2Pac – Better Dayz

2Pac had nog voor 10 jaar aan albums voor ons klaarliggen. Zijn 6de postume uitgave, ‘Better Dayz’, had in de eerste week (Amerikaanse release-date: 26 Nov 2002) zo’n 350.000 stuks verkocht en kwam daarmee op de 5de plaats binnen op de Billboard Charts.

Maar wat zegt dat nou over het dubbel album? 25 nieuwe tracks! Oke 24, gezien ‘Who do you believe in’ al werd gereleased op ‘Suge Knight Represents: Chronic 2000’. De productie van dit nieuwe album wordt o.a. verzorgd door Johnny’J’, DJ Quik, BRISS, Jazze Pha en 7 Aurelius. Johnny’J’ heeft een groot deel van de productie van ‘The 7 day theory’ op zijn naam staan. Makaveli op zijn sterkst dus!

2Pac’s Better Dayz compilatie staat garant voor diepzinnige teksten, dope diss tracks en een enkele upbeat track speciaal voor de clubs. Maar de nadruk heeft bij Pac altijd al bij het omschrijven van de realiteit gelegen. De nummers ‘Never B Peace’, ’Mama’s Just A Little Girl’ en ‘Thugz Mansion (acoustic version)’ op cd 1 leggen de grondslag voor cd 2 waar Pac de gelegenheid krijgt om zijn hart verder te luchten. Op ‘My Block (remix)’ wordt zelfs een kinderkoor ingezet om een gevoelige snaar te raken bij de luisteraar.

Er werd lang gespeculeerd of de diss tracks uit Pac’s Makaveli periode uberhaupt gereleased zouden moeten worden. Maar zie hier! Suge Knight en Afeni Shakur (Executive Producers) dachten hiermee de fans wel blij te kunnen maken. Niet alleen ‘When We Ride On Our Enemies’ (Mobb Deep & Fugees diss), maar ook Fuck Em All (Bad Boy diss) is uit de kast gehaald met een vrij chille productie om vooral Pac’s woorden te accentueren. Dit is eigenlijk over de hele plaat gedaan, waardoor de plaat, vooral bij de preaching-Pac nummers, wat soft aan doet.

_But Tupac wasn’t here to make your headz bobb, but to make you take a sec and listen

Al met al blijft het een plaat die toevoegt aan de 2pac legacy, waarbij featurings als Trick Daddy, the Outlawz, Cocoa Brovaz en Buckshot de bal hoog weten te houden. De preaching-Pac tracks worden aangedikt met de hulp van de zangtalenten van Mr. Biggs, Tyrese en Mya. Dit alles wordt afgesloten met een outro recht uit The 6th Sense:

" Expect me nigga, like you expect Jesus to come back, expect me nigga! I’m Comin’ "

Tracklist:
Disc 1
01. Intro
02. Still Ballin (featuring Trick Daddy)
03. When We Ride On Our Enemies
04. Changed Man (featuring Jazze Pha)
05. Fuck Em All (featuring Outlawz)
06. Never B Peace (featuring EDI and Kastro)
07. Mama’s Just A Little Girl
08. Street Fame
09. Whatcha Gonna Do (featuring Kastro and Young Noble)
10. Fair XChange
11. Late Night (featuring Fatal and Kadafi)
12. Ghetto Star (featuring Nuttso
13. Thugz Mansion (acoustic version feauring Nas)

Disc 2
01. My Block (remix)
02. Thugz Mansion
03. Never Call U Bitch Again (featuring Tyrese)
04. Better Dayz (featuring Mr. Biggs)
05. U Can Call
06. Military Minds (featuring Cocoa Brovaz and Buckshot)
07. Fame (featuring Outlawz)
08. Fair XChange (remix) (featuring Mya)
09. Catchin Feelings (featuring Young Noble)
10. There U Go (featuring Outlawz and Big Syke)
11. This Life I Lead (featuring Outlawz)
12. Who Do U Believe In (featuring Kadafi)
13. They Don’t Give A Fuck About Us (featuring Outlawz)

Meer info: http://www.2paclegacy.com

Geplaatst door bowie op 7 december 2002