Aasim – The Money Pit

Aasim is al een tijdje aan de weg aan het timmeren, hij begon met een contract bij Loud Records. Bij dit label kreeg hij zijn debuut album niet van de grond en besloot het label te laten bij wat het is en sloot zich aan bij Bad Boy. Zijn debuut komt nu uit en is genaamd The Money Pit. De titel doet vermoeden dat dit wellicht een cliché gangsterrap album is dus zal Aasim wat variatie kunnen brengen?

Het eerste wat opvalt als je het album bekijkt is dat er geen skits of interludes in zitten, op zich is dit wel een voordeel omdat deze gesproken stukjes meestal weinig toevoegen. Als je het album opzet wordt het al snel vrij duidelijk dat het een erg laid back album is. Er staan zo goed als geen bangers op. De rustige beats, waar Aasim met zijn langzame maar vloeiende flow heel goed op inspeelt, zitten over het algemeen strak in elkaar en leiden je als het ware door het gehele album heen langs onderwerpen als de straten van New York, geld en andere dingen die gangsters mee maken. Dit klinkt allemaal heel cliché maar Aasim zorgt dat het allemaal goed klinkt door het niet te veel aan te dikken zoals veel andere rappers uit die categorie dat doen. Dit maakt het gebrek aan veel inhoud of variatie in onderwerpkeuze niet echt storend.
Aasim doet het op dit album niet alleen: hij heeft features zoals Kardinal Offishall, Black Rob en Fat Joe. Niet elke feature is een aangename toevoeging, maar vooral Fat Joe op het nummer Truth klinkt zeker niet slecht. Maar bijvoorbeeld Kardinal Offishall had niet gehoeven, hij past gewoonweg niet op het album en voegt daarom niets toe. Tevens heeft Aasim de hulp ingeroepen van DJ Roc Raida van de X-Ecutioners. Op Hiphop 101 laat deze DJ zijn kunsten achter de boards zien. Na het horen van dit nummer hoopte ik eigenlijk dat Roc Raida op meerdere nummers ingezet zou worden. Dit is helaas niet het geval, dat is jammer want Hiphop 101 is de enige echte uitschieter, zowel qua beats als qua tekst en flow van Aasim.

Naast positieve punten bevat dit album ook een aantal negatieve. Er worden af en toe played out samples gebruikt, een voorbeeld is de sample op Kool Shit. Dit had niet gehoeven, want bij het luisteren wordt er zo’n gevoel opgeroepen van niet weer he. Verder is het vrij duidelijk dat Aasim van Bad Boy komt, in het nummer Truth stelt hij de vraag: What’s Truth? Dit klinkt als een nummer van een oudere Bad Boy MC die al een tijdje heen gegaan is. Originaliteit is dus af en toe ver te zoeken. Een volgend minpuntje is het blijven vertegenwoordigen van New York, dit gebeurt net iets te veel.

The Money Pit is al met al een redelijk goed album. Aasim weet tekstueel niet te vervelen en heeft ook wel wat te zeggen, ook al zijn de onderwerpen vrij cliché, hij brengt het net even iets anders. De beats kunnen er ook mee door, er zitten geen echte uitschieters tussen behalve Roc Raida’s Hiphop 101 dan. Wat wel jammer is, is het gemis aan originaliteit zowel tekstueel als beatwise. Tevens het blijven vertegenwoordigen van New York wordt na verloop van tijd ook vervelend. Niettemin weet Aasim redelijk te overtuigen en zet met The Money Pit een stap in de juiste richting.

Meer info: http://www.aasimonline.com & http://www.badboyforever.com

Tracklist:
01. Intro
02. Money Pit (problems) feat. Wize G
03. HipHop 101
04. Monsta Mash
05. Kool Shit feat. Wize G
06. Streets Of New York feat. Wize G
07. 5 Step Process
08. Truth feat. Fat Joe
09. Stress
10. Streets Is Alive feat. Kardinal Offishall
11. Broken Bottles feat. Wize G & Black Rob
12. Rhyme Epic feat. Kai
13. Disrespectful Views
14. Gotta Grind
15. Last Chapter

Geplaatst door bowie op 11 augustus 2005