Abstract Mindstate – Chicago’s Hardest Working (Project Soul)

Abstract Mindstate, de tweemans, of eigenlijk man / vrouw formatie, bestaande uit EP Da Hellcat en Olskool Ice Gre is een redelijk unieke formatie, want hoeveel crews zijn er nou helemaal die uit een mannelijk en een vrouwelijke MC bestaan?
Misschien ben je niet erg bekend met dit duo uit Chicago, maar nieuwkomers zijn het zeker niet. Eerder maakten ze al zo’n vijf 12 inches, een EP, een unreleased album en dit is hun tweede mixtape. Niet voor niets is deze dan ook getiteld: Chicago’s Hardest Working.

De bijtitel van deze mixtape, wat in mijn ogen meer een gewoon album is dan een mixtape, is Project Soul. Dit is niet voor niets want van begin tot het eind word je getrakteerd op die lekkere soulproducties. Al snel blijkt Abstract Mindstate een dodelijke combinatie, zowel de beats als de twee MC’s komen op elke track overtuigend over. De eerste track I (Me, Myself) komt met die oldschool vibes en brengt je die waardering voor hiphop. De track Missin’ You (An Ode To Hiphop’s Return) wordt er gerapt over de terugkeer van hiphop en hoe het ooit was. Crews zoals Abstract Mindstate hebben zeker hun steentje bijgedragen aan de terug keer van die echte hiphop. Tekstueel zit elke track goed in elkaar, elke track bevat diepgang. Er worden veel persoonlijke zaken besproken en uiteraard komen er een hoop meningen langs over hiphop en de status er van. Eigenlijk is het gewoon een goed samenhangend geheel van gevarieerde onderwerpen. De beats zijn geproduceerd door Rashid Hadee, die zoals al gezegd erg goed en overtuigend werk heeft geleverd. Zijn werk vult de teksten perfect aan.
Uiteraard zijn er ook een aantal gastrappers, zo is er de minder bekende Dre Cagney die zijn steentje bijdraagt op Waitin’ On The Weekend. Chi town’s resident Common komt zijn skills vertonen op de track Nostalgia en ook Special Ed laat op These Raps eens zien wat hij nog kan. Maar eigenlijk hebben Olskool Ice Gre en EP Da Hellcat geen extra featurings nodig, deze twee vullen elkaar gewoon erg goed aan.

Chicago’s Hardest Working is zeker een passende titel voor deze mixtape. In dit project leggen Abstract Mindstate hun ziel bloot op die lekkere soul beats geproduceerd door Rashid Hadee. Dit is hiphop in zijn puurste vorm, tekstueel en qua producties zit dit album prima in elkaar. Dit is hiphop zoals je die tegenwoordig (helaas) veel te weinig hoort. Het enige wat ik hier dan ook te melden heb is: koop dit album!

Tracklist:
01. Intro
02. I (Me, Myself)
03. Sacrifice feat. Trizonna McClendon
04. Creepin’
05. A Good Man Is Gone
06. Missin You (An Ode To Hiphop)
07. What If feat. Mick Luter
08. What???
09. Flyin High
10. It’s Time feat. Ashaki Djenaba
11. Waitin’ On The Weekend feat. Dre Cagney
12. Self Elevation
13. Nostalgia feat. Common
14. Chaos & Confusion
15. Y’all Don’t Really Want It
16. Scenes feat. GLC
17. Just Spittin feat. Cap D
18. Mic Check
19. These Raps feat. Special Ed
20. My Thoughts feat. Qualo
21. Dedication feat. JV
22. Outro

Meer info: http://www.abstractmindstate.com

Geplaatst door bowie op 25 september 2006