Street art verspreidt zich steeds sneller over Nederlandse steden. Onze fotografe Valerie de Vliegh is de afgelopen weken in acht steden geweest die street art hoog in het vaandel hebben staan en heeft de mooiste kunstwerken vastgelegd. Diverse organisaties hebben met veel enthousiasme hun projecten laten zien. Sommige van die organisaties doen al jaren mee aan de kunstzinnige projecten terwijl andere juist net zijn begonnen. Soms was het een zoektocht voor Valerie om de mooiste pareltjes vast te leggen, maar vaker ging dit makkelijk via een app op haar telefoon of zelfs een privétour. Ben je benieuwd naar de beleving van de acht organisaties en de fantastische murals die zijn vastgelegd? Vanaf nu zullen we wekelijks een editie van Art Of The City droppen, waarin je elke maandag een nieuwe stad kunt verwachten. Deze editie: Dordrecht!

Iconoclash is begonnen als een inzending voor het festival Beeldenstroom Woordenstorm in 2016 in Dordrecht. Het plan om op tiental locaties in de stad grauwe en saaie muren om te toveren tot kunst in de openbare ruimte werd uitgekozen en gehonoreerd door de gemeente. Op 1 september 2016 is het festival Iconoclash begonnen aan hun project, dit duurde tot eind november. Er was altijd al een wens geweest om Dordrecht te voorzien van kwalitatieve muurschilderingen, maar Iconoclash kan nu terugkijken op een geslaagd project dat zijn einde nog lang niet heeft bereikt.

Er zijn inmiddels al zeven muurschilderingen in Dordrecht te vinden door het project van Iconoclash. Binnenkort komen daar nog een aantal murals bij, deze worden in en om het centrum geplaatst waardoor er een mooie route kan worden uitgestippeld. In totaal heeft Dordrecht ongeveer vijftien muurschilderingen van nationaal en lokaal talent.

Aangezien het project als een lopend vuurtje gaat is Iconoclash bezig om een interactieve wandelroute te maken, deze kan bijvoorbeeld ook voor educatieve doeleinden worden gebruikt. Een app om de route te lopen komt er ongetwijfeld ook aan, je kan niet meer zonder in deze tijd.

Tot nu toe zijn alle mensen en de gemeente van Dordrecht heel erg positief over Iconoclash, de lijntjes worden kort gehouden. Dordrecht is nog opkomend, maar er zijn veel nieuwe projecten en muren in de planning! To be continued…

Meer Achtergronden, Rewriters