Thank You, Prince

Het paarse wonder is niet meer. Op 57-jarige leeftijd is muzikale duizendpoot Prince overleden, na sinds de jaren ’80 miljarden mensen geïnspireerd te hebben met zijn muziek. Prince was zeer betrokken bij zijn fans en gaf ondanks zijn status als megaster meer dan eens concerten in kleine zalen. Vaak onverwachts en soms zelfs gratis. Stond Prince als headliner op een festival, dan bestond er altijd een kans dat hij later die avond ergens in dezelfde stad in een kroeg met een gitaar om zijn nek gespot werd. Het maakte hem tot een haast een mythische figuur, en zijn tracks en gitaarspel, waarin hij gescheiden geraakte zogenaamde ‘blanke’ en ‘zwarte’ muziektradities herenigde, deden de rest.

Zijn fans kregen het soms echter ook aan de stok met hem. Prince behield de controle over zijn muziek tot op het manische af, waardoor tributes, onofficiële remixes, of het uitwisselen van live beelden en geluiden praktisch onmogelijk werden. De liefde voor de muzikant deed een brief van zijn advocaten niet minder snel op de mat ploffen. Lang niet iedereen liet zich daar overigens door tegenhouden. Zo bracht Rapper Big Pooh, bekend van de groep Little Brother, een aantal jaren geleden nog The Purple Tape uit. Die mixtape bestond volledig uit samenwerkingen met Black Milk, stuk voor stuk geënt op nummers van Prince.

Toch zou je kunnen denken dat zijn antagonistische relatie met de huidige remixcultuur een relatie met de samplecultuur van hiphop moeilijk maakte, maar niets is minder waar. Prince was om dezelfde reden dat hij zo obsessief zijn nalatenschap beheerste namelijk ook een voorvechter van de rechten van artiesten, en legde zijn status in de waagschaal tijdens zeer publieke en juridische gevechten met zijn label Warner Music, dat hij met slavendrijvers vergeleek. Schoppen tegen the man is zo’n beetje het vijfde element van hiphop, en Prince beheerste dat met eenzelfde finesse als van zijn gitaarspel gezegd kan worden. En hoewel Prince eerder in zijn carrière bepaald geen affiniteit had met hiphop, was hij in zijn werk met The New Power Generation in de jaren ’90 niet vies van het spelen met rap en elementen van hiphop in zijn muziek.

Die liefde was wederkerig, want ook in de hiphop werd hij veelvuldig gesampled en gecoverd. En hoewel zijn eigen muziek zeer spaarzaam op streamingdiensten te vinden is, is er in die categorie genoeg te vinden. Wij zetten daarom tien prominente Prince samples uit diverse tijdperken van de hiphop op een rij in de onderstaande Spotify lijst, en proosten vandaag met een paars drankje op zijne hoogheid.

Thank you, Prince.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 22 april 2016