A Festival Downtown op 3 oktober: elektronische muziek met een hiphoprandje

Volgende maand, op zaterdag 3 oktober, wordt op de Nieuwe Binnenweg te Rotterdam de tweede editie van A Festival Downtown georganiseerd. Het festival is een van de vele die gehouden worden in de havenstad, en toch is A Festival Downtown nét even iets anders. Organisator Immanuel Spoor legt uit waarom.A Festival Downtown Duif 2015 release 1

Dit is de tweede editie van A Festival Downtown, zijn er dingen anders dan vorig jaar?
“We zijn een stukje groter geworden, zowel qua namen als qua hoeveelheid locaties. Vorig jaar waren dat er zes, waarvan twee kleine locaties. Dit jaar zijn dat er zeven, naast verschillende pop-up optredens en een oude tram die de hele dag over de Nieuwe Binnenweg rijdt. Daar kun je gewoon gratis mee rondrijden of mee naar het festival komen. In die tram worden dan ook weer optredens verzorgd.”

Een rijdende tram waarin optredens verzorgd worden, klinkt bijzonder. Is dat wat jullie neer willen zetten, iets anders en niet te commercieel?
“Wij vinden commercieel geen vies woord hoor, maar we willen naast een vraag beantwoorden er ook juist een creëren. Ik vind zelf dat de interessante vernieuwing in de muziek vooral in de elektronische hoek plaatsvindt. Maar mensen hebben natuurlijk geen vraag naar dingen die ze nog niet kennen. Als ik het aanbod elektronische muziek in Rotterdam bekijk, zie ik heel veel techno en dance, daar houdt het voor een flink eind op. Ik wil met A Festival Downtown graag laten zien wat er allemaal voor spannende dingen gebeuren op het moment. Een groot deel van de artiesten die met vernieuwing bezig zijn, flirten automatisch met elektronica. Is James Blake een singer/songwriter, een elektronische muziekact of een soort van post-hiphopact? Ik denk dat als mensen bekender worden met het soort artiesten dat wij laten zien, de vraag ernaar ook zal groeien. “

afestdowntown2014impFilosofische Stilte, tegenwoordig getekend op Noah’s Ark, stond vorig jaar op A Festival Downtown

Dus even samengevat, hoe zou je het festival en de doelgroep precies omschrijven?
“Als ik het in één woord zou moeten vangen zou dat ‘spannend’ zijn. Er zijn best wel wat plekken waar experimentele muzikanten spelen, maar dat is al snel echt avant-gardistisch en gericht op een specifieke, kleine doelgroep. Wij willen juist aan een groter publiek, mensen die openstaan voor nieuwe, vette dingen, laten zien wat voor spannende dingen er gebeuren qua nieuwe muziek. Ik zou ons ook meer vooruitstrevend dan experimenteel willen noemen.”

Wat kunnen we zoal verwachten van de line-up?
“De namen die we tot nu toe bekend hebben gemaakt zijn: Onra, Afronaut, Ball Park Music, The Soul Pilot & Dikkens en Boom Boom du Terre. Daar worden volgende week nog meer vette namen aan toegevoegd!”

Waarom staan juist deze namen op het podium?
“Onra is al jaren een van mijn persoonlijke helden. Toen ik het concept ontwikkelde was hij ook een van de artiesten die ik de hele tijd in m’n hoofd had. We hebben ’m vorig jaar ook al gehad, maar ik zie hem echt een beetje als een ambassadeur van het festival. Boom Boom du Terre is een Rotterdamse held en hij vertegenwoordigt het festival ook echt in elke zin. Daarnaast is Afronaut een van de grootste talenten die ik ooit heb gezien, daar gaan we nog heel veel van horen. Ball Park Music is een Australische band die nu een goeie indie-buzz te pakken heeft en The Soul Pilot en Dikkens zijn ook echt gewoon Rotterdamse parels.”

Meer info over het festival is te vinden op Facebook, vergeet niet te attenden op het event.

Geplaatst door bowie op 2 september 2015