60Free release

Gratis, dat is wat me op m'n vrije zondagavond toch naar Hal 4 in Rotterdam lokt. De avond staat in het teken van de lancering van 60free, een project van Tim (VSOP) dat als voornamelijk doel heeft acts te promoten en muziek aan te bieden.

Bij de binnenkomst wordt m’n vooroordeel bevestigt, 95% mannelijk publiek, veel mensen met jassen aan, die zich tegen de muur hadden verspreid. Niet direct een gezellige sfeer, maar ik moet dat zo langzamerhand maar eens gaan accepteren denk ik.
Er staat een bankstel op het podium, waar de artiesten rustig hun theetjes zitten te drinken. Voor hun is het ook zondagavond natuurlijk. DJ Ice en DJ MP draaien lekker wat beats aan elkaar en wordt daarin bij gestaan door Tim. Een nieuwe track van Kas en wat tracks van Drumkids klonken veel belovend voor toekomstige releases. De line-up van deze avond was ook niet misselijk; Excellent, Dutchman, Unorthadox, Frontline, en Tim & Tomster.

De shows beginnen gelukkig vrij vroeg, want laat kan ik het niet maken. Als eerste komt Excellent (Tuigcommissie) met een show, waarin hij veel nieuwe tracks van z’n komende album laat horen. Hier kreeg hij hulp van zijn Aspirant, een jonge MC. Ik moet zeggen dat het een stuk beter klonk dan de laatste keer dat ik hem live had gezien. De track over Helderheid (Tuigcommissie) klinkt eerlijk. Strak en met overtuiging weet hij in deze show het publiek te vermaken.
Unorthadox komt niet opdagen, een aardige teleurstelling dus, maar met opkomende acts in het vooruitzicht wordt dit verder niet door de host (Tim) vermeld.

Na wat plaatjes tussendoor en we zijn zo weer bij je terug komt Dutchman het podium op. Hij verzorgt een aardig optreden, dat hier en daar wat rommelig oogt. Tijdens zijn ode aan de negerin heb ik de eerste mensen in de zaal zien lachen. Verder komt Tomster van z’n bankstel om samen met Dutchman een track te doen. Ook Mike Tibbert (VSOP) komt het podium op voor de track Opgek*nkerd! M’n rugzak belandt ineens in een moshpit van enthousiastelingen. Dutchman laat zich meeslepen in het moment en vergeet op het goede moment in te vallen. Dan maar een keer over, de springende mensen staan met hun beide voeten weer op de grond. Dutchman mag tevreden zijn, ik ben benieuwd naar zijn komende Ep Openlijk Dichten.
Jay Frenzy pakt de mic en vertelt dat DJ Krylon en Rawskillz (alle Frontline) niet komen. Onder andere omdat Rawskillz in de Antillen zit. Frenzy is niet alleen gekomen, Demon, Algerino en Slim Diesel (Washington) zijn meegekomen en rocken om de beurt de mic. Jay Frenzy komt strak over lekkere harde beats zoals we van Frontline gewend zijn. De andere MC’s, mij allemaal onbekend, deden hun ding. Ik word er niet echt enthousiast van, maar een aantal mensen rond me vinden het wel tof.

Een lange pauze waarin beats worden gedraaid door de verschillende DJ’s. De reden hiervoor is een kabeltje dat mist om de nieuwe clip van Tomster en Tim te laten zien op een groot projectiescherm. Hoop doet leven en zo startte de show van Tim en Tomster. Tim legt uit wat 60free is, hoe stoned ie is en waarom het lang duurde. Het podium ziet er aardig gezellig uit met de halve line-up op de bank. Sfeerbeheer, lekker ontspannen, niks aan t handje. Zo komt de show ook over. Tomster em Tim wandelen over het podium en rappen over de rustige sfeervolle beats. Het komt op mij erg goed over. Het enige dat jammer is dat de speakers gericht staan op de achterkant van de zaal en dus het grootste gedeelte van het geluid totaal aan het publiek voorbij gaat.

Deze avond was dus aardig geslaagd, zeker voor een gratis party. 60free is goed bezig. Volgens Tim zou de singel “Kind in jezelf”, die op 60free besteld kan worden voor 1€, op nummer 1 in de top 50 staan als iedereen in de mailinglist deze zou bestellen. Dat is een mooie gedachte.

Fixtures:
Hoogtepunt: “Opgek*nkerd” en “Boeit me heus”
Dieptepunt: Afwezigheid Unorthadox
Bier: 2 Euro
WC: Gratis
Garderobe: Niet
Fotograferen: Ja
Bezoekers: Goed gevuld
Damage: Noppes
Geluid: Voorin slecht, achterin goed
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 27 september 2005