Break It Down Like This!: James Brown

James Brown (1933 – 2006) was een van de allergrootste muzikanten van de 20e eeuw. In 1933 werd hij geboren in Barnwell, South Carolina, maar de Godfather of Soul groeide op in Augusta, Georgia. Net als Richard Pryor groeide hij op in een bordeel. Na een turbulente jeugd kiest James rond zijn 18e definitief voor de muziek, zijn redding. De grote muzikale innovatie die aan JB kan worden toegeschreven, is dat hij alle instrumenten percussief inzette. Dit betekende dat traditionele melodie-instrumenten als blazers soms een heel nummer lang maar een of twee noten speelden. Het resultaat was een hyperritmische, superstrakke sound. Tot op de dag van vandaag zijn James en zijn begeleidingsband, The JB’s, het schoolvoorbeeld van strak spelen. Naast talent had dit te maken met de harde hand van James Brown, die er een kadaverdiscipline op nahield. Zo nam hij altijd twee drummers mee: als een drummer een fout maakte, kon hij hem zodoende snel vervangen.

James’ ultrastrakke funk viel enorm in de smaak bij de b-boys, perfect geschikt om op te dansen. Eigenlijk waren veel van zijn nummers lange breaks, levende loops ver voordat de sampler bestond. Toen de sampler opkwam in de tweede helft van de jaren 80 was James dan ook verreweg de meest gesamplede artiest. Eind jaren 80/begin jaren 90 waren soms hele albums gebaseerd op samples van James Brown en zijn muzikale familie (The JB’s, Lyn Collins, Vicki Anderson, Bobby Byrd, Fred Wesley, etc.). In deze aflevering van Under the Influence kijken we naar vijf van de beste James Brown-breaks. Smaken verschillen natuurlijk, maar onderstaande breaks hebben zonder uitzondering geweldige hiphoptracks opgeleverd.

Funky Drummer (break vanaf 5.34)
Een van de meest wonderlijke drumbreaks ooit. Drummer Clyde Stubblefield produceerde zo’n gecompliceerde, qua sound volstrekt unieke, beat dat ik tot op de dag van vandaag niemand de beat ook maar heb horen benaderen. Zelfs Clyde Stubblefield zelf kreeg het niet meer voor elkaar op een jaren 90-editie van het Drum Rhythm Festival. Een briljante beat, die door bizar veel hiphopacts is gebruikt. Bekijk voor de grap maar eens op www.whosampled.com hoeveel bladzijden aan deze track worden besteed. Om er toch twee te noemen: LL Cool J’s Mama Said Knock You Out en Eric B & Rakim’s Lyrics Of Fury.

The Payback
Hoe minimaal kan een nummer zijn? Zo minimaal dus. The Payback is strak, kaal, sfeervol en volkomen uniek. Marley Marl had de beat al vroeg te pakken op Biz Markie’s Vapors, buiten de hiphop scoorde En Vogue een grote hit met het op The Payback gebaseerde My Lovin’.

Give It Up Or Turn It Loose (In The Jungle Groove Remix) (break vanaf 4.58)
Een van de favoriete b-boy breaks: een drukke maar toch compacte beat die door de percussie nog meer vaart krijgt. N.W.A gebruikte de break optimaal in hun snoeiharde 100 Miles And Runnin’, terwijl net iets buiten de traditionele hiphop The Neptunes de beat eigenlijk (net iets anders) naspeelden op Justin Timberlake’s eerste single Like I Love You (luister nog maar eens).

Funky President
De kicks en snares uit de eerste paar maten zijn vaak apart gesampled vanwege hun volle sound, maar vooral de eerste paar maten met de gitaar, ‘hey!’en ‘funky’ zijn klassieke hiphopsounds geworden. Een stortvloed hiphopartiesten gebruikten elementen uit de track, even een greep: Brand Nubian (To The Right), Ghostface Killah (Mighty Healthy) en Shabaam Sahdeeq (Sound Clash).

The Boss
De Black Caesar soundtrack herbergt meerdere juweeltjes, maar omdat we Blind Man Can See It al in het item over blaxploitation hebben genoemd, valt dit maal de keuze op deze pimped out track. Een bijna achteloos gespeelde, nonchalante funk-klassieker die vaak gesampled is. Al in 1989 maakte Ice-T een klassieker met You Played Yourself, 13 jaar later combineerde Nas The Boss met Funky Drummer , resulterend in de nostalgisch klinkende banger Get Down.

In de volgende editie van Break It Down Like This! bekijken we James Brown’s Funky Family (zijn ‘stal’ van muzikanten en vocalisten) en wat hun nummers allemaal aan sample-materiaal hebben opgeleverd. Ik kan je nu al zeggen: heel, heel veel!

Geplaatst door bowie op 27 maart 2011