STEEV – Zweet En Zonde

Twee jaar terug bracht STEEV voor het eerst een project uit. De mixtape Entree was een visitekaartje én de kennismaking met de af en toe abstracte en filosofische stijl van de rapper, die zijn roots in Nunspeet heeft liggen, maar tegenwoordig resideert in Breda. Ruim twee jaar en een aantal losse tracks later is er nu zijn eerste EP getiteld Zweet En Zonde. Zeven tracks, verschillende producers en slechts één featuring, of hoe hij het zelf noemt: het resultaat van zweet.

Cover (front) steevwonder

De eerste To The Max Entertainment release staat onder de verkeerde artiestennaam op Spotify (blame Spotify), dus wanneer je op ‘STEEV’ zoekt zul je de EP niet vinden. Zoek je echter op de titel van de plaat, popt ‘ie wel op, dus kan een luisterbeurt beginnen.
Met een sfeervolle pianomelodie en een elektrische gitaarpartij opent STEEV Zweet En Zonde met de voor hem kenmerkende filosofische rijmstijl vol cryptische omschrijvingen: de waarheid die is naakt en de mijne leg ik bloot. De toon voor een eerlijke en openhartige plaat is gezet.

Zijn grote liefde, of die op dit moment wederzijds is wordt niet duidelijk, is het meestbesproken onderwerp op Zweet En Zonde. Herinneringen worden opgehaald in bijvoorbeeld Rendez-Vous, dat een mellow trap-productie bevat. Het daaropvolgende Exclusief is daarentegen ouderwetse samplebased hiphop, maar dat maakt het niet minder mellow. Beide beats in het nummer zijn heerlijk soulvol en passen perfect bij het stemgebruik van de verhalenvertellende STEEV.
Ook op Nieuwe Nacht en Kon Ik Maar bezingt de rapper zijn droomvrouw. Eerstgenoemde track is het enige uptempo uitstapje op de EP met tevens de enige gastbijdrage op het refrein; Kenny G (niet te verwarren met Kenny B) verzorgt het refrein en de break, maar kan niet voorkomen dat de track de minste is van het geheel, sterker nog; wat hij ten gehore brengt is tenenkrommend matig. Ook de delivery van STEEV zelf klinkt op deze track minder overtuigend dan op de sfeervollere beats.

Gelukkig zijn er nog twee afsluitende tracks. En hoewel de intro van Wonder doet vermoeden dat na Amen de tweede rustige pianotrack aanstaande is, blijkt dit de enige keer op de EP dat STEEV agressief uit de hoek komt. Met triplet-flows laat hij haters en collega’s weten dat hij niet te stoppen is op het hoogtepunt van de plaat, om vervolgens met single Nooit Vergeten het geheel te besluiten met een lofzang aan zijn naasten, waarin hij hen bedankt voor de steun en mooie momenten. Noemenswaardig is dat hij na de played out rijmwoorden toekomst / goed komt met een belachelijke flow komt aanzetten waarin hij zijn moeder bedankt:

Je jongen, jong volwassen, jong vertrokken, ’t is niet anders, ik ben vrijgevochten mama en jij gunt me dat, hoe moeilijk ook / Je jongen, jong al lastig, jong begonnen, veel veranderd, veel mee moeten maken mama, maar jij was sterk, en nu ik ook.

Zweet En Zonde is een nadere kennismaking met STEEV, die de liefde die in hem zit kenbaar maakt aan degenen waar het voor is bedoeld. Ondanks dat hij met verschillende producers heeft samengewerkt zit er, naast de thematiek ook muzikaal een mooie lijn in zijn debuut-EP. De volgende keer mag er wél wat meer variatie in de topics zitten voor een meer uitgebalanceerd eindresultaat. STEEV heeft zijn visitekaartje vernieuwd en je kunt het je niet permitteren om niet up-to-date te blijven.

Tracklist:

01. Amen
02. Rendez-Vous
03. Exclusief
04. Nieuwe Nacht (ft. Kenny G)
05. Kon Ik Maar
06. Wonder
07. Nooit Vergeten

Stream de EP via Spotify:

Geplaatst door bowie op 6 mei 2016