De #HIJSBEATS2 winnaars van februari zijn…

De #HIJSBEATS2 winnaars van februari zijn bekend! De twee winnaars pakken een Ableton pakket, een interview op HIJS en mogen komende zomer meeproduceren aan het album dat we gaan uitbrengen. Laten we je niet langer in spanning houden en meteen over gaan tot de orde van de dag.

tommykohlbruggehijsbeats

De #HIJSBEATS2 instore workshop bij KEYMUSIC, die deze keer in Eindhoven werd gehouden in samenwerking met Y’skid en Maurits Boegman van Ableton, kende een winnaar in Crano (zie bovenstaande foto). Y’skid bestempelde zijn productie als de beste van de dag. De foto’s van die dag zetten we eerder al op een rijtje en kun je hier terugzien.

De online beatbattle werd in februari gejureerd door Tantu Beats. Hij is met een Top-5 gekomen en geeft die inzendingen uitgebreide feedback, de winnaar gaat met dezelfde prijzen als Crano naar huis:

1. Estobe – Molly’s Trip

“Eerlijk, deze beat is de shit! Ik hoor hier écht een eigen stijl in. Deze guy heeft superveel talent en gevoel heeft voor deze muziek. Ik twijfelde heel erg tussen EarlGreyBeats en Estobe voor de #1 spot, maar alle subtiele details die all-over in deze beat zitten, maken ‘m echt voor mij. De combinatie van verschillende invloeden die te horen is in deze beat is gewoon crazy. Op sommige momenten denk ik dat het een beat kan zijn waar een rapper op zou kunnen springen, maar dan komt er opeens een plotselinge variatie waardoor het totaal niet meer nodig is. Alle kleine haperingetjes, drumrolls, glitch sound en subtiele melodie veranderingen houden de beat van begin tot eind interessant. Qua mix valt er misschien hier en daar nog iets te winnen, vooral in het laag. Hierdoor zou die nog iets ’opener’ kunnen klinken, zoals meer het geval is bij de productie van EarlGreyBeats. Desondanks vind ik dit de echte winnaar. De lead die in komt rond 1:40 komt echt heerlijk binnen trouwens. Gefeliciteerd!”

2. EarlGreyBeats – Bottles
“Yooo wie is deze kid, en waarom heb ik ’m nog nooit voorbij zien komen? Deze productie is echt zwaar on point. Er zitten op muzikaal vlak een paar hele interessante stukjes in en de mix is mega ruimtelijk. Goede keuze van akkoorden en hele sterke afwisselingen. Ik was persoonlijk heel blij met de afwisseling bij 1:30. Het is natuurlijk een beetje de standaard receptuur voor Future Bass muziek: leuke soul akkoordjes gespeeld door een snoeiende zaagtand-achtige synth, belletjes voor de melodie, gliding bass, gepitchede vocal sample, drumrolls voor de drop, trap drums, etc. Maar ik moet wel toegeven dat je deze receptuur echt heel goed hebt gebruikt. Probeer nog een beetje je eigen vleugje over deze stijl heen te gooien en je bent helemaal binnen.”

3. LENN – Retrogade
“LENN is een dope, veelzijdige producer. Ik heb nog nooit een beat als deze van hem gehoord, en was dan ook prettig verrast. De vibe is super on point en ik kan zeker een paar artiesten bedenken die hier een super dikke track op zouden kunnen maken. Qua mix valt er weinig op aan te merken. LENN weet wat ’ie doet en moet vooral zo doorgaan! Die strijkers aan het einde van de beat zijn een hele goede toevoeging.”

4. Rebiere – AUTUMN
“Ik heb een klein tijdje bij Rebiere in de klas gezeten, en deze guy is echt mega muzikaal. Alleen al het feit dat hij alle (!) instrumenten in deze beat zelf heeft ingespeeld, laat het al een plekje in de top-5 verdienen. De blazers die op een gegeven moment inkomen zijn erg tof. Ik denk wel dat er qua mix heel veel te winnen valt. Dingen zoals de blazers zouden beter tot hun recht komen door meer in de voorgrond te liggen in plaats van de gitaar. Desondanks een toffe beat met veel variatie!”

5. Brenky – Misty City
“De vibe van deze beat is echt heerlijk. Sterker nog, ik ga deze tune op m’n telefoon zetten om on the road te rocken! Die lo-fi vibe is perfect en qua mix heb ik er eigenlijk niks op aan te merken. Ik heb deze beat niet laten winnen omdat vergeleken met de andere beats in de top-5, deze toch wel echt het simpelste is. Het is praktisch één loop. Toch vind ik dat het de top-5 verdient omdat de vibe me zo ontzettend aanstaat.”

Bij deze willen we Estobe en Crano feliciteren met hun winst. De prijzen komen z.s.m. jullie kant op! Binnenkort lees je de interviews met de mannen op de website.

Wil je zelf meedoen met #HIJSBEATS2? Deze maand kun je een dik AKAI prijzenpakket winnen met o.a. een MPC Touch en een keyboard erin! Schrijf je in via deze link voor de instore workshop in Utrecht op 26 maart of doe online mee.

Geplaatst door bowie op 7 maart 2016