Riggs Morales (Shady Records): “Dit is een creatieve business, maar wel een business.”

Rigo ‘Riggs’ Morales, hoofd A&R (artist & repertoire) van Shady Records, is een grote naam uit de muziekbusiness. Samen met Paul Rosenberg en Eminem heeft hij 14 releases uitgebracht waarvan er maar liefst zeven de platina status hebben bereikt. Speciaal voor Buma Rotterdam Beats was hij in Europa om in een interview met Saul van Stapele te vertellen over de ins en outs van de muziekbusiness.

The Source en Unsigned Hype
Riggs Morales begon in de vroege jaren 90 als stagiair en even later werknemer bij The Source, toen het gezaghebbende hiphopmagazine. Wereldwijd werden hiphopliefhebbers op de hoogte gehouden van het nieuwste talent en getrakteerd op exclusieve interviews en achtergrondverhalen. Morales was verantwoordelijk voor de invloedrijke column Unsigned Hype, waarin nieuw talent werd belicht. “Als je in Unsigned Hype stond, had je een heel grote kans dat je het ging maken. Acts als Biggie, Mobb Deep Saigon en Eminem hebben allemaal dankzij Unsigned Hype de volgende stap in hun carrière kunnen maken”, vertelt Morales. In de jaren 90, nog voordat internet zelfs bestond of een rol van betekenis speelde in de muziekwereld, moesten journalisten een voorzienige blik hebben, legt Morales uit. “Iedere uitgave van The Source moest twee maanden van tevoren helemaal af zijn. Dat betekende dat je als journalist heel scherp in de gaten moest hebben wie er hot was en wie niet.”

Shady Records
Na jaren journalistiek kwam een langgekoesterde wens uit toen de manager van Eminem, Paul Rosenberg, vroeg of Riggs geïnteresseerd was om bij Shady Records als A&R manager aan de slag te gaan. “Als A&R ben je constant op zoek naar talent. Als grote hiphopfan en journalist deed ik dat eigenlijk al mijn hele leven. Ik greep de kans die Paul en Em mij gaven dus met beide handen aan.” Shady Records bracht in juni 2001 het succesvolle D12-album Devil’s Night uit, gevolgd door de soundtrack van Em’s succesvolle film 8 Mile.

50 Cent en de business
Tijdens het werken aan die soundtrack komt Eminem in aanraking met de dan nog vrij onbekende New Yorkse artiest genaamd 50 Cent. Eminem en Dre ontfermen zich over de artiest en zo wordt 50 Cent de eerste artiest onder de vleugels van Shady en Aftermath. Morales prijst de werkethiek en het zakelijk inzicht van 50. “Hij werkt echt ontzettend hard. In het begin heb ik nog wel een aantal beats voor hem geregeld, maar al snel deed hij alles zelf en introduceerde hij G-Unit. Hij snapt echt hoe je ‘commitment’ schept; zo ging hij bij zijn eerste bezoek aan Interscope bij iedere afdeling langs. Dus echt van de hoogste baas tot de jongens in de postkamer. Dat maakte veel indruk. Naast de muziek heeft Fiddy allerlei andere zakelijke projecten lopen die hem veel geld opleveren, zoals bijvoorbeeld het Formula 50 vitaminewater en kledinglijnen. Wat mij betreft is 50 eerst business en dan pas muziek.”

Hoe graag Morales ook iedere artiest die hij goed vindt zou willen tekenen, hij moet zakelijk blijven. “Dit is een creatieve business, maar wel een business. Ik moet bij iedere artiest goed nadenken over hoe we hem in de markt gaan zetten. Mensen als Yelawolf en Slaughterhouse zien we als wat langere termijnprojecten. Shady artiesten moeten tekstueel heel goed zijn en niet al te vrolijk; uiteindelijk een reflectie van de labelbaas Eminem eigenlijk.”

Vakliteratuur
Morales noemt een paar boeken die wat hem betreft essentieel zijn voor iedereen die de muziekbusiness in wil. “Hit Men (Frederic Dannen) over de platenindustrie van de jaren 50 tot en met 1999 en Appetite For Self Destruction (Steve Knopper), dat het verhaal vertelt vanaf de cd tot en met de internetrevolutie. The Big Payback van Dan Charnas is een geweldig boek over hiphop en zaken, dat je ook echt moet lezen.” Riggs bedenkt ineens nog een boek. “Outliers van Malcolm Gladwell. Daarin betoogt hij dat je om ergens goed in te worden eerst 10.000 uur oefening nodig hebt. Een wijze les. Zo hadden The Beatles al jaren iedere Motown-hit gespeeld voordat ze hun eigen muziek uitbrachten. Die achtergrondkennis van Amerikaanse muziek gaf ze de benodigde extra bagage om zelf briljante muziek te maken.”

Europees talent
Wat vindt Morales eigenlijk van de Europese markt? “Het valt me op dat hier veel progressieve muziek vandaan komt. In de tijd die ik hier heb doorgebracht, snap ik ineens waar een Amerikaan als Diplo zijn inspiratie vandaan haalt. Tinie Tempah uit Engeland doet het momenteel goed in Amerika maar Europa zou nog veel serieuzer genomen moeten worden in de VS.” Morales noemt zelfs een Nederlandse MC waarvan hij gecharmeerd is. “Mr. Probz vind ik een heel interessante artiest. Ik denk er momenteel goed over na hoe ik hem verder kan helpen.”

Geplaatst door bowie op 27 november 2012