3-3 is the magic number: De La Soul’s discografie is eindelijk te streamen

De muziek van het invloedrijke raptrio De La Soul was lang onbereikbaar voor mensen die geen cd- of platenspeler hadden. Vanaf vandaag zijn de eerste zes albums van de groep beschikbaar op de streamingdiensten. Helaas maakt Trugoy The Dove, 1/3 van de groep, het niet meer mee.

De legendarische groep uit Long Island, New York werd geboekt voor de iconische #Hiphop50-performance van vorige maand. Die show bracht vele pioniers, hitmakers en huidige vaandeldragers van het genre samen op het podium. De timing leek perfect voor De La Soul; een paar weken voordat hun hele catalogus na wat oneindig gestrubbel leek eindelijk digitaal beschikbaar zou worden gemaakt.

Gevochten

Maar de dag vóór de Grammy-uitreiking, waar het optreden plaats zou vinden, moest David Jolicoeur alias Trugoy zijn mede-bandleden laten weten dat hij te ziek was om te performen. Uiteindelijk moest ook Maseo wegens gezondheidsredenen verstek laten gaan en trad Posdnuos alleen op. Trugoy overleed een week later, op 54-jarige leeftijd.

Daardoor smaakt de overwinning van vandaag ook bitterzoet. Gedurende de laatste anderhalf jaar hadden alle members nog veel werk aan het diggen door oude tapes om samples te identificeren die nog gecleared moesten worden. “We hebben hier zo lang voor gevochten”, schrijft Maseo. “Dat hij er niet is om dit mee te maken doet pijn.”

Frustraties

Nadat de Tommy Boy-catalogus in 2002 verkocht werd aan Warner Music, bleef De La Soul’s muziek altijd onbereikbaar op de digitale snelweg. Het werd nooit officieel uitgebracht. In 2016 vertelde een vertegenwoordiger van Warner’s catalogus-afdeling aan The New York Times: “We geloven niet dat het mogelijk is om alle samples vrij te geven voor digitaal gebruik.” Het gevolg: jarenlang worstelde de groep met frustraties; over de onzichtbaarheid, onvindbaarheid en de misgelopen inkomsten.

In 2017 nam Tom Silverman, de oprichter van hun vorige label Tommy Boy, het label weer over, en leek het erop dat het alsnog ging gebeuren. Maar De La Soul zette de aanval in; ze riepen op tot een boycot toen ze een conflict kregen over de royalties. “Your purchases will roughly go 90% Tommy Boy, 10% De La.”, viel er toen te lezen op de Instagram-pagina van de groep. In 2021 verkocht Silverman Tommy Boy aan muziekbedrijf Reservoir. Dat was vastberaden om het oeuvre van de groep online te krijgen. Het gaf de groep het eigendom van de master-opnames. “Het werd duidelijk dat de enige manier was dat de jongens het zelf zouden doen, met support van ons uiteraard.”

Belangrijk moment

Zo begon een intensief proces van het doorspitten van elk stukje tape van de zes Tommy Boy-albums, om elke sample op te sporen, te identificeren en/of te wissen. Daarvoor waren honderden contracten nodig. De groep huurde Deborah Mannis-Gardner in, de go-to sample clearer van de rapwereld. Het werk duurde uiteindelijk ruim anderhalf jaar. Alle betrokkenen werden gevraagd “geen bloed uit een steen te halen”, om zo de financiële voorwaarden redelijk te houden. Uiteindelijk wilde iedereen deel uitmaken van dit belangrijke moment in de hiphopgeschiedenis.”

Het is prachtig dat een hele nieuwe generatie waarschijnlijk kennis gaat maken met Maseo, Posdnuos en Trugoy. Dat het fenomeen De La Soul eindelijk door kan. Maar “het hart van de groep”, zoals Posdnuos Dave omschrijft in zijn open afscheidsbrief, is gestopt met kloppen. Een felicitatie aan de groep voelt op zijn plaats, maar het is er eentje met een gitzwarte rand.

3-3-2023 is the magic number. Stream alle Tommy Boy-platen van De La Soul hieronder.

Geplaatst door bowie op 3 maart 2023