10 dingen die je misschien nog niet wist over JAY-Z’s ‘The Black Album’

Vandaag bestaat het “afscheidsalbum” van JAY-Z precies twintig jaar. The Black Album zou het album zijn waarmee hij glansrijk zou afzwaaien. Maar we zijn twee decennia verder, en de doorgewinterde hiphopfan weet inmiddels beter; Jigga’s pensioen was niet van lange duur. De plaat werd wel een zeer grote mijlpaal in zijn muzikale carrière. We vieren het jubileum door tien kleine feitjes te delen die je wellicht nog niet waren opgevallen.

1. Madonna zou featuren, maar het bleef bij een sample

Madonna vertolkt een gastrol op The Black Album. Een flard van haar zang is te horen op Justify My Thug, geproduceerd door DJ Quik. Quik en Jigga hoopten haar in de studio te krijgen, om haar op een grappige manier haar eigen ‘Justify My Love’ te laten vervangen door Justify My Thug, maar de studiosessie kwam er niet van. Maar zowel Jigga als Madonna waren zo blij met hoe de track eruit was gekomen, dat ze van plan waren om in de toekomst alsnog samen op te nemen. Maar Hov’ ging natuurlijk met pensioen, dus het zou waarschijnlijk op een plaat van Madonna verschenen zijn.

2. De eerste promo liet al twee classics horen

De allereerste muziek die werd uitgebracht van The Black Album was de promotionele 12″ LP van de eerste single Change Clothes, geproduceerd door The Neptunes. Kant A van de LP was de eerste single en op de B-kant – beschouwd als de straatsingle van het album- stond What More Can I Say.

3. De acapella’s brachten iconische mash-ups voort

Jay-Z bracht in 2004 zijn The Black Album Acapella uit, met de wens dat iedereen er zijn eigen mix van zou maken. Het verkocht verrassend goed voor een album met alleen acapella’s en veel versies werden uiteindelijk gedeeld op p2p-netwerken. Van alle dj-remixes van The Black Album waren de twee populairste Dj Danger Mouse’s Grey Album die gemixt werd met The Beatles’ White Album en Double Black Album, waarop zijn stem clashte met muziek van Metallica.

4. Het zou eigenlijk een door DJ Premier geproduceerd album worden

De allereerste versie die Jay-Z in gedachten had voor The Black Album was een album dat volledig geproduceerd zou worden door DJ Premier. Jay-Z vertelde Premier dat hij wilde dat de producer zijn agenda leeg zou maken en zich alleen zou richten op het produceren voor hem. Jay-Z ging uiteindelijk niet door met het concept en vertelde Premier dat hij het idee later in zijn carrière opnieuw zou overwegen. Volgens Preemo sprak Jay-Z al in 2000 over dit album, drie jaar voordat het album uitkwam. Het interessante eraan is dat Jay-Z een heel album wilde maken dat geproduceerd was door Premier, maar uiteindelijk stond de producer niet eens op de uiteindelijke versie.

5. En daarna zou hij twaalf tracks door twaalf producers laten maken…

Tot zover het oorspronkelijke plan voor The Black Album. Het tweede plan voor het album was dat Jay-Z twaalf verschillende tracks zou hebben van twaalf verschillende producers. De allereerste printadvertenties over het album hebben ook een tracklist met de twaalf producers waar Jay-Z mee wilde werken. Jay-Z schrapte dat idee kort nadat hij ermee had geadverteerd in XXL Magazine en The Source. Van de oorspronkelijke twaalf producers die op het album stonden, haalden er vijf de definitieve versie niet: Dr. Dre, Swizz Beatz, Trackmasters, Ski en DJ Premier.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 9th Wonder (@9thwonder)

6. Jigga deelde de releasedatum met G-Unit’s Beg For Mercy

Het album werd uitgebracht op 14 november 2003. Precies dezelfde releasedatum als een ander zeer gehyped hiphopalbum. 50 Cent bracht met zijn click G-Unit hun debuutalbum Beg For Mercy op precies dezelfde dag uit. Ook iets om op te merken: de oorspronkelijke datum van The Black Album was 28 november 2003, maar vanwege bootleggers, waarmee Jigga al vaker moest dealen, werd de releasedatum twee weken naar voren gehaald. Uiteindelijk belandde The Black Album op #1 in de Billboard Top 100, met Beg For Mercy op #2.

7. Het hele album lekte vroegtijdig

En nu we het toch over de bootleggers hebben: Jay-Z heeft te maken gehad met bootlegging sinds zijn album Volume 3…..The Life and Times of S. Carter. Er werd zelfs gezegd dat hij zo woedend was over het uitlekken van zijn materiaal, dat hij naar verluidt Lance “Un” Rivera neerstak. Nu lekt er al heel lang materiaal van Jay-Z op mixtapes en online, maar met The Black Album was het de eerste keer dat Jay-Z zijn hele album twee dagen voor de officiële release van zijn album op internet zette. Jigga heeft door de jaren heen zo’n affectie opgebouwd voor bootlegs, dat hij ook een Black Album-variant van Big Ghost LTD. weigerde te signeren, check hieronder maar.

8. Er zou eigenlijk ook een boek verschijnen

Als je het cd-boekje van The Black Album bekijkt, kun je een korte passage vinden uit een boek met de titel The Black Book. In 2002 en 2003 werkten Jay-Z en zijn vriend Dream Hampton aan een autobiografie. Blijkbaar was het boek bijna af en was het klaar om meegenomen te worden in de promo-run. Echter trok Jay zich terug voor de publicatie van het boek, omdat hij uiteindelijk niet wilde dat het publiek iets te weten zou komen over zijn privéleven, en vroegere criminele leven. Het plan was dat Jay-Z eerst The Black Album zou uitbrengen en daarna het boek.

9. 9th Wonder maakte zijn bijdrage in Fruity Loops

Producer 9th Wonder heeft ooit in een interview vermeld dat hij zijn eerste beat voor Jay-Z (Threat) in Fruity Loops Studio 4 heeft gemaakt, op een IBM Thinkpad. 9th Wonder beweert dat hij de beat in minder dan 20 minuten heeft gemaakt, nadat Jay hem de R. Kelly-sample had voorgeschoteld. Dat maakt Threat officieel de allereerste Jay-Z-track die volledig is gemaakt in Fruity Loops.

10. Het album werd voorgeladen op de nieuwste Nokia

Jay-Z was de eerste rapper die zijn album liet voorladen op een mobiele telefoon. Veel fans zullen zich herinneren dat hij in 2013 een deal had met Samsung voor Magna Carter Holy Grail. Maar Jay-Z had een soortgelijke deal eigenlijk al jaren eerder voor The Black Album. Nokia was destijds een van de grootste telefoonfabrikanten en maakte een speciale versie van zijn Nokia 3300 Music-toestel om het album te vieren.

De ‘Black Phone’ had niet alleen een uniek ontwerp voor mensen die veel sms’en, maar had ook een speciale bediening voor muziek. Het toestel was ook voorgeladen met The Black Album op een meegeleverde geheugenkaart, en had exclusieve ringtones en wallpapers. Om nog een stap verder te gaan, kregen degenen die de telefoon kochten wekelijks sms-berichten van Jay-Z en ook een keer per maand een voicemail-bericht.

Stream het album vandaag, op de 20ste verjaardag, gewoon lekker hieronder!

Geplaatst door bowie op 14 november 2023