Monta & Mothers Groovebox grooven richting hun ‘Yaantje EP’

De titel Music Matters-ambassadeur van 2016 heeft hij al op zijn naam staan. We hebben het natuurlijk over de Rotterdamse rapper Monta. Hij brengt eind deze maand samen met de band Mothers Groovebox zijn eerste EP uit en daar willen wij natuurlijk alles over weten, dus gingen we op bezoek.

“Zondag is verboden terrein, want dan moet er Feyenoord gekeken worden.”

Achttien jaar geleden kwam Yannick Monteiro Cabral, bekend als Monta, vanuit Kaapverdië te wonen in Charlois, Rotterdam en daar is hij nooit meer weggegaan. De stad bracht al veel rappers voort. Zo kennen we natuurlijk Helderheid. Al kent de jongere generatie hem misschien minder goed, hij zal altijd een rolmodel blijven. “Ik luisterde vroeger zelf weinig naar Nederlandse hiphop, maar toen ik meer ging luisteren naar Helderheid, snapte ik waarom mensen hem de Biggie van Rotterdam noemen,” zegt Monta. “Hij is lyricaal gewoon heel sterk en heeft een positieve boodschap”, gaat hij verder.
Monta is een groot Feyenoordsupporter en dat is te zien aan de kleding die hij met trots draagt. “Het is als een religie”, vertelt hij. Hij geeft zelfs toe dat hij gigs en fotoshoots heeft afgezegd voor een wedstrijd. “Zondag is verboden terrein, want dan moet er Feyenoord gekeken worden”, verklappen zijn bandleden.

monta_h7a1163_2

In eerste instantie zocht Monta een band om ook eens met live muziek op te treden in plaats van enkel met DJ’s. Toen hij hoorde hoe de band in de studio klonk, besloot hij om eigen nummers met ze te maken. De band Mothers Groovebox bestaat uit toetsenist Brenn Luiten, Joop de Graaf op basgitaar, Arjuna Vlasblom op de electronica, trompettist Daniel Carson en Roy Stepzfam op drums. Ze zijn met elkaar en met Monta in contact gekomen op het Albeda College, waar ze een muziekopleiding deden. Ze hebben bijna allemaal een hiphopachtergrond, dus de connectie was er meteen. “We vonden het heel tof om een eigen ding te hebben en er een muzikale ervaring van te maken”, zegt Roy. J Dilla en Method Man zijn namen die voorbij komen als we vragen waar ze zelf het meest van houden.

monta_h7a1238_2

Na het winnen van de Music Matters-award zijn de jongens met veel mensen in contact gekomen en werden ze vaak uitgenodigd om op te treden. “We hadden het nooit verwacht”, vertellen ze bescheiden. “De beste dingen komen uit het niks”, zegt Arjuna. De band deed meer mee met de gedachte om gewoon een goede show af te leveren, zodat ze misschien wat meer optredens konden krijgen. “We stonden op het podium en de tweede en derde prijs waren al weggeven. Ik zei letterlijk tegen Monta; laten we zo even een broodje halen, een sigaretje roken en dan naar huis.” Totaal niet bezig geweest met dat er nog een eerste plaats weg te geven was. Toen ze hoorden dat ze gewonnen hadden, keken ze elkaar nog even aan, vertellen ze lachend.

“BIRD is de enige plek voor de soort muziek die wij maken.”

De jongens treden vaak op in Rotterdam, maar wat vinden ze van het aanbod in de stad? “Er is meer dan vroeger”, zegt Joop. Qua hiphop vinden ze het aanbod groot, maar ook wel een beetje van hetzelfde. “Negen van de tien keer is het een trap-feest, wat niet negatief bedoeld is, maar ik zou graag wat meer variatie zien”, vertelt Arjuna. Wat ze wel mooi vinden is dat alles zo goed samen gaat in de havenstad. “Dat is iets wat ik heel tof vind aan Rotterdam, het is heel divers, maar alles word goed samengebracht”, meldt Roy. Op 26 oktober staat de releaseparty van hun EP Yaantje in BIRD gepland. Ze zijn het met elkaar eens dat de tofste show die ze gedaan hebben daar ook plaatsvond. Het is ook een plek waar ze zelf graag komen. “De enige plek voor dit soort muziek”, vindt Arjuna.

monta_h7a1210_2

Groovy, soulfull hiphop en wereldmuziek zijn termen die voorbij komen als we vragen wat we kunnen verwachten van hun eerste EP. “Hier kan ik de invloeden van de hiphop die ik luisterde toen ik jong was in stoppen”, zegt Joop. Een mix tussen oude en nieuwe dingen, zo is het het beste te omschrijven. Oude teksten, maar nu met muziek gemaakt door de band. Het zijn zes tracks waarvan er twee volledig met de band zijn geschreven. Ook zijn er twee andere artiesten bij betrokken. “Wij spreken in muziektaal en houden sowieso van beats met meerdere elementen”, zegt Joop. Jazz, soul, rock, disco, funk en reggae zijn stijlen die hen beïnvloed hebben. “We hebben in het begin geprobeerd om als een sample te klinken met de band, maar dan heb je tegelijkertijd ook de vrijheid om het muzikaler en minder eentonig te maken”, vertelt Roy. Het concept is om simpel te spelen, net als een hiphopbeat die zich herhaalt en om zo de beat aan te passen aan Monta zijn teksten. “Maar wel zodat het op een beat lijkt die uit een computer zou kunnen komen”, zegt Joop. Dat vinden ze wel het moeilijkste, om het zo simpel mogelijk te houden. De missie is om Monta zo goed mogelijk te begeleiden en hem niet in de weg te zitten.

monta_h7a1149_2

De EP heet Yaantje en wij vroegen ons natuurlijk af waar die naam vandaan komt. “Zo werd ik vroeger genoemd”, vertelt Monta. Ze kwamen bij Monta’s moeder thuis een foto tegen van een jonge Monta en daar wilden ze iets mee doen. “We hadden nog geen EP naam en vonden dit eigenlijk wel dope”, zegt Joop.
Over het opnameproces van de EP vertelt Roy: “Het is goed terug te horen dat het heel gezellig was in de studio. Tussendoor zitten stukjes waar je in hoort hoe het er in de studio aan toe ging. We willen een eerlijk beeld van onszelf naar buiten brengen. We hebben bijvoorbeeld een stukje dat Joop het nummer dat we aan het spelen waren, speelt op de blokfluit. Hij was de hele tijd met die fluit aan het kloten en we vonden het zo vervelend.” Niet wetend dat het opgenomen werd, komen er zo leuke en spontane momenten tot stand. “We waren hem op een gegeven moment ook kwijt en ineens horen we keihard een blokfluit door de speakers”, vertelt Arjuna. “Ik kan gewoon niet stil zitten en iets wat geluid maakt vind ik gewoon leuk”, legt Joop uit.

 De opnames vonden plaats in Duct Tape Studio in Rotterdam, waar de mensen veel liefde koesteren voor en verstand hebben van analoog apparatuur. “Ze doen echt goede dingen daar, dikke shout out naar hen”, zegt Arjuna. “Het heeft zeker geholpen met de sound”, voegt Roy eraan toe.

monta_h7a1173_2

De EP komt op CD uit, hij komt op Spotify te staan en ze willen ook een LP gaan maken. “Nu hebben we deze mijlpaal bereikt en zijn we blij dat weer aan nieuwe dingen kunnen beginnen”, zegt Arjuna. Via Music Matters hebben ze bijvoorbeeld al een keer met een strijkkwartet samengewerkt. Maar ze staan open om met veel meer artiesten samen te werken. Monta noemt Winne en Typhoon op, maar zo kunnen ze er allemaal wel honderd kunnen bedenken. Ze willen zoveel mogelijk optreden en misschien wel festivals meepakken. “Behalve op zondag”, besluiten ze lachend.

De talentvolle boys Monta & Mothers Groovebox  staan op 20 november in de finale van de Sena Grote Prijs van Rotterdam. En zet natuurlijk de releaseparty van hun EP op 26 oktober in je agenda!

Geplaatst door bowie op 14 oktober 2016