Hidden tracks

De allereerste hidden tracks verschenen op vinyl. Op deze platen was sprake van een dubbele groef, waarbij in de tweede een hidden track werd gedrukt. Deze techniek is echter niet veel gebruikt. Met de komst van de compact disc (CD) begon het aantal hidden tracks te groeien. Het schijfje bood meer mogelijkheden om tracks te verstoppen via bepaalde technieken.

De meest gebruikte techniek binnen hiphop is vrij simpel. Het (meestal laatste) nummer van de CD bevat een stilte van een aantal seconden of minuten, waarna een bonus track begint te spelen. Hiervan zijn meerdere voorbeelden te noemen. The Roots bijvoorbeeld gebruiken deze techniek op het gros van hun albums. Op Things Fall Apart is het Act Fore (The End?), op The Tipping Point is het In Love With The Mic en op Phrenology begint na vier minuten stilte de bonus in de vorm van zelfs twee tracks: Liquor Shots en Thirsty.

Een andere manier om een extra aantal tracks aan een album toe te voegen, is door ze simpelweg niet op te nemen in de tracklist. Deze tracks krijgen echter wel een tracknummer mee waardoor het wel mogelijk is om deze nummers op te zoeken. Een voorbeeld hiervan is te vinden op bijvoorbeeld Kool Moe Dee zijn album Knowledge Is King. Let’s Go staat niet op de tracklist maar is op de CD te vinden als track 11.

Door na de laatste track een heleboel tracks met een paar seconden stilte toe te voegen, kan een artiest ook hidden tracks op het album plaatsen. In de metal- en rockscene wordt dit veelal gebruikt om bijvoorbeeld track 66 op het album 6 minuten te laten duren waarbij de 6 minuten worden opgevuld met ofwel daadwerkelijke muziek, of simpelweg onzin. Een voorbeeld van een hiphopalbum met deze techniek is Let’s Get Free van dead prez. Hierop zijn zelfs twee extra tracks te vinden: Propaganda (track 44) en The Pistol (track 45). Track 17 tot en met track 43 zijn hierbij stille ‘nummers’ die elk 4 seconden duren.

Nog een andere manier om een track te verbergen, is door deze op het album toe te voegen op een manier dat een CD-speler er niet mee overweg kan. Wanneer je vervolgens het schijfje in je CD-romspeler plaatst, kun je de track via een computer afspelen. Een voorbeeld hiervan is te vinden op Revolutionary Vol. 1 van Immortal Technique. Wanneer je de CD op een computer afspeelt, is er een hidden track zonder titel te vinden, die tien seconden na Dance With The Devil begint.

De laatste techniek wordt veel gebruikt om een track daadwerkelijk te verstoppen. Hierbij wordt namelijk de zogenaamde ‘pregab’ van een nummer gebruikt om de hidden track op het album te plaatsen. De pregab is het stukje stilte waarmee een track begint. Veel albums hebben een pregab van twee seconden voordat het album begint te spelen. Bij deze techniek wordt de pregab verlengd en vervolgens gevuld met een track. In de meeste gevallen gaat het hierbij om het eerste nummer. Je zal track 1 dus moeten terugspoelen om de hidden track te vinden. Een voorbeeld hiervan is te vinden op Muse Sick-n-Hour Mess Age van Public Enemy. Wanneer je track 1 Whole Lotta Love Goin On In The Middle Of Hell terugspoelt, vind je de hidden track Ferocious Soul.

De pregab wordt in sommige gevallen ook gebruikt tussen twee andere tracks. Op deze manier zal je de track die verstopt zit dus vanzelf voorbij horen komen wanneer je het album van voor naar achteren luistert. Een voorbeeld hiervan is te vinden op Hello Nasty van de Beastie Boys. Tussen Intergalactic en Sneaking Out The Hospital horen we een freestyle van Biz Markie.

Aangezien er natuurlijk enorm veel hidden tracks in omloop zijn, zijn we zo vrij geweest een drietal noemenswaardige op een rijtje te zetten. In de comments zien we graag jullie beste hidden tracks.

01. “Talib Kweli – Four Women”
Het debuutalbum Train Of Thought van Hi-tek en Talib Kweli sluit af met de remake van Nina Simone’s Four Women. Volgens sommigen is de versie van Talib de beste track van het album.

.

02.“k-os – Superstar Pt. Zero”
De Canadese k-os besloot zijn album Exit met deze track. Ondanks dat het een hidden track betreft, is het de eerste single die uitkwam van het album. Een echte Bboy classic.

03. “Lauryn Hill – Can’t Take My Eyes Of You”
The Miseducation Of Lauryn Hill bevatte twee bonustracks waarvan dit de bekendste is. Tevens is dit de enige hidden track ooit die een Grammy opleverde.

Tegenwoordig zijn hidden tracks niet bijzonder lastig meer op te sporen. Wanneer je op iTunes een album bestelt, valt het direct op als de laatste track bijvoorbeeld twaalf minuten duurt. Het digitale tijdperk kan dus het einde betekenen voor hidden tracks. Jammer. Na een aantal maanden (of zelfs jaren) ontdekken dat een album meer bevat dan je in eerste instantie dacht, was altijd een leuke verrassing. Artiesten zullen nu dus andere technieken uit de kast moeten halen om de luisteraar wat extra’s te geven. La Melodia deed dit vorig jaar al met het Electronic Love album. Door middel van een webcam kan je op de PC een aantal bonus features benaderen. Wellicht ligt hier de toekomst voor de hidden tracks en overige easter eggs..?

Geplaatst door bowie op 15 september 2011