De Hardste: DuvelDuvel vs Önder & The Opposites vs Nest

Classic. Het is een beladen term in hiphop die leidt tot eindeloze discussies. Wanneer is een album nu een klassieker en wie bepaalt dat? Hoe oud moet een plaat er voor zijn? HIJS gaat die vragen met jouw hulp beantwoorden. De komende maanden bepalen we welk album nu dé absolute klassieker is van de Nederlandstalige hiphop en we doen dat in de vorm van een groots toernooi: Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen.

toernooi_week6

Een nieuwe week, een nieuwe aflevering van #DeHardste en in de matches van vandaag hebben we weer een paar zeer uiteenlopende platen klaarstaan om het tegen elkaar op te nemen. In de eerste match neemt de eigenzinnige grootmeester van het Nederlandse slang bekend als Duvel het samen met Rein de Vos en Supah Dupah op tegen Önder en FS Green, die monnie probeerden te maken door next level flossing naar het Nederlands te brengen. In de tweede match staat het album waarop de zelfbenoemde ragboeren uit Heiloo uitgroeiden tot een Nederlandse popsensatie tegenover de sfeervolle beats van het duo Nest, die daarmee in Y2K Vlaanderen als hiphopregio op de kaart zette. Wie krijgt jouw stem?

DuvelDuvel – Aap-O-Theek
Önder & FS Green – De Kassier: Een Monnie Album

Quiz Maker

The Opposites – Begin Twintig
Nest – Grenzlooz

Poll Maker

Uiteraard nemen we ook afscheid van de twee afvallers van vorige week:

Sanctum – Opper-rationeel
Van Opper-rationeel, het debuutalbum van de Leuvense rapper Sanctum, kun je veel zeggen, maar niet dat het een makkelijk te behappen plaat is. Ook niet dat het, ondanks de titel, enkel de ratio is waaraan Sanctum gehoor geeft. De plaat is juist doorspekt met emotie, en wel die van de zwaarste soort. Sanctum klinkt bij vlagen alsof hij het gewicht van de wereld met zich mee torst en de donkere beats sluiten daar met hun gitzwarte tonen bij aan. Over gestaag rollende boombap-drums horen we veel strijkers en piano, zoals in het melancholische Alleen, halverwege de plaat. De rationele kant van Sanctum komt naar voren in de filosofische overpeinzingen die hij uitermate nauwgezet in zorgvuldig geconstrueerde rijms uiteen zet. Zijn Vlaamse tongval werkt in zijn voordeel waardoor de teksten soepeler klinken dan ze vermoedelijk bij rappers met een noordelijkere oorsprong zouden doen. De reden zal de pijn vergeven / De rol overleeft de acteur / De tol bleef, bracht sleur / Levenswijze die zwart kleurt rapt hij op de een na laatste track Diegene, een zin die ongetwijfeld op de rapper zelf van toepassing is. De wereld kent een hoop ellende, en daar (opper)rationeel naar kijken maakt, hoewel noodzakelijk, bijzonder zwaarmoedig.

Kempi – Du Zoon
Van begin af aan kon Kempi op gemengde reacties rekenen in de Nederlandse scene. Al lang voordat Drake het internationaal populair maakte, wisselde hij zang en rap moeiteloos met elkaar af en stuitte daarbij op evenveel nieuwe fans als boze puristen. Bij het luisteren van het officiële debuutalbum Du Zoon (Kempi had toen al mixtapes met hits op zijn naam staan) blijkt dat beide kampen bij vlagen gelijk hebben. Het afschudden van doctrines geeft Kempi een eigen flow en geluid en werkt verfrissend, maar de aanstekelijk swingende zang zorgt voor een ronduit wrang contrast met het onderwerp wanneer hij de stem van een verkracht kind verwoordt in een track als Hier Ver Vandaan. Vorm en inhoud sluiten een stuk beter aan in het dramatische Lord, dat de gruwelen van de slavenhandel nietsontziend tot leven brengt over een epische opera sample, of in het onderkoelde Stratiblues, dat de stress van het straatleven liever als blues dan als spannende gangster tori omschrijft. Het Amsterdamse productietrio SoundG8 verdient bovendien vermelding voor de organisch klinkende producties die de plaat niet alleen een vol en rond geluid, maar bij vlagen ook de bombast van een Hollywood film geven. Kempi worstelt met zijn familieverplichtingen, zijn religie en de straatcultuur en in het spanningsveld daartussen worden indrukwekkende tracks geboren, zo lang je tenminste niet allergisch bent voor rappers die soms liever zingen.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 21 juli 2015