achterin, in een soort storage nog een heleboel platen te hebben. Iets van 15 dozen vol met old school hiphop en mad veel soul en funk dingen, allemaal 1 of 2 dollar per stuk. Maar ik kon dus echt niet kiezen, en het was ook allemaal te dope en te cheap om te laten liggen eigenlijk. Uiteindelijk een deal gemaakt dat ik voor 500 dollar alles mee kon nemen, extreem nice deal natuurlijk, maar toen bleek het shippen van alles naar Nederland iets van twee keer zo duur als al die platen samen, dus uiteindelijk weggegaan met 10 platen ofzo.

Op welk genre focus je het meest tijdens het diggen?
Eind 60’s, en begin 70’s soul en jazz dingen voornamelijk. En goede covers!

Lp’s of 45’s?
Lp’s. Meestal zijn de singles, naar mijn ervaring dan, sowieso minder samplebaar, plus vaak ook de bekendste track van de LP, dus ja… LP is gewoon doper, meer info over de artiest, meer tracks, meer keuze, alles!

Welke lp is de trots van je collectie?
Mijn eigen plaat!

Welke programma’s/apparatuur gebruik je om beats te maken?
Niet echt een vaste werkwijze, gebruik gewoon alles wat ik heb basically. Reason en Logic qua software, midi keys natuurlijk, nog wat oude synths (MS-10 en Juno 6) en andere live instrumenten, gitaar, bas etc.

Loop of chop?
Chops!

Welke tip geef je beginnende diggers?
Lees de achterkanten van alle platen die je haalt (in ieder geval die platen waar je iets op vindt), en probeer alle namen te onthouden. Ook de naam van het label. Check ook voor platen als je in het buitenland bent. En hou het vooral heel erg straat!

AudioBen and his Platano Group by Hiphop In Je SmoelBen and his Platano Group 2 by Hiphop In Je SmoelBen and his Platano Group 3 by Hiphop In Je Smoel

Meer info

Geplaatst door bowie op 1 augustus 2008