25 jaar hiphop op Metropolis

Rude Boy van Urban Dance Squad (Roy Tee © 1989)

Eerste editie Metropolis met hiphop uit eigen stad
Hiphopmuziek timmert al jaren aan de weg en is vandaag de dag tot de mainstream doorgedrongen, zo lijkt het. Puristen, zeker van 35+, zullen vaak zeggen dat het hart van de hiphop in 2013 alleen nog in de underground voortleeft. In de late jaren 80, toen Metropolis begon, was hiphop eigenlijk alleen nog een undergroundstroming. Natuurlijk, artiesten als Beastie Boys, Eric B. & Rakim, LL Cool J en Run-D.M.C. hadden in 1986 en 1987 wel hits gescoord, maar hiphopmuziek was in 1988 in essentie rebels en experimenteel. In het voor hiphop legendarische jaar 1988 kwamen baanbrekende albums van acts als Public Enemy (‘It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back’), Eric B. & Rakim (‘Follow The Leader’) en Big Daddy Kane (‘Long Live The Kane’). Rotterdam had zelf ook al een levendige scene en de eerste hiphop-act op Metropolis kwam dan ook uit eigen stad: In Full Effect/Supersonic Cru met onder meer pioniers als Def Rhymz, DJ Save en Blonnie B. in de gelederen. De tweede Nederlandse hiphopgerelateerde act op Metropolis was de aanstormende formatie Urban Dance Squad met de sterke MC Rude Boy Remmington als voorman. Samen met de Amerikaanse act Fishbone vertegenwoordigden ze de eind jaren 80 opkomende crossoverbands, waartoe bijvoorbeeld ook de toen nog niet helemaal doorgebroken Red Hot Chili Peppers behoorden.

Wu-Tang Clan en The Roots in het Zuiderpark
Metropolis is een pop/rockgeoriënteerd festival, dat is geen geheim. Hiphop en het rockpubliek vonden elkaar zeker in de late jaren 80 en vroege jaren 90 maar moeizaam. De crossover-acts als eerder genoemde Urban Dance Squad en Stereo MC’s (1989) deden het goed, maar meer traditionele hiphop-acts, zonder muzikanten op het podium, komen we niet heel vaak tegen in de begindagen van Metropolis. Maar de formatie die in 1994 zonder band het podium in het Zuiderpark onveilig maakte was wel gelijk een groep die hiphop de jaren daarna zou domineren: Wu-Tang Clan. Bijna voltallig (ik geloof dat er maar een lid niet bij was) zette de Wu een spectaculaire show neer op Metropolis. Een mooi voorbeeld van de vooruitziende blik die het festival al een kwart eeuw kenmerkt.
In 1996 stond ik enthousiast met een handjevol mensen bij de gerespecteerde opkomende live hiphopband The Roots. Hun eerste officiële wereldwijd uitgebrachte jazzy album ‘Do You Want More’ was goed ontvangen door muziekliefhebbers maar van een officiële doorbraak was nog niet echt sprake. Aan de vooravond van de release van hun tweede album ‘Illadelph Halflife’ zetten Questlove en de zijnen met beatboxer Rahzel in een druilerige ambiance een prima strakke show neer voor veel te weinig geïnteresseerden. Tot op de dag van vandaag staan The Roots te boek als een van de beste live acts in de popmuziek. Hun ijzersterke optreden op Metropolis in 1996 was daar een mooie voorbode van.


Positieve vibes uit Los Angeles
Met latin/hiphop/rockformatie Ozomatli en hiphop-act Jurassic 5 had Metropolis een mooie combinatie te pakken in 1999. Beide formaties kwamen uit Los Angeles en J5-lid Chali 2Na was ook op het podium te vinden bij Ozomatli. De charismatische grote vriendelijke reus uit Californië had het zichtbaar naar zijn zin tijdens beide optredens. Jurassic 5 zette zonder band, maar met twee turntablists (Cut Chemist en DJ Nu-Mark) een even indrukwekkende show neer als Ozomatli. De vrolijke, funky en oldschool hiphop van de mannen uit L.A. vond prima aansluiting bij het Metropolispubliek.

Brainpower laat zich niet kennen
Brainpower was in 2001 net doorgebroken toen hij op Metropolis stond. De uit Alphen aan den Rijn afkomstige MC woonde inmiddels al jaren in Amsterdam en een deel van het publiek nam hem dat vreemd genoeg niet in dank af. Tijdens zijn show werd Brainpower kortstondig bekogeld met aanstekers en andere voorwerpen alsof er een voetbalwedstrijd gaande was. Gelukkig kon de MC er alleen maar om lachen en zette hij een goede show neer met zijn uitstekende begeleidingsband.

Brother Ali in de zon en Kraantje in de regen
Je weet in Nederland nooit of je het weer mee hebt, dat is een gegeven. Zo had Brother Ali de weergoden duidelijk aan zijn kant. Zijn warme stem en dito muziek vormden de perfecte soundtrack voor een zonovergoten editie in 2010. Kraantje Pappie had in 2012 minder geluk. In de stromende regen overtuigde de populaire Groninger met Rozenburgse roots voor een toch nog behoorlijk flink publiek.
Zo zijn er natuurlijk nog veel meer hiphop- en crossover-acts op Metropolis te zien geweest. Denk aan Jungle Brothers, Lordz Of Brooklyn (die dachten dat ze in Amsterdam waren), Demon Boyz, Postmen, DuvelDuvel, Jiggy Djé, Fresku, Winne, Concrete en Black Milk.

Toekomstmuziek
Hiphop zal op Metropolis waarschijnlijk altijd een kleine niche blijven. Het gros van het pop/rockgeörienteerde publiek heeft gewoon niet bijster veel op met het genre. Daarom siert het Metropolis dat het festival door de jaren heen toch altijd het hiphopgehalte gewaarborgd heeft. Misschien een bescheiden hiphopstage in de toekomst?

Dit artikel is afkomstig uit het Metropolis25# crossmediale boek van 128 pagina's. Hierin tref je een collectie van hoogtepunten uit de 25-jarige geschiedenis van het toonzettende popfestival Metropolis in Rotterdam. Het boek is te bestellen via Wonderland Publishing.

Geplaatst door bowie op 22 augustus 2013