Newskoolfest houdt live hiphop in Den Bosch springlevend

Toen de organisatie van Hiphop in Duketown in 2013 aankondigde dat er geen nieuwe edities meer plaats zouden vinden, bleven er voor de Bossche hiphopliefhebbers weinig ontmoetingspunten over. Gelukkig zat de jeugd niet bij de pakken neer en werd er in 2014 een nieuw initiatief in het leven geroepen: Newskoolfest. Inmiddels zijn we alweer drie jaar en acht uitverkochte edities verder en is Newskoolfest uitgegroeid tot het go-to feest voor rapfanatici in Den Bosch. Met de eerste internationale headliner op de planning (OG Maco, 20 januari in het W2 Poppodium), spraken we de jongens van de organisatie over de groei van het evenement, de kennis die ze hebben opgedaan en hun toekomstplannen.

Er was helemaal niks. Toen dachten we: ‘fuck it, dan gaan we het gewoon zelf doen.’

Toen Hiphop In Duketown ermee ophield, ontstond er een gat in de Bossche markt voor hiphopshows. Hoe was dat onder de jeugd te merken?
Bing: We moesten eigenlijk altijd naar Tilburg, Eindhoven of Amsterdam voor onze feestjes. Alle vrienden in onze kring zeiden ‘what the fuck, er is hier helemaal niks. Er is hier helemaal niets te zien.’ We hebben toen eigenlijk alleen Kleine Viezerik ontvangen, maar daar hield het al mee op.

In 2013 hebben jullie het platenlabel Koninkrijk Van Muziek opgezet. Waarom besloten jullie evenementen met artiesten van buitenaf te gaan organiseren?
Bing: Ik ben het Koninkrijk Van Muziek begonnen om mijn broertje, Jengi Beats, in de spotlights te zetten. Na een tijdje beseften we dat we in de stad nergens heen konden. Er was helemaal niks. Toen dachten we: ‘fuck it, dan gaan we het gewoon zelf doen.’ Het begon met Ares als headliner en Heavy (inmiddels omgedoopt tot Dave Budha, red.). Daarnaast gewoon Bossche rappers. Van echt goed organiseren hadden we toen nog geen kaas gegeten. We hadden nog geeneens een logo. Ik ben gewoon een bluffer, dus ik blufte tegen al die boekers. ‘Stuur die rider maar door’ zei ik, terwijl ik niet eens wist wat dat was (lijst van verzoekjes of eisen die artiesten hebben voor het optreden, red.). Toch kregen we toen al zo veel goede reacties dat we besloten om het over te doen. Sinds de tweede editie zijn er ook veel jongens bij gekomen, zoals Douwe en later Nick en Jesseh.

Hoe hebben jullie de groei van de evenementen ervaren? Gaat elke editie gepaard met meer hectiek?
Douwe: Het verschilt. We hebben bijvoorbeeld twee zomerfestivals georganiseerd. Daar komt wel een heleboel meer bij kijken dan bij een avondje Newskoolfest. Je bent heel de week aan het opbouwen en in de weken daarvoor ben je alles aan het voorbereiden. Op zo’n avond ben je meestal vanaf zaterdagochtend de hele dag bezig om dingen klaar te zetten, boodschappen te doen, techniek aan te sluiten, soundchecken et cetera.
Nick: We doen bijna alles zelf. Dat maakt het zo tof.
Douwe: En dat is ook waarom dit team zo goed bij elkaar past. Iedereen heeft zijn eigen ding. De één is beter in boeken en de ander is beter met techniek. Qua hectiek, eigenlijk gaan we er altijd op dezelfde manier in. We hebben altijd van te voren een bespreking. Soms zit het op de avond zelf tegen, bijvoorbeeld als een artiest te laat komt. Het publiek heeft daar eigenlijk nooit iets van gemerkt.

“Op de Parade in Den Bosch kunnen alleen maar evenementen voor oude lullen worden gehouden.”

Merken jullie bij het regelen van evenementvergunningen wel eens dat er bij de gemeente bepaalde stigma’s kleven aan rapmuziek?
Bing: Ik denk dat Den Bosch een van de moeilijkste gemeentes is in Nederland. We hebben bepaalde plannen wel moeten schrappen, maar voor de edities in het World Skate Center en in W2 Poppodium hebben we nooit vergunningen nodig gehad.
Nick: Bij de festivals wel. Dat houden we op het terrein van een jongerencentrum en daar is het wat makkelijker om een vergunning te regelen. Wil je midden in de stad wat gaan doen, dan wordt het moeilijk. Voorheen is Hiphop In Duketown op de Parade geweest en dat kan nu echt niet meer.
Douwe: Alleen maar evenementen voor oude lullen kunnen daar eigenlijk.

V.l.n.r.: Bing, Jesseh, Nick, Douwe.

Wat zijn de belangrijkste dingen die jullie de afgelopen drie jaar hebben geleerd?
Nick: Dat onze toegankelijkheid goed verkoopt. Wij zijn heel laagdrempelig en relaxed. Organiseren we een festival, helpen er mensen vanuit heel Den Bosch mee. Dat geldt ook voor het Skate Center, we praten met iedereen. We zijn heel open en dat voelen mensen aan. Die vibe op elk evenement doet gewoon heel erg goed, dus dat proberen we overal mee naar toe te nemen.
Bing: Sowieso ook dat je moet boeken wat je zelf wil. We boekten Typhoon bijvoorbeeld drie weken voordat Lobi Da Basi uitkwam. Typhoon vroeg me backstage nog: ‘What the fuck Bing, hoezo heb je mij geboekt?’ Hij had toen al zeven jaar geen album uitgebracht. Ook toen we Zwart Licht uitnodigden hadden ze in vier jaar niks uitgebracht. Yung Internet kende eigenlijk nog niemand toen we ze boekten, en nu staan ze gewoon overal. Ik denk dat dat sowieso een les is geweest, dat je gewoon een beetje schijt moet hebben of zo.
Douwe: Ook merken we vaak dat artiesten precies iets uitbrengen nadat we ze boeken. Ergens hebben we daar ook wel mazzel mee.
Jesseh: Denk aan een Lobi Da Basi, denk aan een Drugs & Geld van Mula B & Louis. We hebben die artiesten toen net voor die releases hebben geboekt, en dan komt het uit. De muziek begint dan steeds meer te leven en de mensen willen het dan ook graag live zien.

Is persoonlijke smaak dan de enige factor die jullie in acht nemen als jullie artiesten boeken?
Bing: Bij SBMG, Jonna Fraser en Mula B & Louis wel, dat was wel een beetje..
Jesseh: We spelen ook in op wat gaande is op het moment.
Douwe: We proberen een beetje een middenweg te vinden tussen wat wij willen en wat het publiek wil. Tuurlijk willen we het liefst artiesten die we zelf keihard vinden en als dat te combineren is met wat gaande is, doen we dat graag. Dat levert soms wel rare combinaties op: Steen en Donnie hebben we bijvoorbeeld op een avond gehad.
Jesseh: We hadden niet verwacht dat dat zo hard ging. Het werkte heel goed.
Douwe: Wat wel belangrijk is om daaraan toe te voegen, is dat we op elke editie lokaal talent hebben staan. We bieden die mensen een podium en de zaal is dan vaak vol omdat je leuke hoofdacts boekt. Zo leer je hun ergens ook nog iets.

Voelen jullie dan ook verantwoordelijkheid naar de lokale acts toe?
Bing: Ja man. We zijn echt begonnen voor Den Bosch. Het zou dan ook raar zijn als we geen Bossche rappers zouden boeken. Poppodium W2 en die festivals krijgen zo veel geld, maar lokaal talent in het niche van hiphop: ho maar. Heel veel getalenteerde gasten kregen gewoon geen podium, en dat vonden wij heel zonde. Dan geven wij ze maar een podium.

Wat vinden jullie toffer, kleine evenementen met een intieme sfeer of de grote evenementen?
Nick: Ik vind de voorbereiding soms bijna sicker dan de uitvoering. Ik kijk altijd uit naar de festivals, die mag ik dan een groot evenement noemen als je kijkt naar de andere edities. Ik denk dat die combinatie hoe we het nu doen: klein, en één keer per jaar groter, supersick is. Je leert ook te waarderen dat je groter gaat met een festival.
Bing: Wij willen ook niet in een keer naar de 2.000 man gaan. Zoveel publiek hebben wij nog niet. Zo zie je best wel veel feesten kapot gaan. Ze pompen er al snel te veel geld in, en dan komt er niks terug.

Op onze flyers staat niet: ‘Yo, het wordt fucking lit, we gaan ham as fuck!’

Wat vonden jullie tot nu toe de mooiste editie?
Douwe: Vind ik altijd een lastige. Ik denk ons laatste festival. We hebben eerder in 2015 een outdoor festival gehad. Toen hebben we een hele toffe editie gedraaid, maar ook ontzettend veel geleerd. Dat hebben we allemaal mee kunnen nemen in de organisatie van de tweede outdoor editie dit jaar. Het werd gewoon een hele toffe avond met nog meer man dan de vorige keer. Het zag er gewoon ontzettend professioneel uit en we kregen hele toffe feedback.
Jesseh: Ik zal maar niet dezelfde zeggen, da’s een beetje saai. Voor mij is het het de editie met Cho en Yung Internet, 10 oktober vorig jaar. Cho was natuurlijk al wel bekend, Yung Internet was nog niet zo groot. Ik begon dingen van hen te checken. Die 6 Donnies EP vond ik gelijk al keihard. En dan staan ze eindelijk on stage en breken ze de tent af. Toen stond ik echt effe te kijken jonge. Niemand kende het eigenlijk, maar iedereen deed mee. Ook alles eromheen, leuke promo etcetera. Het klopte allemaal. Dan is het moment daar en waren we wéér uitverkocht.
Nick: Ik vond de eerste editie met Hef ook heel vet. Dat was de eerste editie dat ik ook meehielp met de organisatie. Wat ik het hardste vond, was het eerste outdoor festival. Het feit dat we een dag van te voren bijvoorbeeld op het terrein slapen, omdat we alles in de gaten willen houden. Je voelt jezelf zo verantwoordelijk, en je leeft helemaal naar het evenement toe.
Bing: Ik denk het laatste festival man. Het was fucking lekker weer, het zag er supergoed uit en we hadden fucking veel kaarten verkocht. Goede artiesten ook. We hadden Cho, Bokoesam, Jonna Fraser, Yung Internet en Poke geboekt. Er kwam ook echt een gemengd publiek. Gewoon jong en oud. Jongens van 26, maar ook meisjes van 14.

Dat zou ik niet snel verwachten bij de namen die je noemt.
Bing: Ik denk dat ook komt door onze promo. We hebben best wel een zakelijke tone of voice. Op onze flyers staat niet: ‘Yo, het wordt fucking lit, we gaan ham as fuck!’ Die dingen zeggen wij niet. We proberen met jonge artiesten toch een volwassen uitstraling te behouden. En op zich trekt Yung Internet ook een wat ouder publiek.

Binnenkort ontvangen voor het eerst een internationale act: OG Maco. Zijn jullie zenuwachtig voor die editie?
Bing: Zenuwachtig niet. Ik heb er gewoon veel zin in. Fucking mooie line-up hebben we die avond. De ondersteunende acts zijn Lil Saint, ANBU Nevlo, Duro en Kringili & Alex Megas. Twee zalen voor de eerste keer trouwens ook: de kleine en de grote zaal. Daarbij opent Maco zijn tour bij ons. Dat is voor ons natuurlijk supertof. Wat kan ik er van zeggen, gewoon heel veel zin in man.

“We willen in ieder geval een grote speler worden in de Benelux.”

Waar zien jullie Newskoolfest over vijf jaar?
Bing: Misschien gewoon een klein festivalletje met een camping erbij. En dan niet per sé voor 10.000 man. 3.000 man met een camping ofzo? Ik wil niet te hard van stapel gaan.
Douwe: Iets groter dan wat we nu hebben.
Bing: We zijn dit echt begonnen voor Den Bosch zonder een duidelijk doel voor ogen. We wilden gewoon Den Bosch op de kaart zetten. We hebben ook nog andere evenementen, zoals SMÈRRIG en TEUT. Sinds een jaar zijn we echt serieus bezig, vinden wij zelf. Wij zien 20 januari echt als ons startschot. In ieder geval willen we een grote speler worden in de Benelux.

Tickets voor het drie-jarig bestaan van Newskoolfest haal je via deze link. De organisatie op Facebook volgen kan ook.

Geplaatst door bowie op 13 januari 2017