1Mind 1Mission zet zich in voor de Friese scene

Daniel: “De hiphopscene in Friesland heeft vele generaties, die zich telkens blijven ontwikkelen. Het leeft hier net als elders in Nederland, maar hier is het op alle gebieden moeilijker om iets te bereiken dan in de grotere steden. Alles is kleiner en er zijn minder mogelijkheden. En dat is precies waar wij ons met de stichting mee bezig willen houden. Een podium bieden aan talent (jong en oud!), zodat ze niet naar de grote stad verhuizen omdat ze daar wel gehoord worden.”

Logische stap
Het opzetten van 1Mind 1Mission moet kort gezegd een grote stimulans zijn voor hiphop in het noordelijk deel van het land. Ook financieel gezien is de lancering van een nieuwe stichting een begrijpelijke stap. “De stichting is het logische gevolg van Straight A’s Entertainment. Straight A’s is een evenementenorganisatie waarmee we voorheen, naast onze dayjobs, evenementen organiseerden in Friesland. Maar aangezien wij hier in Friesland zelf niet in staat zijn om als (underground) hiphoporganisatie genoeg inkomsten te genereren om onze activiteiten neer te zetten zoals wij die voor ogen hebben, moesten wij vaak samenwerken met poppodia en andere organisaties die wel gefinancierd werden. Dit bracht vaak ergernissen met zich mee omdat de partij met het geld ook vaak de partij met het eindoordeel was.”
 
“Als stichting zien wij meer mogelijkheden om onafhankelijk onze eigen dingen te gaan doen. Zo heeft een stichting meer kans om bepaalde subsidies binnen te halen. En aangezien een stichting niet gericht is op winst behalen, willen bedrijven en particulieren mogelijk (meer) sponsoren en/of donaties geven. Deze financiële mogelijkheden geven ons de kans om artiesten uit de hiphopcultuur een podium te bieden en te ondersteunen bij hun verdere ontplooiing.” Met Zulu Nation Chapter Holland heeft 1Mind 1Mission een vaste samenwerking, hetgeen voordelen oplevert wat betreft connecties, beschikbare mankracht en netwerken. 
 
Trase
 
Activiteiten
De activiteiten zullen niet ‘slechts’ bestaan uit een party of concert organiseren eens in de zoveel tijd. De samenwerking met scholen en andere culturele organisaties wordt gezocht en ook staan er workshops voor derden op de planning. Ook andere urban- of straatscenes krijgen aandacht. 1Mind 1Mission neemt een aantal projecten van Straight A’s over, zoals Battle of Sneek, dat zoals het er nu naar uit ziet dit jaar nog plaatsvindt. Om de verschillende disciplines bij die wedstrijd meer ruimte te bieden komen b-boy-ing, mc-ing en writing los van elkaar aan bod. 
 
Het is volgens Daniel hard nodig dat hiphopacts in Friesland gemotiveerd en gestimuleerd worden om door te gaan. “Er zijn genoeg hiphopartiesten in Friesland die in en buiten Friesland veel zouden kunnen bereiken in de toekomst. Maar het is lastig om als Fries je kop boven het maaiveld uit te krijgen. Dat heeft wederom te maken met een tekort aan locaties en mogelijkheden die grote steden bijvoorbeeld meer bieden. Dan mis je een stimulans om als hiphopper groot te worden. Ik heb meerdere malen gezien dat jongens er dan mee stoppen. Zonde! 1Mind 1Mission wil artiesten motiveren en stimuleren om verder te komen. Dan komen er zeker namen die de rest van Nederland niet mag missen.”
 
“Wat betreft graffiti gaat het goed in Friesland. De gemeente Leeuwarden steekt veel geld in de ontwikkeling van graffiticultuur ter voorkoming van overlast. Zij heeft vele muren en locaties gelegaliseerd en ook in Drachten is een graffiti-initiatief gestart. De uit Sneek afkomstige schrijvers Mega & Romeo zijn op dit moment de bekendste schrijvers uit Friesland.” Voor hiphopconcerten zijn De Romein in Leeuwarden en Iduna in Drachten de laatste tijd de plekken waar het meest gebeurt. In Het Bolwerk te Sneek is het minder sinds het aflopen van de samenwerking met Straight A’s, maar enkele activiteiten van 1Mind 1Mission zullen daar plaatsvinden.
 
Het eerste event, de lanceringparty van de stichting op vrijdag 3 februari, is in Het Bolwerk. Er zijn optredens van Master Surreal, HT & Freez en Are MC ft. DJ Native. Friese acts zijn er in de persoon van DJ Elgee (Sneek) en Trase (Leeuwarden). De avond wordt aan elkaar gepraat door Bedeac. Verder is er een open b-boy showcase, Romeo & Mega (DNS) graffiti foto-expositie en Zulu Nation stand.
 
DJ Elgee
Geplaatst door bowie op 28 januari 2012