Het turbulente leven van Saigon

Saigon (Brian Carenard, 1977) zou gezien zijn talent en leeftijd inmiddels wel een imposante discografie op zijn naam moeten hebben staan. Het leven van de laatbloeier verliep echter niet altijd even soepel, waardoor de New Yorker nu pas toe is aan album nummer twee, genaamd The Greatest Story Never Told Chapter 2: Bread And Circuses. Voordat we dit album onder de loep nemen even een korte terugblik op Saigiddy’s turbulente leven tot nu toe.

Hiphop als reddingsboei
De licht ontvlambare Brian Carenard belandt als vroege twintiger in de gevangenis omdat hij iemand in een bar had neergeschoten. In de gevangenis ontmoet hij een MC genaamd Hakim die bekend staat om zijn rapskills en mooie taalgebruik. Hakim inspireert Brian om ook te gaan rappen én zijn vocabulaire uit te breiden. Na het lezen van het boek Bloods van Wallace Terry, over de Vietnam-oorlog, besluit Brian dat zijn MC-naam vanaf dat moment Saigon is.

De soap rond The Greatest Story Never Told

Wanneer hij weer een vrij man is in 2000 brengt Saigon in hoog tempo een aantal mixtapes uit zoals Da Yardfather 1 en 2 en Warning Shots met als doel om een platencontract in de wacht te slepen. In 2004 komt zijn droom uit als Atlantic hem tekent. Op zijn beoogde album staan samenwerkingen met grootheden als Just Blaze, Kanye West, Jay-Z en Kool G Rap, waardoor een definitieve doorbraak slechts een kwestie van tijd lijkt. De commerciële verwachtingen van Atlantic gooien echter roet in het eten. Ze verwachten drie commerciële singles van hem, verder krijgt hij ‘alle’ artistieke vrijheid. Dat is niet goed genoeg voor Saigon, die het contract na een jaar al wil laten ontbinden. Atlantic voelt daar niets voor omdat Saigon inmiddels een behoorlijke hype in de hiphopwereld is geworden en ook als acteur aan de weg timmert in de populaire HBO-serie Entourage, waarin hij zichzelf speelt. Naast alle positieve aandacht komt Saigon ook weer meerdere malen in het nieuws vanwege geweldpleging, waarvan hij overigens ook een keer zelf het slachtoffer is. Na al het getouwtrek tussen Atlantic en het kamp van Saigon is de MC pas in 2009 weer vrij om te tekenen bij een ander label: de in Boston gevestigde indie Amalgam Digital. Kort daarna tekent hij alweer bij de indie Suburban Noize.
 
In 2011 komt dan eindelijk The Greatest Story Never Told uit. Met bij vlagen geweldige soulvolle productie van Just Blaze, Buckwild en Kanye West en Saigon’s oprechte raps over zijn verleden en kritische kijk op de wereld is het een prima debuut. Saigon vertelde in een interview met HIJS in 2011 hoe trots hij is op de samenwerking met Just Blaze:
 
“Haha, dat voelde als de opnames van Thriller. Ik als Young Michael die met Quincy Jones werkte. Wie krijgt nou de kans om een heel album met Just Blaze te maken? Niemand. Hij doet het net als ik voor de love. Contractueel was er niets vastgelegd. Onze mindstate was: ‘Laten we onze creativiteit bundelen en een dope album maken.’"
 
Single Come On Baby wordt een flinke underground hit maar het album is met slechts 19.000 verkochte exemplaren in de VS een commerciële flop. Veel hangt dus af van het succes van Saigon’s onlangs verschenen tweede album.

Saigon – The Greatest Story Never Told 2: Bread And Circuses

Wat gelijk opvalt is dat Saigon in tegenstelling tot het verleden nu wel bereid is om wat toegankelijkere, vrij commerciële nummers te maken. Best Thing That I Found is tekstueel nog steeds prima en zeker geen soft nummer, maar zou met het catchy gezongen refrein en pakkende melodie ook van iemand als B.O.B. kunnen zijn. Datzelfde geldt voor de overigens ook goede nummers When Will U Love Me en Relafriendship.
 
Toch is er nog meer dan genoeg te genieten voor de liefhebbers van de wat rauwere Saigon. Op Our Babies 2 (Crazy World) stelt Saigon allerlei maatschappelijke kwesties aan de kaak en komt hij tot de conclusie dat we in een gekke, verknipte wereld leven. Zo vraagt hij zich af waarom de grootste sluipmoordenaar alcohol gewoon verkrijgbaar in winkels is en hoe het zijn pasgeboren dochtertje zal vergaan in de ‘crazy’ wereld. Single Blown Away is een mooie geschiedenisles over vele bekende, voornamelijk zwarte Amerikanen die vermoord zijn. Een tekstueel hoogstandje. Tijdens ons interview met Saigon vorig jaar vertelde de MC dat hij nooit een superster zou willen zijn omdat hij het gevoel heeft dat hij dan ook ‘blown away’ zou worden:
 
“Ik zou dan vermoord worden. 2Pac was een Black Panther, zijn boodschap was te krachtig. Hij rapt over een ‘white mans world’ en verkoopt vier miljoen platen. Vier mil-joen platen! De regering dacht daarom: we moeten van hem af. We kunnen ze (Afro-Amerikanen) niet laten denken als strijders, we moeten ze dom houden. 2Pac is vermoord als ware het hoofd van de Black Panthers. Net zoals ze Martin Luther King en Malcolm X hebben vermoord. Wanneer je nieuw bent en mensen opruit, ruimen ze je op.”
 
De productie op Bread And Circuses komt veelal van minder bekende producers als DJ Corbett en Canei Finch maar is net als op album nummer één sterk en soulvol. Saigon’s lyrics en flow blijven zoals gezegd van hoog niveau maar toch lijkt de MC wel bewust te hebben gekozen voor een wat toegankelijkere sound om de kans op succes te vergroten. Met de skills die hij nog ruimschoots vertoont, zullen weinig hiphop-puristen hem dat kwalijk nemen. The Greatest Story Never Told 2: Bread And Circuses is gewoon een prima opvolger van deel 1. Wat meer succes is Saigon meer dan gegund, opdat er nog veel delen van zijn great stories uitkomen.
Geplaatst door bowie op 21 november 2012