Column: De Johnny Raps van de grasmat

Door Roel Janssen (Rule)

De zoete, simplistische liefdesverklaring aan zijn dochter was al een paar minuten afgelopen, totdat een vrouwelijke collega van me het refrein nog eens begon te zingen en uitriep: “Nee! Nu zit ik de rest van de dag met dat kutnummer in m’n hoofd!”

Kennelijk heeft Roya iets teveel tijd over nu Mourinho al heeft aangegeven dat Drenthe bij Real mag vertrekken en de middenvelder al eerder niet mee mocht met de Madrilenen op trainingskamp naar Amerika. Roya was in 2008 ook al met Ryan Babel (Rio) te horen op Tak Taki van U-Niq’s album Het Kapitalisme, waarvoor de clip in Madrid werd geschoten. Daarnaast deden Roya en Rio (over hem straks meer) in 2009 samen een Zomersessie bij 101 Barz en circuleert er sinds vorig jaar op YouTube een filmpje van Drenthe die in een Spaanse studio op een bank in het Nederlands aan het rappen is.

Dat rapmuziek behoorlijk populair is bij jonge Nederlandse voetballers werd een paar jaar geleden al duidelijk. En hoewel de lijn tussen rap en voetbal steeds dunner lijkt te worden, moeten we toch alweer 23 jaar terug in de tijd voor de eerste ‘tastbare’ link tussen rap en voetbal. In 1988 bracht het team van Liverpool FC het hilarische nummer The Anfield Rap uit, waarop onder meer John Aldridge, Bruce Grobbelaar en John Barnes als rappers te horen zijn. Op het LL Cool J-intro van Rock The Bells rapt Barnes: “Liverpool FC is hard as hell / United, Tottenham, Arsen-ell / Watch my lips, and I will spell / ‘Cause they don’t just play, but they can rap as well”. Check de clip op YouTube en je ligt gegarandeerd in een deuk! Nóg hilarischer is het hiphousenummer (en clip) Geordie Boys dat Paul Gascoigne als Gazza in 1990 uitbracht.

Nadat Andy Cole in 1999 het vreselijke rapnummer Outstanding dropte (dat gigantisch flopte), beloofde Chelsea-speler Didier Drogba in 2007 onder de naam Drogbacite een heel rapalbum uit te brengen. Vervolgens bleef het stil. Tot op de dag van vandaag… Ook van Real Madrid-middenvelder Mesut Özil circuleert een vreselijke hiphoptrack op internet, terwijl José Manuel Pinto, de tweede doelman van FC Barcelona, sinds 2006 producer is op het hiphoplabel Wahin Macinaciones.

In Nederland hadden we natuurlijk al de nodige voetballers die de afgelopen 40 jaar voor de lol wel eens een plaatje opnamen. Naast Johan Cruijff’s Oei, Oei, Oei, Dat Was Me Weer Een Loei (1969) en Johnny Rep’s Hey Johnny (1980), waagde Ruud Gullit zich eind jaren ’80 met Revelation Time aan reggae (South Africa werd een grote hit), terwijl Barry Hughes in 1988 zelfs een heel album uitbracht (Sing Along With Barry) en twee keer de Top 40 haalde met carvavalskrakers als Ik Wil Op Mijn Kop Een Kamerbreed Tapijt (1981) en Happy With Barry / Dat Had Je nou Niet Moeten Doen (1988).

Een van de eerste Nederlandse pogingen om als voetballer ook te rappen kwam in 1998 van Ajacieden Mario Melchiot, Benni McCarthy en Dean Gorré die het abominabele RnB-/rapnummer Midas Touch uitbrachten. Maar voor de eerste serieuze rappogingen moeten we terug naar 2005, waar op de track 1-2tje van het album Het Land Van van Lange Frans en Baas B Ajax-voetballer Ryan Babel als Rio mee rapt. Drie jaar later laat Babel weer van zich horen op het nummer Eeyeeyo (Darryl ft. Ali B, Soumia & Rio), terwijl hij daarna met Vurnon Anita (JR), Leroy Fer (Lerra F) en Mitchell Burgzorg (Priester) ook te beluisteren is op Meer Swag en Misgunners. In laatstgenoemde track wordt in een autotune-refrein gezongen: “Jullie vinden dit waarschijnlijk niet cool / Puur omdat we geen rappers zijn / We doen het wel met gevoel en toch blijven jullie maar haten”. Waar Babel en Anita best oké komen, zit er tussen Fer (wack) en Burgzorg (dope) een enorm kwaliteitsverschil.

Ryan Babel (inmiddels spelend voor het Duitse Hoffenheim) had toen hij voor Liverpool FC speelde in Londen een eigen studio en label genaamd SpaceTrak, waarop Perry Mystique vorig jaar de mixtape Out Of Space uitbracht en als artiest in Engeland gelanceerd werd. Ook heeft Babel in New York samengewerkt met de Britse rapper Sway voor zijn album The Signature 2. Sway over die collabo: “Ryan Babel is een goede vriend van me. Hij is een toffe gast en een zieke rapper. De manier waarop hij flowt is verbazingwekkend, dus ik heb hem half Nederlands, half Engels laten rappen en hij kwam hard”.

Vooral in 2009 werd in de media aandacht besteed aan de nevenactiviteiten van profvoetballers. Zo schoot Drenthe in Madrid de clip met U-Niq (die zelf jeugdtrainer was bij Sparta), bespraken Feyenoord-spelers Leroy Fer en Georginio Wijnaldum hun liefde voor rap in Holland Sport en verschenen Babel, Drenthe en Burgzorg in Rotjoch’s 101 Barz. En met name Mitchell Burgzorg (voorheen NEC, nu Almere City FC) kan een behoorlijk potje spitten. Burgzorg is sinds 2006 als rapper actief onder de naam Priester en maakt deel uit van de Zaanse hiphopformatie LSD. Hij werkte samen met o.a. Ali B, Sjaak en Kraantje Pappie, tekende op het label Black Label Music en brengt dit jaar zijn mixtape Baas Boven Baas (met o.a. RBDJAN, Keizer en Nino) uit. In 2010 won hij als Priester met Keizer de 101 Barz State Award voor hun Wintersessie. Burgzorg is dan ook van alle voetballers zonder meer de meest getalenteerde rapper.

Op YouTube is ook een NOS-filmpje te vinden waarop Leroy Fer op een speelpleintje een Feyenoord – Ajax rapbattle houdt met Vurnon Anita. Aardig om een keer te zien. Minder is de track Ik Ben De Bom van DubbelG featuring Ruben Schaken (toen VVV, nu Feyenoord), die speciaal opgenomen werd vanwege de promotie van VVV naar de Eredivisie in het seizoen 2008/2009. Dat niet elke rapper gecharmeerd is van rappende voetballers bewijst de Kaapverdische mc Vieira, die dit jaar op de track Onverzadigbaar rapte: “Haat voetballers die opeens willen komen rappen / Willen spitten maar hebben me niks te vertellen / Vervelen zich, omdat coaches hun never opstellen / Kan levellen met de beste rappers, ik zeg je / Ben een Champions League-mc / Jullie zijn eerste divisie-rappers op eredivisiebeats.”

De link tussen hiphop en voetbal is de afgelopen jaren dus hechter geworden. Neem bijvoorbeeld alleen al de PES-toernooitjes waaraan rappers en voetballers de afgelopen jaren meededen. Zo besloot FreshCotton in de aanloop naar het WK 2010 wat mensen bij elkaar te brengen om te laten zien waar het allemaal vandaan komt: namelijk van de straat. Na onderlinge matches namen Jiggy Djé, Hef, Willy, Winne en voetballers Mitchell ‘Priester’ Burgzorg en Diego Biseswar het in de track Voor De Straat tegen elkaar op over een beat van SirOJ. Ook de zogenaamde Weggepest PES-toernooitjes waar onder anderen Ryan Babel, Vurnon Anita, Murda Turk, Dio, Gregory van der Wiel, Leroy Fer, Keizer en Priester tegen elkaar strijden, hebben ervoor gezorgd dat rap en voetbal steeds meer samengaan. En hoewel het soms zeker leuk is om te horen en sommige rappende voetballers best een aanwinst zijn voor de scene, geldt voor het merendeel toch weer dat oud-Hollandse spreekwoord: schoenmaker, blijf bij je leest!

Geplaatst door bowie op 3 augustus 2011