9th Wonder – God’s Stepson

Even een kleine introductie over dit aanstormend talent! 9th Wonder is een voormalig professioneel worstelaar die bekend was onder de naam The Great Kabuki. Door een skateboard ongeluk was zijn loopbaan als worstelaar beeindigd. Tijdens zijn herstel van het ongeluk is hij begonnen met beats maken. Dit is goed uitgepakt, want met zijn groep Little Brother heeft hij al enig respect verdiend met het album The Listening en met zijn nieuwe album God’s Stepson bewijst 9th wonder zeker bij de top producers te horen. Hij heeft zijn eigen early 90’s hiphop sound dat te vergelijken valt met Pete Rock, Premier en Large Pro.

God’s Stepson is een remix van het album God’s Son van Nas. Met lekkere roffe en rauwe hiphop beats wordt dit album opnieuw gepresenteerd. Ik zal het overigens ook meer over de beats hebben dan over het lyrische gedeelte van het album want het zijn immers dezelfde teksten die de meesten onder ons toch wel kennen van het album God’s Son.

Het album begint met Get Down, een rustig nummer met een deuntje dat lekker wegluistert. Goed begin dus. Bij The Cross worden wat soul samples gebruikt en komen wat vocals aan de orde. Een fluitje brengt een lekkere sfeer in het nummer waardoor deze wel eens op ‘repeat’ zou kunnen belanden. 9th Wonder weet echt super met die beat een sfeer te creëeren die goed bij Nas zijn flow past. Dan komt de remix van Made You Look en hier is ook weer duidelijk dat 9th Wonder van lekkere snares en drums houdt en met vocals en samples van oude soulnummers een old skool beat aan deze rauwe/gangster tekst geeft. Minpuntje vind ik toch wel het refrein waarin de bravehearts duidelijk laten weten dat zij de homies zijn van Nas.

Pete Rock achtige beats maar toch met eigen sound zijn het resultaat bij nummers als: Last Real nigga Alive, Zone Out en Hey Nas. Stuk voor stuk nummers die zeker de moeite waard zijn. Hierna beland ik bij de track I Can. De meeste onder ons zullen het origineel wel kennen. Deze remix valt naar mijn idee flink tegen. Helaas klinkt deze beat gewoon niet op de toch positieve tekst. Het refrein klinkt al helemaal niet op de te duistere beat voor dit nummer met die positive vibe. Dus verder geskipt beland ik bij Book Of Rhymes. Met deze beat doet 9th wonder zijn naam eer aan! Wonderbaarlijk goed komen de oude sampels perfect tot hun recht in het refrein, en door de hard klinkende snares gaat je hoofd vanzelf lekker met de beat mee. In het sterke Thug Mansion waar 2pac zijn bijdrage aan levert, zit een goede energieke beat die net als bij Mastermind de melodie goed tot zijn recht laat komen. Hier zijn ook goed de invloeden van Premier in te horen en zijn qua beat te vergelijken met het nummer The Best Part van J-Live. Iedere kenner van Premier zal dit beamen.

Het beste ‘moment’ van de cd is Warrior Song. Ik krijg meteen kippevel want dit is ongetwijfeld het beste nummer op de hele cd. Rustig begint de beat zonder drums en snares met een dope, krachtig deuntje, waarna de beat precies op het goede moment op een geniale wijze inkomt. Het gerucht gaat dat dit zelfs gemaakt is met cool edit pro, hehe, maar echt dit is een stukje genialiteit. Nas gesteund door Alicia Keys flowt lekker weg over de beat en brengt je in extase. Na Revolutionary Warfare en het zeer mindere Ether, kom ik tot de conlusie dat 9th Wonder en sterk staaltje art heeft neergezet. Minpuntje vind ik de remix van Ether waar de trombones, naar mijn mening, de beat verstoren.

9th Wonder heeft zeker bewezen dat hij de skillz heeft om mooie juweeltjes te produceren. De kwaliteit van dit album is hoog en zal menig hiphopper de bus/trein ritten doen plezieren met deze old skool achtige beats die Nas naar de classic Illmatic sferen brengt. Dit 9ende wonder moet zeker niet onderschat worden dus hou hem in de gaten en tsjek it uit!

Tracklist:
01. Get Down
02. The Cross
03. Made You Look
04. Last Real nigga Alive
05. Zone Out
06. Hey Nas
07. I Can
08. Book Of Rhymes <
09. Thugz Mansion
10. Mastermind
11. Warrior Song
12. Revolutionary Warfare
13. Ether

Geplaatst door bowie op 24 mei 2003