1e Etappe: Hiphop mag weer rammelen, weten ook Zero & A.R.T.

De raps te gelikt? De productie te schoon? De raps afgemeten? Niet als het aan Zero & A.R.T. ligt. Op hun gezamenlijke EP 1e Etappe slaan de Dubbelfroesgang-rapper en de producerende Fakkelbrigadier de handen ineen voor een gezonde portie rammelende hiphop van Zwolse bodem.

“Ben op slippers en sokken, ik ben noncha alla day”, rapt Zero in de tweede track van het project. Verdieping 2020 is een samenwerking met Roscovitsch, die nooit vies is geweest van samenwerkingen met Zwollenaren. A.R.T. levert een gelaagde loop af, vol wazige geluiden. En die mindstate van Zero klinkt heerlijk door in de rest van de plaat.

Dat heeft echter ook een nadeel. De raps kennen weinig variatie. Zero rapt over uitbrakken na een afterparty die tot 09:30 duurde, en over hoe hij met zijn hoofd op knaken is. Weinig van de teksten zijn bijzonder memorabel. Eigenlijk vat hij de hele EP tekstueel samen in de openingsbars van Honderd Procent: “M’n eerste liefde was voetballen en buitenspelen / tweede liefde wiet verkopen en het uitgaansleven / derde liede werd die money, moest die buit gaan chasen / laatste liefde was muziek, ik wou niet thuis gaan leven.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JITZE 🛸 (@zero.dfg)

De langzame drumpartijen bonken onverminderd door. De producties geven sowieso een filmisch gevoel. De spooky geluiden zorgen voor een donkere ambiance. Termen als left-field en lo-fi zijn natuurlijk uitgekauwd, maar dan weet je in ieder geval in welke hoek je ’t zoeken moet, mocht je hieronder níet op play drukken.

Het is niet dat Zero zich niet staande weet te houden. Hij klinkt het hele project door onvermoeibaar (behalve als hij met NESS heeft lopen tappen) en hongerig om het te maken. 1e Etappe drijft echter op de kunde van A.R.T., die klinkt als DJ Muggs in zijn hoogtijdagen. Hij kiest uitstekende loops, plaatst die over de juiste drums en laat dingen lekker op hun beloop. Hier en daar voegt de producer – op wiens Tahoeni Music dit project ook wordt gereleased – wat extra geluidsfragmenten toe. Als Zero samen met NESS heeft gerapt over dom gaan in de avond (lees: met drank), duikt er bijvoorbeeld een stukje op uit Jochem Myer’s laatste conference.

Zodra de delivery een beetje eentonig dreigt te worden, schudt Zero in afsluiter Heel De 38 het mooiste rijmschema uit zijn mouw, waarmee hij meteen die kritiek meteen in de wind slaat:

“Breng vuur op je oren /
niet te duur met m’n woorden /
iedereen moet begrijpen: heb ’t stuur in m’n handen /
heb m’n vuur nooit verloren /
jouw gezeur, wil niet horen /
trap de deur, moet bedijen, geen rubber op m’n banden!”

En dat is dat. Als je niet te moeilijk wilt doen in deze moeilijke tijden, is dit een release die je niet links moet laten liggen. Deze plaat staat weer vol met kwaliteit uit Zwolle. En zeg nou zelf, wie zegt er nee tegen een goede dosis ongefilterde en grimmige hiphop?

Stream die zes koppenknikkers hieronder.

Geplaatst door bowie op 14 juni 2021