Street art verspreidt zich steeds sneller over Nederlandse steden. Onze fotografe Valerie de Vliegh is de afgelopen weken in acht steden geweest die street art hoog in het vaandel hebben staan en heeft de mooiste kunstwerken vastgelegd. Diverse organisaties hebben met veel enthousiasme hun projecten laten zien. Sommige van die organisaties doen al jaren mee aan de kunstzinnige projecten terwijl andere juist net zijn begonnen. Soms was het een zoektocht voor Valerie om de mooiste pareltjes vast te leggen, maar vaker ging dit makkelijk via een app op haar telefoon of zelfs een privétour. Ben je benieuwd naar de beleving van de acht organisaties en de fantastische murals die zijn vastgelegd? Elke week droppen we een nieuwe editie van Art Of The City online, waarin je elke maandag een nieuwe stad kunt verwachten. Deze keer is het de beurt aan de hoofdstad van ons land!

Amsterdam Street Art bestaat sinds 2010. Ooit zijn zij begonnen met een street art festival en kort daarop als stichting verder gegaan. Met name door het feit dat er in die periode eigenlijk geen partij was die zich concreet bezig hield met street art en dan met name de acceptatie van street art in Amsterdam.

In Amsterdam komen er iedere dag nieuwe muurschilderingen bij, daarom is het moeilijk om te zeggen hoeveel muurschilderingen er nou eigenlijk aanwezig zijn. Er wordt namelijk ook veel street art verwijderd door de stadsreiniging in Amsterdam, per jaar wordt er 6,5 ton uitgegeven aan het verwijderen van graffiti. Achter het centraal station van Amsterdam kun je de pont nemen naar de NDSM-Werf. Op de werf is graffiti te zien van verschillende graffiti artists uit alle windstreken. Nog steeds komen er ook grote sterren langs zoals Lunar, Angel , Zedz, Loomit en Tak. Ook wordt er veel getagged, mensen die alleen hun naam schrijven. In het centrum kun je overal street art vinden. Op sommige plekken zijn wel meer grote murals te vinden, maar over het algemeen kun je in iedere straat wel iets vinden. Dit kan uitlopen van een sticker of een paste-up tot aan een grote muurproductie.

Amsterdam Street Art maakt geen gebruik van een wandelroute. Er zijn wel verschillende tours en routes uitgezet, waarbij je als street art liefhebber langs wat highlights kunt lopen. Maar ook hier geldt het principe van de charme van de straat, de ene dag staat het er nog en de volgende dag kan het zomaar weer weg zijn. Ongeveer twee jaar geleden heeft Amsterdam Street Art zich bezig gehouden met een app maar daar ligt nu niet hun prioriteit.

De gemeente van Amsterdam is nogal wisselend over de samenwerking. Zo zijn er in het verleden veel projecten voor de gemeente of in samenwerking met de gemeente gedaan. De een vindt het nou eenmaal leuker als de ander. In ieder geval heeft Amsterdam Street Art toekomstplannen genoeg. Waar ze in het verleden echter nog altijd tegen alles ja zeiden, proberen zij zich nu meer te focussen op projecten waar ze echt achter staan, en die zij succesvol af kunnen ronden. De voorbereidingen voor de tweede editie van de Dutch Street Art Awards zijn nu in volle gang, dit gaat net als vorig jaar een tof event worden. Buiten dat is Amsterdam Street Art bezig met nog een aantal spraakmakende projecten waar zij op dit moment nog niet veel over kunnen vertellen. Hou vooral hun Facebookpagina in de gaten of schrijf je in voor hun nieuwsbrief. Amsterdam Street Art staat altijd open voor uitdagende en creatieve plannen of ideeën!

De rest van de foto’s:

 

Meer Achtergronden, Rewriters