27 jaar na dato arresteert de Amerikaanse politie een verdachte in moordzaak Tupac

Is er na 27 jaar eindelijk een doorbraak in de onopgeloste moord op  Tupac Shakur? De politie van Las Vegas heeft in ieder geval een man gearresteerd die betrokken was bij de dodelijke drive-by shooting van de rapper. Het gaat om Duane ‘Keefe D’ Davis, de man die al jarenlang verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op de legendarische rapper.

Duane ‘Keefe D’ Davis, een Amerikaanse gangster uit Compton en voormalig lid van de bende South Side Compton Crips, werd vrijdagochtend vroeg gearresteerd. Wat hem precies ten laste wordt gelegd is nog niet duidelijk, maar zijn arrestatie zat er wel al een tijdje aan te komen. In augustus maakte het openbaar ministerie nog bekend “optimistisch” te zijn dat ze een zaak hadden tegen Davis. Het OM moest toen nog wachten op het oordeel van een jury om over te gaan tot vervolging.

Openlijker

In 2009 gaf Keefe D in een besloten verhoor al toe dat hij wist hoe de aanslag op Tupac gepleegd is. Omdat die verklaring geheim was, is hij tot nog toe nooit vervolgd. Maar de inmiddels 60-jarige Keefe D praat steeds openlijker over de moord. Hij omschreef zichzelf al als een van de laatste overlevende getuigen van de dodelijke schietpartij, en volgens Amerikaanse media is hij bezig zelfs met een film waarin de moord een rol speelt.

Davis is dan ook al lang bekend bij speurders en heeft in interviews en in zijn memoires, Compton Street Legend uit 2019, zelf toegegeven dat hij in de wagen zat vanwaaruit Tupac op de Strip van Las Vegas werd neergeschoten in september 1996. Volgens Davis bestuurde hij de witte Cadillac en overhandigde hij het moordwapen aan zijn (in 1998 overleden) neef Orlando Anderson, die vervolgens de dodelijke schoten gelost zou hebben. Eerder op de avond had de 25-jarige Tupac samen met enkele bodyguards Anderson in elkaar geslagen. De politie van Las Vegas ondervroeg Orlando Anderson één keer, maar kon de zaak niet hard maken. Alle getuigen weigerden mee te werken met het onderzoek.

De arrestatie van Davis komt twee maanden nadat de politie van Las Vegas het huis van zijn vrouw binnenviel in Henderson. Speurders namen toen meerdere computers, een mobiele telefoon en een harde schijf in beslag. Net als verschillende kogels, een hoop foto’s en een exemplaar van Davis’ memoires. Het lijkt erop dat er na 27 jaar onzekerheid en vaagheid een grote doorbraak is in een van de grootste hiphopcases ter wereld.

Geplaatst door bowie op 29 september 2023