De 100 tracks van het jaar 2019

Op de laatste dag van het jaar nog volledig in dubio over wat de playlist voor je oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht worden? Geen nood, we got you. Nadat we het jaar al samenvatten in een aantal awards en de top spitters van het decennium opsomden, is het nu tijd voor nog één lijst: 2019 in 100 tracks.

Een blik op de lijst maakt twee trends al heel snel duidelijk: dit was het jaar waarin de piek van de huidige grime-renaissance nóg een stuk hoger bleek te liggen, en die waarin de mannen van Griselda eindelijk hun welverdiende doorbraak beleefden. Op onze burelen wisselden de futuristische geluiden uit Londen (en andere delen van de UK) zich af met de “boom boom boom boom booooom” adlibs, en dat hoor je terug in deze lijst.

Daarnaast hoorden we onder meer dat Madlib ook uitstekend een trapbeat tikken kan, Pete Rock de betere boombap springlevend hield, Sevn Alias een fan is van Peaky Blinders en daar prima inspiratie uit haalt, de Marollen in Brussel dankzij Zwangere Guy sonisch een stuk dichter bij het New Yorkse Queensbridge liggen dan geografisch, en $KEER & BOO$ laat-een-mooie-vrouw-weten-dat-je-haar-apprecieert muziek maakt. Nahmean. Dit was de 2019. Op naar de 2020, be safe y’all!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 31 december 2019