40 Cal – Mooga

Calvin Alan Byrd uit Harlem maakte enige naam voor zichzelf via de Fight Klub battles van MTV. Van de tekstuele scherpte die voor die wedstrijden nodig is, is op Mooga weinig over. De zelfverzekerde ’can’t fuck with me’ houding is wel overduidelijk aanwezig. Als resultaat hiervan schotelt 40 Cal ons recht voor z’n raap straatraps voor. Overwegend harde bouncende synthesizerbeats van G-Unit producer Chinky P en onbekendere namen als X.O., Crada en Lounge Lizards complementeren het geluid.

Dit alles zou een prima recept wezen voor de betere gangsterrap, zeker als je de hongerige delivery van 40 in ogenschouw neemt. Jammer genoeg betreedt de rapper te veel de geijkte paden. Opschepperij, geld, het straatleven en een enkele track voor de clubs, vaker wel dan niet doorspekt met de te verwachten clichés. Op een paar bangers na (On my shit en New beginning) zouden de producties afkomstig kunnen zijn van een willekeurige middelmatige mixtape van tegenwoordig, zeker het met gunshots opgeleukte Shooters on deck. Productioneel dieptepunt is Cuerenta, dat met z’n vervelende drums en blij melodietje naar reggaeton neigt.

Movie shoot is een schaarse track waarop 40 Cal een wat meer doordacht concept heeft aangehouden. Hij vertelt z’n verhaal op dit nummer door de titels van films creatief te gebruiken. Zoals gezegd is New beginning een track waarbij de pompende productie van A The Arketek goed uitpakt en bovendien prima past bij de thugraps van 40 en Duke Da God. Grown man bills en Bars of death tonen eindelijk een wat serieuzere 40 Cal die geldproblemen en overige kopzorgen bespreekt.

Gansgterrap hoeft niet over te lopen van de levenswijsheden, maar Mooga is voor het overgrote deel wel erg nietszeggend. Slechts op de momenten dat de producties de middelmaat ontstijgen, wordt het schijfje enigszins interessant. Veertig in een dozijn is wellicht een wat overdreven negatieve typering voor een rapper die af en toe duidelijk maakt skills te hebben. Echter, hoe vaak de MC zichzelf ook “your favorite numero” noemt, ‘40’ komt niet in de buurt.

Tracklist:
01. 40 Intro
02. Shooters On Deck
03. Oh My Shit featuring Sudaboss
04. Movie School
05. Ten Stacks
06. Rewind That
07. Harlem Shuffle featuring JR Writer
08. Hustlas Anthem featuring S.A.S.
09. Googa Googa
10. Cuarenta
11. Spit How I Live It
12. New Beginning featuring Duke Da Good
13. Grown Man Bills
14. Heartbeat
15. Heatin’ Up
16. Memories
17. Bars Of Death

Meer info

Geplaatst door bowie op 12 augustus 2008