0118-Vier – Flessepost

Wie zegt u? 0118-Vier? Rare naam ja, maar als je weet dat de vier rappers uit Vlissingen komen dan klinkt die plots al een stuk normaler. Een tweetal jaar geleden werd het als een gelegenheidsformatie opgericht voor een feest in Vlissingen. Omdat de reacties zo goed waren zijn ze dan maar bij elkaar gebleven. Na enkele talentenwedstrijden, waaronder Hooikoorts en de competitie van Kiekvirus, hadden ze heel wat studiotijd in de wacht gesleept. Hierdoor is hun eerste album Flessepost nu een feit.

Er zit heel wat achter de de naam Flessepost. Vlissingen is de Fles, dus berichten uit de fles van 0118-Vier. Flessepost is zonder ‘n’ geschreven omdat er maar één fles is, ook wel een beetje omdat ze voorstanders zijn van de oude spelling, maar dat laten we even in het midden. Met Flessepost weet je nooit waar je bericht of boodschap aankomt, net als met een eerste cd waarvan je niet weet of de mensen hem wel gaan diggen.
De meeste beats op Flessepost klinken vrolijk en zijn makkelijk toegankelijk. Tamas heeft de meeste producties verzorgt, maar ook Nutron en Vinnie hebben beats gemaakt voor Flessewerk. Dit zorgt ervoor dat de beats allemaal wat anders klinken, maar ze blijven allemaal meer in de positieve sferen.

De intro klinkt eerst wat raar doordat de beat niet aan een stuk vloeit en de raps er ook wat over haperen. Hoe meer je hem luistert, hoe meer je dit gaat appreciëren en nu vind ik het zelfs heel koel.
Als je de groepsnaam nog niet helemaal begrepen had, dan zul je na Zuidwest Thuis Best en Zanthem snappen dat deze mannen uit Zeeland komen. Het accent van 0118-Vier heb ik nog niet vaak gehoord en klinkt een beetje alsof het uit den Haag komt (voor een Belg als ik dan toch). Ze zijn het beu dat Nederland Zeeland als een stelletje boeren ziet. In Zeeland gebeurt net zoveel als in de grote steden, maar dan enkel op een kleinere schaal.

Ze weten een goede variatie in hun onderwerpen te houden: liefde, blowen, verdriet… Wat het onderwerp ook is, ze slagen er in om in bijna elk nummer een goede dosis humor te steken.
De sample van Rookpauze zal iedereen wel bekend in de oren klinken. Wie heeft Apocalypse Now niet gezien of nooit van The Doors gehoord? Ik heb het normaal niet zo op samples van bekende nummers. The End is hier heel simpel gesampled zonder extra dingetjes. Normaal zou het dus echt niet mijn ding zijn, maar door de kracht van dat nummer klinkt Rookpauze op die sample een beetje magisch. Waarschijnlijk zou ik dit nummer helemaal niet speciaal vinden als het op een andere beat gedaan werd. Nummers die over blowen gaan in een positieve zin vind ik ook niet zo goed. Verslavend of niet, roken is zowiezo niet gezond en dan vind ik niet dat je het als rapper moet gaan promoten. Ik blow ook graag een jointje en dan is een nummer als dit wel koel om te checken, maar zou jij ermee kunnen leven dat dankzij jou misschien enkele mensen hun longen verpesten? Ik niet… Nuja, dat is dan ook weer mijn mening: er zijn waarschijnlijk heel veel mensen die het te gek vinden dat ze daarover rappen.

0118-Vier schrikt er niet voor terug om waargebeurde verhalen te gebruiken. In Van Kattekwaad Tot Erger overvalt iemand een Total tankstation. Iemand die mee op het podium stond van hun allereerste show had een tankstation overvallen, omdat hij een studio wou inrichten… Gelukkig voor hem kan hij er wat over denken en hopelijk wat nummers over schrijven in de gevangenis en niet in de hemel zoals het nummer doet vermoeden… De beat vind ik hier niet zo super, omdat die mij wat te melig klinkt en omdat de drums in het refrein plots veel te snel gaan.

Tegen het einde van het album zakt het tempo wat na Geestverruimers. Dit nummer klinkt heel positief en haalt de zomer terug in huis in deze koude en donkere tijd van het jaar. De titel doet al vermoeden dat deze tracks over drugs gaat. Ze laten graag merken dat ze van een biertje en een jointje houden en daar worden ze blijkbaar heel vrolijk van. Dit nummer draai ik de laatste tijd vaak als ik opsta, de energie slaat over op mij en zo is het me eindelijk gelukt om ergens op tijd te komen… Maar net als 0118-Vier is mijn energie erna een beetje opgebruikt. Niet dat dit de drie laatste tracks slecht maakt. Ze klinken alledrie lekker en doen je verlangen naar meer…

0118-Vier heeft met Flessepost een hele frisse cd uitgebracht. Hier en daar heb ik natuurlijk wel wat commentaar maar voor een debuut mag deze er zeker zijn. Hoe meer ik hem luister hoe meer ik Flessepost ga appreciëren. Ik ben daarom nu al benieuwd naar hun volgende cd.

Tracklist:
01. Ga Boekeren
02. Zuidwest Thuis Best
03. Autobiografisch
04. Op Een Rij
05. Petje Af
06. Moeilijke Liefde
07. Ik Blijf Rijmen
08. Praatgroep (met gastspreker Weks)
09. Rookpauze
10. Type
11. Hoe Ik Wist Waar ’t Was
12. Van Kattenkwaad Tot Erger
13. Zanthem
14. Ster Allures
15. Geestverruimers
16. Maatschappij is Feij
17. Lofdicht
18. 7 Mijlen

Meer info: http://www.0118hiphop.nl

Geplaatst door bowie op 23 november 2004