Het legendarische jazzlabel Blue Note Records leverde een onwaarschijnlijk groot aantal breaks in de hiphopgeschiedenis. Zeker de moeite waard om een paar van de allerbeste grooves eens op een rijtje te zetten dus.

Blue Note Records is een in 1939 opgericht legendarisch jazzlabel uit New York. De twee immigranten Alfred Lion en Max Margulis brachten veel legendarisch werk uit van grootheden als Miles Davis, Herbie Hancock, Art Blakey en John Coltrane. Eind jaren 60/begin jaren 70 experimenteerden veel jazzmuzikanten, zeker ook op het Blue Note label, met funk en soul. Dat leverde funky pareltjes op die 20, 25 jaar later als basis zouden dienen voor talloze hiphoptracks. Het New Yorkse label begreep dat ze met terugwerkende kracht goud in handen had en bracht in de jaren 90 een reeks Blue Break Beats uit. In deze Break It Down Like This! een selectie van de beste Blue Note breaks.

Gene Harris and The Three Sounds – The Book Of Slim

Dit extreem funky in-the-pocket gedrumde nummer van Gene Harris werd in 1994 al gebruikt door Blackalicious maar werd veel meer recht gedaan in Madlib’s remake Slim’s Return van zijn Shades Of Blue-project. Sowieso een album om te checken, een van Madlib’s meest geslaagde projecten.

Lou Donaldson – Ode To Billie Joe

Wat valt er te zeggen over deze breakbeat? Een van dé ultieme breaks van de vroege jaren 90. Talloze artiesten loopten of knipten de eerste secondes van het verder niet heel bijzondere nummer van Lou Donaldson. Maar die beat van Idris Muhammad, damn! De beste en meest originele bewerking kwam in 1994 van DJ Premier die de beat verknipte tot een ultrastrakke funky hiphopbeat in Jeru The Damaja’s klassieker You Can’t Stop The Prophet.

Lou Donaldson – Pot Belly

Slechts één break van Lou Donaldson zou de man z’n invloed op hiphop tekort doen. De jazzy en funky introbeat plus baslijn van Pot Belly diende als basis voor klassiekers van artiesten als Compton’s Most Wanted, Main Source en Ice Cube. De loop blijft in iedere song tot op de dag van vandaag adembenemend dope.

Lou Donaldson – It’s Your Thing


 

Nog één laatste essentiële Lou Donaldson break. Deze nonchalante, langzame versie van The Isley Brothers’ It’s Your Thing is weergaloos compact en funky gedrumd door (daar is hij weer) meesterdrummer Idris Muhammad. De La Soul was de eerste act die de break vereeuwigde op Bitties In The BK Lounge, maar een paar jaar later maakte Brand Nubian minus Grand Puba de break pas echt onsterfelijk in hun intimiderende classic Punks Jump Up To Get Beat Down

Bobbi Humphrey – Jasper Country Man

Dit heerlijke, maar vrij complexe jazzfunk-nummer diende als de basis voor Ice-T’s klassieke soundtrack van New Jack City, New Jack Hustler

Jimmy McGriff – Blue Juice

Deze ultracoole pimpalicious funkjazz-groove inspireerde Black Sheep om de ‘posse cut’ Pass The 40 in elkaar te zetten.

Dit was voorlopig de laatste Break It Down Like This! Zoals altijd de vraag: wat is jouw favoriete Blue Note break? Drop die funky pareltjes in de comments!

Meer Achtergronden