0118-Vier

0118-Vier uit Vlissingen. Een kleine introductie?
Ik ben KD, 24 jaar..MC uit Westerzicht.
Vinnie, ben een MC uit Vlissingen binnenstad en maak ook wel eens beats maar dat staat momenteel op een laag pitje.
Lay, ook bekend als Neger R. de Vries, ook een MC uit Westerzicht…21 jaar nog. Ik schrijf ook wel eens maar dat staat momenteel ook op een laag pitje.
Junior, ook MC uit de binnenstad. Bij mij staat het op een hoog pitje!
Vinnie: het kookt al zelfs!

Hoe lang zijn jullie samen bezig?
0118: Dik twee jaar.

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
Vinnie: eigenlijk was ik al lang bezig samen met Junior. Lay en KD waren toen ook samen bezig. KD daarvoor al lange tijd met andere dingen. Via een gezamenlijke vriend hebben we elkaar leren kennen. Beetje elkaars dingen gecheckt en samen wat geschreven. De naam 0118-Vier is toen verzonnen voor een optreden in Vlissingen waar we eigenlijk een gelegenheidsformatie waren. Op dat feest in het Arsenaal, Flexability, waren de reacties dusdanig goed dat we besloten om door te gaan als 4-mans formatie.

Hoe deden jullie dat dan om zo snel samen op te treden?
Vinnie: We hadden al wel het een en ander klaar. KD deed 2 solo tracks, en we hadden een groepscutje. Dat had de titel ‘Spitsuur’
JR: die kent niemand, hebben we meteen afgeschreven. Het was op zich wel een erge beat hoor.
Vinnie: dat waren allemaal tracks die we vandaag de dag ver voorbij zijn.
JR: voor Lay was het geloof ik zelfs z’n eerste Nederlandstalige lyric.
Lay: ja klopt, die had ik de dag ervoor nog geschreven.

KD, jij spoog toen toch ook Engels?
Ik had op dat moment al twee tracks klaar dus ik had al wel Nederlandse teksten. Maar daarvoor deed ik alleen Engelstalig. Voor die periode deed ik m’n ding ook in de vorm van South West Connection met Excel, Microphone Killaz waar DutchMan ook in zat, Luma, Vampire…best wel een grote klik. 12 man sterk. Met goeie DJ’s, M en Lord Tee…

Hoe past ieder persoon als stukje in deze puzzel?
Vinnie: ik denk dat we sowieso ieder een eigen stijl hebben zeker qua inhoud van teksten enzo. KD en ik hebben best veel humor in onze teksten terwijl Junior vaak veel dubbelzinnige dingen brengt en Lay-On, tsja…
KD: hij doet niks haha. hij schrijft zomaar wat.
Vinnie: Lay-on heeft ook altijd wel goed doordachte shit
JR: Lay-On heeft veel rijmwoorden dankzij z’n rijmwoordenboek!
Vinnie: eigenlijk is onze puzzel nog niet helemaal compleet, want wat ons nog helemaal compleet zou maken is een goede DJ.

Dus 0118-Vier wat eigenlijk voor Vlissingen staat zou dus ook 0118-Vijf kunnen worden?
0118: qua grootte van de groep wel, maar de naam zal altijd wel zo blijven.
KD: er is sowieso al een vijfde man, en dat is Tamas…hij doet een groot deel van onze producties en heeft al veel werk voor ons gedaan. Ik hoop dat ie dit blijft doen want deze man maakt heel erge beats, ook uit Vlissingen. Kijk, we hebben het met z’n vieren opgericht dus het is en blijft 0118-Vier, klaar. Maar ook Nutron heeft beats gemaakt voor ons album en Vinnie natuurlijk zelf ook.
Vinnie: en Devious niet te vergeten, broertje van Mr. Morbid. Hij heeft voor mij een solo track geproduceerd en er liggen nog wat dingen in de bouwsteigers waaraan gewerkt wordt. Sindskort hebben we ook nog een samenwerking met KGV, een crew uit Tilburg, die we via internet hebben leren kennen. Beetje van elkaars shit gecheckt en dat klonk allemaal goed. We hebben dus een track met elkaar opgenomen die op hun nieuwe album zal komen. Net nog die track met hun gespit in 013 bij DVD wat allemaal dope was, de rest van hun klinkt ook dope. Vooral de beats zijn heel zwaar. Er gaan ook nog meer dingen komen met hun samen plus dat Benzie, hun producer, een aantal solo dingen voor mij gaat produceren en ongetwijfeld ook nog wat tracks voor ons vieren. Dus dat is best wel een vlotte samenwerking voor in de toekomst.

Jullie hebben een eigen sound. Hebben jullie wel bepaalde invloeden gehad of hebben jullie die nog?
JR: dat is moeilijk te zeggen van jezelf. Je vormt het gewoon door de tijd heen.
Vinnie: je sound wordt ook grotendeels bepaald door diegene die de beats maakt. Tamas heeft ons bijvoorbeeld een aparte sound meegegeven door zijn producties.
KD: hij heeft aparte beats die nergens mee zijn te vergelijken, gelukkig.

Dus jullie hebben niet een voorbeeld MC of iets dergelijks? Of is dat moeilijk, Nederlandstalig?
Vinnie: ik luister persoonlijk eigenlijk nooit Nederlandstalige raps. Ik heb zoiets van: “ik ben er zelf mee bezig, met de mannen en heb dan niet echt de behoefte om daar naar te luisteren zelf weetje”
KD: ik ook niet
Vinnie: plus dat ik ook gewoon bang ben dat je onbewust dingen gaat overnemen dus ik luister alleen Engelstalige dingen.
KD: en Raymzter natuurlijk
Vinnie: ik ken alles wel, maar luister er niet veel naar.
Lay: ik moet zeggen dat ik wel wat Nederlandstalige Hiphop luister, maar het is niet zo dat ik iemand heb die een voorbeeld voor me is.
JR: je moet ook je eigen voorbeeld zijn en niet bij iemand anders zoeken
KD: Vinnie is mijn voorbeeld!

Veel gasten die jullie voor het eerst horen roepen: VSOP!. Wat vinden jullie hiervan?
0118-Vier: Jaaa man, we hebben al echt vanalles gehoord: je lijkt op DAC, op D-Men…zelfs Brainpower hebben we ook gehoord.
Vinnie: je lijkt erop in het opzicht dat je Nederlandstalige Hiphop maakt, maar ik vind dat die vergelijking nergens op slaat.
JR: we zijn echt niet te vergelijken met VSOP, omdat hun echt hele andere shit doen. Wel dope hoor, daar niet van.
We zijn natuurlijk zoals hun een groep dus misschien dat mensen daarom ook die vergelijking maken. Je moet niet in een hokje worden geplaatst, je moet zelf een hokje zijn.

Jullie hebben al een aantal optredens gedaan, hoe gaat de onderlinge samenwerking op de planken?
KD: Gaat steeds beter
Vinnie: Zit in een stijgende lijn
JR: kan nog veel beter zelfs
KD: Oefening baart kunst toch! Hoe meer je dat doet, hoe meer stage-ervaring je krijgt. In het begin spitten we nog wel eens door elkaar, toen hoorde je vier man de backup doen. Dat klinkt gewoon niet, soms kan het wel maar niet altijd. Ik ben tevreden maar het kan altijd beter, zeker.
Lay-On: als je kijkt naar een optreden van ons nu en je zou terugkijken naar ons optreden op Flexability toen dan denk je ook: “Wat was dat man?” Dat was echt chaos. Dus we zijn wel veel beter geworden.

Krijgen jullie wel goede reacties uit het publiek?
0118: Ja, zeker wel…goede reacties.
JR: we hebben in Tilburg ook een goede naam neergezet.
KD: ook afgelopen 5 mei op Bevrijdingsfestival, veel mensen leren je daar ook kennen weetje. Zelfs de mensen die niet met Hiphop bezig zijn komen dan toch naar je toe dat ze het tof vinden, en opmerkingen als “normaal luister ik nooit Nederlandstalige Hiphop” of zelfs dat ze sowieso nooit Hiphop luisteren maar dat ze je teksten echt lauw vinden en dat ze ergens op slaan. Klein mannetje die met ons op de foto wou, was echt strak.
Lay-On: ik weet nog wel dat ik een paar weken daarna boodschappen aan het doen was bij Albert Heijn, kwam er een man, denk 40 jaar, naar me toe: “Eh, jij bent die rapper hè, ik vond je echt goed.”
JR: je bereikt zoveel mensen daar. Mensen hebben het er nu nog over: “Toen met 5 mei…”
Vinnie: het is gewoon leuk dat mensen die eigenlijk niet van Hiphop houden het toch leuk vonden.

Jullie debuut cd heet Flessepost. Zit hier nog iets achter?
JR: Allereerst is Vlissingen de Fles, dus berichten uit de fles. We brengen een boodschap. Vandaar dat het zonder ‘n’ is geschreven; er is maar 1 Fles. “Dat is trouwens wel de oude spellingsregel maar dat terzijde”. Flessepost is ook als de zender van de boodschap, je weet nooit waar het terecht komt, wie het krijgt, wie het hoort. Ook omdat het onze eerste cd is, weten we echt niet wat het gaat doen, we zien wel waar het terechtkomt.
Lay-on: We zien wel waar het strandt!
JR: daar staat de titel voor.
0118: Oh ja, nog big ups naar Martijn voor het maken van die dope hoes!

Wat gaat die cd brengen?
JR: Die cd gaat 18 dope tracks brengen. Producties van Tamas, Vinnie en Nutron. Ik zou zeggen, hou die site (http://www.0118hiphop.nl) in de gaten en luister er zelf naar!

De releasedatum is zeer binnenkort?
JR: De releasedatum is z.s.m. We hebben een beetje problemen met iedereen die met ons meewerkt, tegenwerkt dus. Hij staat nu gepland voor vandaag of morgen. Wat mij betreft hadden jullie ’m allang gehad, maar goed…
Redactionele note: Naderhand hebben we te horen gekregen dat het album wordt gereleased op vrijdag 1 oktober.

Heeft de cd nog een bepaald concept?
JR: Nee, we hebben alle tracks van de afgelopen tijd waarover we tevreden waren, erop gezet.
Lay-On: de onderwerpen zijn ook heel verschillend; er staan tracks op over liefde, over de maatschappij, brag & boast, storytelling.
KD: over ons stadje!
Vinnie: best een gevarieerde cd qua beats en qua teksten
Lay-On: het is gewoon alles wat ons bezighoudt, dat hebben we verwoord, dat is de cd geworden

De eerste track die we te horen hebben gekregen via jullie website is “Van Kattenkwaad Tot Erger”. Diepzinnige teksten. Waargebeurde verhalen?
KD: er zitten dingen in die waargebeurd zijn
JR: het is gewoon waargebeurd, maar er zijn wat dingetjes bij verzonnen om het lekkerder te laten lopen
Vinnie: het zijn gewoon verhaaltjes die niet ondenkbaar zijn, dingen uit het dagelijks leven
KD: dingen die in je familie gebeuren, dingen die je zelf hebt meegemaakt

Dus die overval op de Total…?
Lay-on: jaa, dat is waargebeurd
KD: klopt, dat was onze man Positivo, freestyle sessie! Hij kon beter free’en dan dat ie kon schrijven. Hij is anderhalve jaar in Torentijd.
JR: Hij was ook bij onze allereerste show
Lay-On: hij is niet dood zoals in de track, maar locked-down
KD: maar hij zal nu wel veel rijms geschreven hebben, hij komt terug ongetwijfeld!
Vinnie: met pakken papier
0118-Vier: Big up naar Positivo

Hij vindt het niet erg dat jullie zijn verhaal gebruiken?
Lay-on: nee, ik weet het niet
KD: neee, die man was echt hongerig, ik zweer het je. Hij had die overval gepleegd en toen vroeg de politie naar z’n motief waarop hij antwoordde: “Ik wilde een studio kopen voor mij en m’n makkers”. Zo stond het in de krant. Serieus, echt waar, waargebeurd!
Lay-on: ik denk dat hij het ziet als een vorm van respect dat wij een rijm daarover schrijven, dat hij een soort van inspiratie voor ons is. Hij zal het eerder als compliment zien.
KD: maar er zijn geen dooie gevallen hoor!

Jullie hebben het ook vaak over Zeeland…er staat zelfs een complete track hierover op jullie album. Waarom willen jullie die trots uiten?
Vinnie: er wordt altijd heel veel gebabbeld: “boeren dit, boeren dat”, “als ik naar Zeeland ga, moet ik met het pontje” of wat dan ook. Wij willen gewoon ff laten zien dat we niet een stel boeren zijn, maar dat er hier gewoon ook gespit wordt en dat er in Zeeland ook skills aan de bomen hangen.
KD: en in Vlissingen gebeuren precies dezelfde dingen als in de Randstad maar dan op kleinere schaal weetje. Hier heb je al die dingen ook. Al die dingen die daar gebeuren; criminaliteit, jonge meisjes die met kleine kindjes lopen, junkies, diefstallen… je hebt het hier ook.
Vinnie: ik denk dat het beeld nu bij veel mensen van Zeeland is: stelletje boeren.Dat proberen wij uit de wereld te helpen.
Lay-on: klopt, ik zat met KD een keer in de trein van Rotterdam naar Vlissingen en er zat een meisje die hier ergens naar een internaat moest en zei tegen d’r vriendin dat ze verwachtte dat ze in Zeeland in klederdracht moest rondlopen. Dus toen zeiden wij “wat is dat nou voor onzin”. “Wonen er dan ook mensen zoals jullie” vroeg ze toen.
JR: volgens mij heb je dan wel een achterstand, jezus!
Vinnie: we zijn zeker wel trots op onze provincie.

Zijn er featurings of rocken jullie het album zonder andere namen?
0118: we hebben er eentje en dat is ome Weks.
KD: hij is van de oude garde dus, Microphone Killaz. Hij moest er zeker op komen.

Geloven jullie in: “Spreken is zilver en zwijgen is goud”??
Lay-on: ligt aan de situatie. als je achter de mic staat en je gaat zwijgen is het zeker geen goud. We doen in ieder geval niet aan censuur, wat op ons hart ligt, schrijven we op.
Vinnie: als je bedoelt dat sommige lui beter hun bek kunnen houden, ben ik het daar mee eens. Ik vind over het algemeen de Nederlandse Hiphop scene zo zwaar bagger. Omdat er gewoon zoveel mensen bezig zijn, die doen het alleen om het rappen, zeg maar.

Zijn dat dan de mensen die je nauwelijks hoort of zijn dat ook de bekendere namen?
Vinnie: er zijn ook bekendere namen wat misschien gewoon niet ons ding is, of dat van mij, dat ik er niet zo van hou. Ik heb echt wel respect voor iederen die z’n ding doet, er is verder geen haat ofzo, maar ik vind lang niet alles goed.
KD: ik moet zeggen dat het er zeker wel op vooruit is gegaan. Vroeger, 10 jaar terug ofzo, had je Osdorp Posse, Westklan, Ouderkerk…nu heb je zoveel meer gasten die echt gruwelijk bezig zijn. Ik vind dat zeker wel een vooruitgang, dus het is zeker wel aan het bloeien.
Lay-on: maar je ziet ook veel gasten die bezig zijn die er eigenlijk helemaal niet mee bezig moeten zijn, die hebben gewoon geen skills. Er is ergens een grens waar je zegt van: “Deze man kan rappen, deze kan beter z’n bek houden.” Misschien is er dan iemand die het wel digt, maarja over het algemeen niet.
KD: ik vind het sowieso dope. Iedereen die wat te zeggen heeft, moet het zeker doen. Als ik het niet wil horen, zet ik het af of loop ik weg, klaar weetje. Ongetwijfeld zijn er mensen die geïnteresseerd zijn in wat jij te zeggen hebt, al is het maar een selecte groep. Ik moedig het aan.

Nog toekomstige dingen?
0118: We hebben nog wat studiotijd over. We willen hiermee een soort van mini-ding maken, een EP-tje. Die gaan we dan weggeven ofzo, die komt in ieder geval op de straat terecht, hoe dan ook.

Waar is Flessepost verkrijgbaar?
0118: via de website sowieso, via Waterput en Coach in Middelburg. Hou de site in de gaten voor meer info.

Wordt het een beperkte oplage?
0118: In eerste instantie wel.
JR: als iedereen die shit snel koopt, kunnen we er misschien meer laten drukken!
Vinnie: er worden er 200 gedrukt, maar als de vraag veel verder reikt, dan zullen we overwegen om er meer te laten drukken. Als het gaat om 50 stuks, dan wordt het toch wel branden denk ik.

Waar kunnen peeps jullie binnenkort live meemaken?
JR: ik hoorde zojuist op 5 november in De Piek in Vlissingen daar gaan we als special de line-up van de Face Off tour aanvullen. En dan straks, 27 november in Delft, op Relevant Elements waarvan de line up nog niet helemaal bekend is. En 6 oktober rippen we de Hooizolder nog ff, de openingsact van Hooikoorts. Verder willen we ter gelegenheid van Flessepost een party organiseren hier in de buurt.
Vinnie: En later waarschijnlijk nog op de volgende editie van Definitie van Dopeheid.
KD: Lowlands, Amsterdam ArenA en de Kuip. Daarna ga we weer naar huis, chillen.

Meer info: http://www.0118hiphop.nl

Geplaatst door bowie op 28 september 2004