Funky Organizers: dance en hiphop met een groovende funksound

Funky Organizers speelde eind vorig jaar poppodium Bibelot helemaal plat en staat sindsdien elke week on stage. En dat zonder ook maar één officiële trackrelease. Bijna een jaar spelen drummer Zep Barnasconi, saxofonist Gijs Oosterhout, MC Jermaine Berkhoudt, a.k.a. JR de Regelneger, en de broers toetsenist Willem ’t Hart en basgitarist Bram ’t Hart samen. Tijdens een gesprek met HIJS vertellen ze over de vriendschap die is ontstaan tussen het vijftal, wat groovende oldskool funkmuziek met een hiphoprandje inhoudt en wat een band toe kan voegen aan een rapper.

“We wisten nog niet welke kant we muzikaal op gingen, maar wél dat we een zaal op z’n kop konden zetten.”

Funky Organizers, een jong bandje uit Rotterdam dat wekelijks on stage staat en het afgelopen festivalseizoen plat heeft gespeeld. En dat terwijl ze op een live-cd na, opgenomen in Bibelot, nog niks hebben uitgebracht. Het lijkt een omgekeerde volgorde maar voor de jongens was het een logische keuze. Drummer Zep Barnasconi legt uit waarom: “Het had voor ons geen nut gehad om meteen de studio in te duiken omdat we nog niet wisten welke kant we opgingen. Wat we wel al wisten was dat we een zaal op z’n kop kunnen zetten. Vorig jaar december speelden we in Bibelot met Hans Dulfer en we hadden besloten dat op te nemen en te filmen zodat mensen goed konden zien wat we kunnen. Zo is het verhaal ‘jonge honden zetten Bibelot op zijn kop’ ontstaan en is het balletje gaan rollen.”

“Willem zei ineens dat er een gast met heel tof haar kwam om even mee te spelen.”

Niet alleen het aantal optredens is na die avond gestegen, ook het aantal bandleden heeft zich binnen een jaar uitgebreid van drie naar vijf. De oorsprong van het muzikale vijftal ligt al een paar jaar terug bij een voorspelavond van de Havo voor Muziek en Dans in Rotterdam. Basgitarist Bram ‘t Hart: “Dat is een avond waar je speelt voor familie en vrienden. Zep vroeg mij om met hem te spelen en er was meteen een klik. Na dat optreden had ik hem verteld dat mijn broer toetsen speelt, en dat dat er misschien ook wel goed bij paste. En ja, dat paste er heel goed bij.” Het trio speelt zo een aantal jaar samen totdat MC Jermaine Berkhoudt a.k.a. JR de Regelneger zich eind vorig jaar bij het drietal aansluit. Jermaine: “Ik kwam net aan op een festival waar ik moest spelen en hoorde nog net het laatste stuk van hun show. Iemand zei toen tegen me dat het tof zou zijn als de band en ik voor Woorden Worden Zinnen een keer iets samen konden doen. Ik ben toen de studio ingegaan met ze en dat was meteen liefde op het eerste gezicht.” Zep haakt daarop in: “We gingen repeteren toen Willem ineens zei dat er een gast met heel tof haar kwam om even met ons mee te spelen. En toen kwam hij aan haha.” Jermaine: “Ja, en later is onze sterspeler Gijs er nog bijgekomen. Nu zijn we compleet.” Gijs Oosterhout is pas na het optreden in Bibelot onderdeel van de band geworden. Sinds februari speelt hij vast mee. Hij kent Zep en Bram ook van school. Gijs: “Ik heb wel een paar keer ingevallen en we hebben een aantal keren samen iets gedaan maar dat was meer als project. Daarna is het stil geworden totdat ze in februari vroegen of ik zin had om weer een keer mee te doen. Vanaf dat moment is het vast gebleven.”

CHCP_JR_02

Dance en hiphop met een funksound
Funky Organizers maakt, zoals ze zelf mooi omschrijven, ‘groovende funkmuziek, oldskool mixed met modern’. Dan rest alleen de vraag nog: hoe klinkt dat? “Als een combinatie van dance, hiphop en een originele funksound”, legt Willem uit. Zijn broer Bram vult hem aan: “Willem en ik spelen heel erg oldskool jazz en funk. Zep zie ik meer als een steady rockdrummer en dan heb je nog Jermaine met zijn hiphop en Gijs met zijn jazzy lijntjes; dat mixen we. En dat werkt heel goed. We kiezen ook niet bewust voor een bepaalde stijl maar we spelen gewoon wat we voelen.” Zep: “Als je bij een optreden van ons kijkt, staan achterin alle oudere mensen, voorin de jongeren, rechts de punkers en links de rockers. Wij pakken het hele publiek doordat zij die combinatie zo vet vinden. Het zit in ons dat we alles willen spelen.” Gijs is het daarmee eens: “Ik heb altijd alle stijlen geprobeerd. Alles wat ik nu ken of wat ik heb gespeeld probeer ik toe te passen en het een plekje te geven in een nummer.”

“Met een band heb je veel meer ruimte.”

Een groovende liveband met een MC uit de hiphophoek. Steeds meer rappers maken gebruik van een liveband, denk aan Typhoon en Fresku, maar toch is Funky Organizers anders. Funky Organizers is niet een rapper met een band, maar een band met rapper. Jermaine: “Ik spreek namens de band tot de mensen. Ik hype ze op, ik doe de tekst, just rap ’n dance. Maar we hebben ook instrumentale nummers.” Niet zo gek als je bedenkt dat de band zonder mc begon. En ook daarom komen er veel solo’s voorbij tijdens hun optredens. Zep: “Dat is heel gebruikelijk voor een instrumentale band. Maar dat wordt wel minder nu we een groter publiek aanspreken. We zijn wat commerciëler gaan werken dus maken we meer nummers met coupletten en echte refreinen.” Willem vult hem aan: “Je moet reëel denken. Een radioshow zal geen nummer gaan draaien waar een solo van twee minuten in zit.” Gijs: “Toch geeft een solo wel een bepaalde energie. Het is een extra soort kleur die je kan toevoegen aan je nummers. Maar voor mij blijft het wel in de functie van het nummer, het moet geen afbreuk doen aan het lied.” Wat een mc dan toevoegt aan deze instrumentale band en andersom? “Leven!”, zegt Jermaine enthousiast. “Ik speel nu ongeveer vijf jaar hiphopshows, maar sinds ik met de band speel is het een heel ander gevoel. Je hebt veel meer ruimte. Je hebt de mogelijkheid om te zeggen ‘wacht effe, ik wil nog iets doen’. Met producties heb je dat niet, dan heb je een beat die drie minuten duurt en dan is het ook klaar. Een dj kan er een loopje in doen, dat kan, maar dat is veel lastiger en het mist een bepaald soort leven.”

CHCP_JR_03

Van een handjevol mensen naar een volle zaal
En dat de band voor leven zorgt, blijkt wel uit hun verhalen als ik ze vraag naar het afgelopen festivalseizoen. “Er was een festival op Ameland wat we heel tof vonden. We zaten drie dagen in een superchill hotel, zaten de hele dag op het strand te chillen en van het festival te genieten. De tweede avond mochten we daar spelen”, vertelt Zep, duidelijk nog onder de indruk van de ervaring. Gijs maakt zijn verhaal af: “We begonnen met een handjevol mensen, misschien een stuk of vijftien. Uiteindelijk stond de hele tent vol en stonden we denk ik wel met 2000 mensen.” “En Zomerterras in Vlaardingen was ook tof”, zegt Willem. Met het oproepen van die herinnering ontploft het enthousiasme en beginnen ze alle vijf door elkaar te roepen. Als de rust is teruggekeerd wordt mij uitgelegd waarom. Willem: “We hadden er helemaal niks van verwacht. We kwamen daar aan, het regende en er was helemaal niemand. Gijs: “Totdat we gingen spelen, een paar duizend mensen.” Willem: “En toen werd het avond en de zon ging onder, dat was echt een topsfeer.”

“We zijn echt vrienden geworden.”

Na de zomer is de band begonnen aan de Popronde van Nederland waarmee ze een paar keer per week in het land optreden. Willem: “Het is echt een exposure, in elke stad. Overal hangen posters, ik zeg elke keer tegen Zep dat hij ze mee moet nemen”, lacht hij. “Voor later. Het is gewoon zo gek dat je in Assen, tweeënhalf uur rijden van waar je vandaan komt, door heel de stad hangt met je naam.” En waar sommigen elkaar na een autorit van tweeënhalf uur de koppen in kunnen slaan, werkt het bij Funky Organizers juist andersom. “We zijn echt vrienden geworden”, vertelt Bram. Zep vult hem aan: “We zijn echt een team. Er zijn heel weinig bands die aankomen bij een gig en samen de auto uitruimen en met zijn allen opbouwen. Ik word geholpen met mijn drumstel terwijl ze eigenlijk niks hoeven te doen. Dat is teamwork, gewoon die hele feeling is echt te gek.”

CHCP_JR_01

Nog tot eind november spelen ze de Popronde van Nederland, daarna wil de band zich klaarmaken om dan toch eindelijk de studio in te gaan. Vanaf december tot en met februari staan er geen optredens gepland en is het de bedoeling elke week te repeteren. Zep: “Uiteindelijk willen we veertien nummers maken waar we zo tevreden over zijn dat het opneembaar is. Als dat supergoed gaat dan willen we misschien al in maart opnemen, lukt dat niet dan gebeurt dat later. Dan nemen we in juni op, gaan we erna lekker op vakantie en als we dan terugkomen is het gemixt en kunnen we er fris naar luisteren. Maar hoe dan ook, er staan zelfs na februari alweer optredens gepland dus tot juli volgend jaar kunnen we nog vooruit.” De planning is in ieder geval doordacht en duidelijk. En ook over hun grootste dromen is al nagedacht, blijkt als ik hun de laatste vraag van het interview stel. “Pinkpop, Lowlands en North Sea Jazz”, noemt Bram meteen op. Jermaine pakt het graag groter aan: “Dat is allemaal heel reëel. Lowlands ligt in handen als we doorgaan op het niveau waarop we nu zitten. Touren in het buitenland, dát lijkt mij te gek!”

Geplaatst door bowie op 16 november 2015