7L & Esoteric – DC2: Bars Of Death

DC2: Bars Of Death is het derde studioalbum van DJ/producer 7L en rapper Esoteric uit Boston, die al twaalf jaar aan de weg timmeren met rauwe hiphop. 7L heeft de productie op zich genomen, afgezien van de track “Neverending Saga”, die geproduceerd werd door J-Zone.

Na een intro met dreigende vioolpartijen, trapt het album af met “Ring Music” waarbij gitaren de boventoon voeren. Overigens horen we op een vijftal tracks een echte bas die gespeeld wordt door Todd Spadafore.

Persoonlijk digg ik de stem van rapper Esoteric niet echt en vind ik hem soms wat monotoon en lang niet altijd lekker flowen. Ook heeft hij een accent dat me niet aanstaat en doet hij me qua raps denken aan rapper Approach. Desalniettemin staan er zeker goede songs op DC2: Bars Of Death en komt Esoteric op enkele tracks wel tof.

“Rogue Nation” bevat een fraaie beat met piano en hierop is Esoteric goed en meeslepend op dreef met pakkende rhymes (“You get shot in the dark like the Paris Hilton tape”). Zeker een van de beste tracks op deze plaat.

Waar op voorganger Dangerous Connection uit 2002 nog underground legendes als J-Live, Jedi Mind Tricks en Kut Masta Kurt te vinden waren, horen we op DC2: Bars Of Death Army Of The Pharaohs, Rise, Celph Titled, Uno The Prophet, Lord Digga, Apathy, Main Flow en K.T.

Ook een hoogtepunt is de onheilspellende banger “This Is War” waarop Army Of The Pharaohs (Vinnie Paz, Outerspace & King Syze) sterke hoofdrollen vervullen. Dope is ook de dramatisch klinkende boombapbeat van 7L in “Graphic Violence” waarop de sfeer constant dreigend is met piano en pistoolschoten, en waarop Esoteric gedreven komt.

Lekker is “Neverending Saga” met een weirde beat van J-Zone, hypnotiserend klinkt het dope “Grace Of Gods” met een goede bijdrage van Rise (Demigodz). Op “Battlefield” flowt Esoteric weer niet al te vloeiend en monotoon waardoor de track (ook door de beat) minder is. Dit geldt ook voor nummers als “Deathgrip” en “Loud & Clear” waarop ik Esoteric wat houterig vind flowen, terwijl hij op het uitstekende nummer daarvoor (“Touchy Subject”) weer flex klinkt. Let vooral ook op de fraaie beat met die heerlijke baslijn. Fraaie beats horen we tevens in prima songs als het rustige “Another Way Out” (check die fluit!) en het subtiele “That’s Right” feat. Main Flow & K.T. Buiten de tracklist op het album staan er ook twee ‘hidden’ tracks (18 en 19) op het album.

Saillant detail: de afgelopen tijd breidde de beef van 7L & Esoteric met Cage en Copywrite zich uit naar Vast Aire en El-P. Na verschillende disstracks aan het adres van 7L & Esoteric (we noemen Aesop feat El-P – We’re Famous; Copywrite – Boston Baked Bitch; El-P – 7700 Years To Date; Cage – Haterama I & II; Vast Aire – 9 Lashes; Copywrite & Cage – Boston Crabs), reageerden 7L & Esoteric met enkele disses terug. We noemen in deze Do It! (Cage diss); Runaway (Copywrite diss) en Mercy Killing (Weathermen diss). Toch kan ik zelf geen rechtstreekse diss richting Weathermen-leden ontdekken op DC2: Bars Of Death. Wellicht dat er op nummers als “Battlefield” of de puike possecut “Way Of The Gun” (feat. Celph Titled, Lord Digga & Apathy) steken onder water te vinden zijn, ik kan ze echter niet ontdekken.

Met DC2: Bars Of Death bewijzen 7L & Esoteric de east coast rap een aardige dienst. Niet alles is sterk, want dit album kent zeker ook mindere momenten. Maar overall gezien is dit een degelijke plaat met vooral toffe producties en beats van 7L.

Tracklist:
01. DC Theme
02. Ring Music
03. Loud & Clear
04. Rise Of The Rebel
05. Rogue Nation
06. This Is War feat. Army Of The Pharoahs
07. Graphic Violence
08. Neverending Saga
09. Grace Of Gods feat. Rise
10. Murder-Death-Kill feat. Celph Titled
11. Battlefield
12. Touchy Subject feat. Uno The Prophet
13. Death Grip
14. So Glorious
15. Way Of The Gun feat. Celph Titled, Lord Digga & Apathy
16. Another Way Out
17. That’s Right feat. Main Flow & K.T.

Meer info: http://www.7l-esoteric.com

Geplaatst door bowie op 25 augustus 2004